Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sezóna cyklovlaků je v plném proudu

29. 07. 2009 | Cykloturistika
České dráhy letos nabízejí přepravu jízdních kol buď formou spoluzavazadla, nebo úschovy během přepravy v téměř třech a půl tisících spojů po celé republice a do zahraničí, které lze označit díky větší kapacitě pro přepravu kol za „cyklovlaky“.

České dráhy jsou největší dopravce v České republice s komplexní nabídkou cestování pro cyklisty a téměř jedinou společností, která nabízí přepravu jízdních kol na větší vzdálenosti. České dráhy na rozdíl od autobusů nabízejí přepravu kol nejen sezónně nebo o víkendech, ale celoročně a každý den.

Kolo jako spoluzavazadlo


Nejjednodušší a mezi cyklisty nejoblíbenější je přeprava jízdního kola jako spoluzavazadla. Touto formou lze přepravovat kola ve vlacích, které jsou v jízdním řádu označeny symbolem jízdního kola a v omezené míře i v dalších osobních spojích a v rychlících. Cestující si sám kolo naloží a vyloží do vozu, který je označen piktogramem jízdního kola. Pokud je v jízdním řádu u vlaku Sezóna cyklovlaků je v plném prouduuveden stejný symbol, lze v něm přepravit několik kol. V opačném případě je možná přeprava kola v označeném voze nebo u prvních a posledních dveří vlaku.

Cena za přepravu kola jako spoluzavazadla je 25 Kč za jeden vlak, nebo 50 Kč na celý den. Cestujícím, kteří využijí více spojů, se vyplatí celodenní doklad. Stejně jako poplatek za přepravu v jednom vlaku ho mohou koupit v pokladně nebo bez přirážky u průvodčího ve vlaku.

Kolo v úschově během přepravy


Druhou možností přepravy jízdního kola je tzv. úschova během přepravy. V tomto případě cestující předá a následně ve své cílové stanici si vyzvedne jízdní kolo u služebního vozu u zaměstnance Českých drah. Zákazník pak sám cestuje v běžném voze pro cestující a kolo má pod dozorem vlakový doprovod. Za tuto přepravu v jednom vlaku zaplatí cestující 30 Kč a nebo si může koupit celodenní doklad za 60 Kč. Pokud zákazník kombinuje při své cestě vlaky se zjednodušenou přepravou a úschovou, pak platí tento doklad pro obě tyto služby.

Rezervace pro kolo


Pokud chce mít cestující garantované místo při své plánované cestě, pak si může rezervovat i místo pro jízdní kolo. Některé vlaky jsou především z kapacitních důvodů dokonce povinně místenkové. Je to většina vlaků SuperCity, EuroCity nebo InterCity s přepravou jízdních kol.

S kolem do zahraničí


České dráhy jsou téměř jediný dopravce v Česku, který zajišuje snadnou Sezóna cyklovlaků je v plném proudupřepravu jízdního kola nejen na větší vzdálenosti v rámci republiky, ale dokonce v mezinárodní dopravě. Denně lze velmi snadno přepravit kolo přímými vlaky do severního Německa, Bavorska, Rakouska, Polska, na Slovensko, do Maďarska, ale také třeba do Švýcarska, Nizozemí nebo Chorvatka. Přeprava jízdního kola do zahraničí mimo Slovenska stojí 5 ˆ, tedy dnes asi 140 Kč. Tato cena platí pro celou jízdu z nástupní až do cílové stanice bez ohledu na přestupy. Je však třeba mít zajištěno místo pro jízdní kolo a zde je nutné připomenout, že v mnoha zemích, hlavně v Německu nebo v Rakousku, je možná přeprava jízdního kola v dálkovém vlaku jen s rezervací.

Pro cesty s kolem na Slovensko však platí jiné podmínky. Cena za přepravu kola z České republiky na Slovensko je stejná jako u vnitrostátní přepravy, tedy 25 nebo 30 Kč, ale platí jen do výstupní stanice z přímého vlaku z Česka.

Speciální cyklovlaky a půjčovny kol


České dráhy vypravují v některých oblastech se zvýšeným zájmem o cykloturistiku také speciální cyklovlaky, případně posilují vybrané spoje. Nejznámější je vlak s názvem „Cykloturistika“, který jezdí od dubna do konce října každý víkend z Prahy do Slaného po trati nedaleko známé zříceniny hradu Okoř. Podobné vlaky se speciálně upravenými vagóny pro cyklisty však jezdí ve vrcholné cyklistické sezóně i na Šumavě, na Krušnohorskou Moldavu nebo z Liberce do Tanvaldu a dále do Harrachova a na dalších místech České republiky.

České dráhy nabízejí ve vybraných „prázdninových“ regionech také půjčovny kol se zvýhodněnými podmínkami pro jejich přepravu na vybraných tratích.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ešte som to nevyužila
Obrázek uživatelky
profil
vylety, kdyz je pocasi.......
Obrázek uživatelky
profil
u nás jezdí v sezóně cyklobus
Obrázek uživatelky
profil
vám dřív taky vzali do vlaku ...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Nᚠtip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles