Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Show Jana Krause 25.11. 2015

25. 11. 2015 | Televizní tipy
Oblíbená televizní Show Jana Krause s datem 25.11. 2015 bude opět plná zajímavých hostů. V dalším dílu Show Jana Krause se představí herečka Alena Antalová, jazykovědec Karel Oliva a spisovatelka Sylva Lauerová.

Show Jana Krause – 25.11. 2015:


Jako první přijala pozvání do dnešní talkshow slovenská herečka Alena Antalová, maminka čtyř vlastních dětí a jednoho vyvdaného, která nyní žije v Brně; v Praze ji pak diváci mohou vidět v hlavní roli muzikálu Mary Poppins. „To je skoro nic oproti rodině, je to opravdu velký relax,“ říká herečka o svém současném divadelním angažmá. Starost o početnou rodinu jí opravdu zabere mnoho času, všechny děti se navíc věnují několika koníčkům a ona je musí rozvážet po všech kroužcích. „Kluk, to je ten první, Pepa, ten je už velký, je mu 24 let, s tím není práce, on už vychovává svého malého. Pak následuje Alenka, Elenka, Janíček a Marie,“ vypočítává chronologicky své potomstvo Alena Antalová a objasňuje podobnost jmen svých starších dcer:

Show Jana Krause 25.11. 2015Mně se líbí, když se syn jmenuje po otci, ale připadá mi blbé, když se dcera jmenuje stejně jako máma. Mému muži se ale jméno Alena líbilo a my jsme věděli, že budeme mít holčičku. Tak jsem navrhla, že se bude jmenovat Elenka. Protože moje babička i moje kmotra se tak jmenovaly. Já pocházím ze Slovenska a tam je hodně Elen a je to krásné jméno. Nakonec se mi podařilo manžela ukecat, ale řekla jsem, že mu dám jednu jedinou výjimku – kdyby se narodila 1. listopadu, tak dovolím, aby se jmenovala Alena, protože tak se jmenovala moje druhá kmotra, a ta se narodila 1. listopadu. Já jsem měla termín druhého listopadu a říkala jsem si, že prvního se nenarodí, že budu držet nohy u sebe. Tak jsem to měla vymyšlené. No a dvanáct hodin, prvního listopadu a ona se narodí… No a pak už bylo jasné, že druhé děvčátko bude Elenka.“

A protože je herečka svou rodinou zcela pohlcená, dozvíme se nějakou tu úsměvnou historku o každém z dětí, ale také o manželovi, který je sice stavař, ale je fascinovaný divadlem a svou ženu v jejím povolání naprosto podporuje. „Kolikrát ani já to své zaměstnání nechápu, je to takové zvláštní, že můžete třeba na tři hodiny milovat někoho úplně jiného, na plné pecky… nechápu to, natož nějaký stavař. Ale nežárlí, což je fajn,“ říká s obdivem ke svému muži Alena, která se cítí ve svém vztahu a vůbec v celém svém současném bytí velice šťastně. „Čím jsem starší, tím mi je líp. A bylo by fajn, kdyby to tak bylo pořád dál, že až budu stará babka, budu si říkat, jak je mi dobře. To bych měla pocit, že jsem to dala,“ uzavírá šťastná herečka.

Sólem na bicí je uvítán další host Jana Krause, kterým je známý český jazykovědec Karel Oliva, od roku 2003 ředitel Ústavu pro jazyk český AV ČR. „Jazykověda je věda. A žádná věda není dostatečně vědecká, pokud nepoužívá matematiku. To je třeba si uvědomit. A mnoho lidí to neví,“ vysvětluje lingvista svůj přechod od matematiky, kterou původně vystudoval, k jazykovědě, a pokračuje: „Matematika není tak, jak se mnozí domnívají, počítání. To je, jak říkají matematici, pro kupčíky. Matematika je hledání struktur, vztahů, zákonitostí a to je přesně to, co dělá každá věda.“

Pan docent Oliva, který aktivně ovládá pět jazyků a několik dalších pasivně, má za sebou nejen velice zajímavou vědeckou kariéru, ale i svůj životní příběh. Přestože byl vynikajícím studentem a vědeckým aspirantem, nebylo mu v tehdejším Československu umožněno vědecky pracovat, a tak v roce 1989 odešel do Bulharska. „Na Západ za prvé utíkal každý trouba a za druhé to byla nuda. Ale kdo skutečně miloval dobrodružství, ten utekl na Východ,“ říká lakonicky, avšak s úsměvem pan Oliva. V Bulharsku strávil rok a půl, pak zhruba jedenáct let v Německu a pět let v Rakousku. „Na stará kolena jsem se vrátil domů, protože zemřít v Praze je takové stylové,“ nepřestává jazykovědec žertovat. Na přetřes však přijde samozřejmě i naše mateřština a její současná podoba, dozvíme se také zajímavé souvislosti z historie. Například že jedno z našich velice oblíbených sprostých slov, má praslovanský základ, v psané podobě se objevuje již za doby Karla IV. a jeho mluvnický rod, podobně jako u slova „hřídel“, dlouho kolísal.

Od peprného vyjadřování je pak již jen krůček k rozboru slovníku našeho prezidenta a k politickému diskurzu obecně: „Používáním cizích slov se řada lidí snaží zastřít jednoduchou skutečnost, a zejména ani ne tak skutečnost objektivní, ale skutečnost o sobě.“ A jak se ujme nápad Jana Krause na otevření jazykového okénka v rámci Ústavu pro jazyk český, které by vyhlašovalo titul Největší jazykový blb týdne?

Třetí pozvání patří spisovatelce Sylvě Lauerové. Ta přinesla do pořadu mimo jiné představit svou poslední knihu „Sexy strategie“, kterou vzápětí věnuje svému hostiteli, poslednímu obhájci práv mužů, jak sám sebe nazývá Jan Kraus. „Ta kniha je sice zejména pro ženy, ale hovoří hodně o mužích,“ oponuje spisovatelka. Moderátor je ovšem vyzbrojen výpisky některých postřehů z knihy, kterého ho obzvláště zaujaly, jako například definice muže či jejich kategorizace. Paní Sylva, která žije se svým manželem na Seychelách, poznatky o mužích sbírala podle svých slov sice nahodile, avšak po dlouhých 35 let. A tak si může dovolit poučit diváky i o delikátnějších manželských situacích… Více uvidíte dnes večer v Show Jana Krause na Primě!

Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause
uvidíte ve středu 25.11. 2015 ve 21.35 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Show Jana Krause 25.11. 2015:

Show Jana Krause 25.11. 2015
Show Jana Krause 25.11. 2015
Show Jana Krause 25.11. 2015
Show Jana Krause 25.11. 2015
Show Jana Krause 25.11. 2015
Show Jana Krause 25.11. 2015
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !