Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Show Jana Krause - Důstojné loučení s Poncem

17. 06. 2011 | Televizní tipy
V posledním díle Show Jana Krause, který se natáčel v pražském divadle Ponec, přijali pozvání Jana Krause: oblíbená herečka Jiřina Bohdalová, hudební skladatel a producent Jan P. Muchow a jediný romský šaman na světě Otec Antonio alias Gustáv Horváth.

Diváci se tak například dozvědí, jak si Jiřina Bohdalová užila kulaté narozeniny a jak vychovává své vnuky. S Janem Krausem navíc mimo jiné zavzpomínají na Vladimíra Dvořáka. Jan P. Muchow prozradí, jak se dostal k příležitostnému herectví, a Gustáv Horváth alias Otec Antonio vysvětlí, jak je to se šamanstvím, snímáním prokletí a také jako bonus přesně určí datum pádu vlády.

Premiéru čtyřicátého druhého dílu Show Jana Krause uvidíte v pátek 17. června ve 22.00 na Primě.


Jan Kraus přivítal Jiřinu Bohdalovou, připomněl, že nedávno oslavila jubileum, popřál jí k narozeninám a předal dort. Vyptával se na její pocity z narozeninové oslavy, která se nedávno na její počest konala v karlínském divadle. „Jaké to je, když kvůli vám stojí celé divadlo?“ zajímal se moderátor. „Je to krásný… Já nebývám dojatá, ale tentokrát jsem dojatá byla,“ prozradila paní Jiřina. Postěžovala si, že k jejímu významnému jubileu se jedno pražské nakladatelství rozhodlo vydat o ní knihu, ale že se ani neobtěžovali ji o tom informovat. „Já jsem totiž připravovala knihu se Slávkou Kopeckou a najednou mi Slávka volala, jestli prý vím, že nějaký pan Robert Rohál  z nakladatelství Petrklíč píše knihu na stejné téma. Hned jsem tam do nakladatelství zavolala a říkala jim: ‚Nezlobte se, to vám ani nestojím za to, že když o mně píšete knihu, že byste mi dali vědět? Já přece nejsem slon v zoologické zahradě…’ Ale nezvítězila jsem. Řekli mi, že to tedy vydají až na podzim,“ rozesmála Bohdalová publikum. Paní Bohdalová pokračovala, že stejná věc se stala i její dceři. „To byl zase Petr Čermák. Napsal tu knihu o Simoně tak, že vykradl mou knihu, kterou jsem předtím napsala,“ řekla Jiřina. „To je tím, že herci dávají rozhovory zadarmo,“ podotkl Kraus. Jiřina dodala, že právě proto od jisté doby začala rozhovory prodávat za symbolickou desetikorunu, aby se stala autorkou rozhovoru a měla na něj autorská práva. Jana Krause zajímalo, jakou radu by dala paní Bohdalová začínajícím herečkám. „Radu nevím… Vždycky říkám, že jsem měla kliku, že se na mě lepili chytří lidé,“ prozradila herečka. Jan Kraus připomněl, že legendární bavič a kolega Jiřiny Bohdalové, Vladimír Dvořák, měl o Jiřině vždy to mínění, že si se vším hned poradí. „Pamatuji se, že když měl Vladimír Dvořák třeba problém s dětmi nebo s nějakou opravou, vždy říkal: ‚Já snad zavolám Jiřinu’,“ zavzpomínal moderátor. Jiřina Bohdalová na to navázala, že jí jednou volal Dvořák v noci se slovy: „Jiřino, nám praskla voda.“ „Odpověděla jsem, ať jde někam. Načež Dvořák hekl: ‚Hance praskla voda!’ Tak jsem pochopila, že jeho žena rodí a ne že potřebují instalatéra...“ Jana Krause zajímalo, jaký má Jiřina pohled na dnešní styl "rychloherectví", kdy se točí seriály jako na běžícím pásu. „Nikdo nepočítá s tím, že se herec taky tu roli musí učit. Když je nástup v sedm, vstávám proto v pět, abych se to naučila,“ prozradila Jiřina. Jan Kraus otevřel oblíbené téma Jiřiny Bohdalové: její milovaní vnuci. „Nebudou od vás rozmazlení, když je tak milujete?“ zajímal se Kraus. „Tak to pozor! Kluci jsou moje motto. Rozmazlení nejsou, pomáhají mi na chalupě, když je potřeba. A já jsem do nich zamilovaná jako tetřev,“ ohradila se herečka.

Jan Kraus přivítal Jana P. Muchowa, známého české skladatele zejména filmové hudby. „Co je ve vašem jméně to ‚P’?“ zajímal se Kraus. „To je Peter. Naši se nemohli domluvit, jak se budu jmenovat, tak mi nakonec dali obě jména, která se jim líbila – Jan Peter. V Německu, kde jsem se narodil, to šlo,“ vysvětlil skladatel. „Vy jste jeden z mála muzikantů, kteří dosáhli úspěchu i v zahraničí,“ nadhodil Kraus. „V roce 1993 jsme dostali smlouvu na pět desek v Anglii, ale nějak jsme v té Anglii žili v pohodičce, užívali jsme si to tam, než abychom něco dělali, takže z toho natáčení nakonec nic nebylo,“ přiznal Muchow. Prozradil, že první film, k němuž dělal hudbu, byl film Šeptej.


„Tam jste i hrál, že? Jaké pro vás bylo to hraní?“ chtěl vědět moderátor. „No, bylo to ještě horší než tady,“ přiznal se Muchow. Jana Krause zajímalo, jestli má Muchow nějaký řád, podle kterého tvoří svou velmi osobitou hudbu. „Ne, bohužel ten řád neznám, takže vždycky skládám od nuly,“ vysvětlil skladatel. Krause zajímalo, jestli Muchow prožil někdy nějaká tvůrčí muka u filmu. „Mám štěstí, že špatné věci rychle zapomenu,“ odpověděl skladatel. Moderátor chtěl dále vědět, jak Muchowa napadl název jeho kapely, kterou před mnoha lety zakládal. „Listoval jsem v anglické encyklopedii a tam jsem to heslo našel – Extasy of Saint Tereza,“ pobavil Muchow diváky. Prozradil také, že komponuje hudbu i pro letošní shakespearovské slavnosti, a pokud skládá, tak jedině ve studiu. „Doma se nemohu soustředit. Navíc když jsem doma, tak jsem s rodinou,“ dodal.  

Jan Kraus přivítal šamana Gustava Horvátha alias Otce Antonia a hned chtěl vědět, kdo to vůbec šaman je… „Šaman je člověk, který sundává kletby. To je vyšší profese,“ vysvětlil šaman. Moderátora zajímalo, jak Horváth pozná, že je někdo zakletý. „Tak to má ve tváři,“ vysvětlil šaman a dodal, že Kraus je na tom dobře… Jan Kraus s ním probral, jak se ke svému poslání dostal, a pak se zajímal o pomůcky, které si Horváth s sebou přivezl. „Pracujete s pomůckami? Co ten klobouk? Ten není moc cikánský,“ nadhodil moderátor.

Jana Krause zajímalo, jak Horváth vnímá označení Romové. „Já jsem cigán, žádnej Rom! To je nesmysl!“, poučil ho Horváth. Vysvětlil dále, že klobouk není součást kostýmu, ale že se mu prostě líbí. „Podívejte, zlí šamani v Brazílii nosí při práci zvláštní oblečení, ale to proto, že dělají černou magii. To já nedělám. Neubližuju, ale léčím...“ Jan Kraus si posteskl, že to na něj začíná být malinko složité. „Vy tu nejste od toho, abyste to pochopil,“ rozesmál Horváth diváky. Pak ukázal pomůcky na šamanskou práci: náhrdelník z lidských kostí, vykládací karty… „Vyložíte mi?“ vložila se do toho Jiřina Bohdalová. „Když bude čas,“ rozesmál Horváth diváky svou odpovědí. „Člověk musí mít určitou pokoru, jinak mu nevyložím,“ dodal. Probrali s Krausem znamení zvěrokruhu. „Každé znamení má v sobě dobré a špatné věci. A každý mě může požádat o změnu znamení,“ pobavil Horváth divadlo. Pak ukázal fotografii zlého ducha, kterého vyfotil v kávě. „To si jako pijete kávičku – a najednou duch?“ divil se Kraus. Zaujalo ho, že Horváth prožil vícekrát klinickou smrt. „Vy to asi máte místo chřipky, ne?“ podotkl moderátor. Chtěl pak vědět, zda umí Horváth věštit třeba i politiku. „Ano. Vezměte si kousek papíru a ptejte se, na co chcete,“ vyzval Krause. Nakonec se s pomocí kyvadla dozvěděli, že vláda padne na podzim…


Zdroj: Prima

Gabriela Straková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !