Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Silikony ve vlasové kosmetice: Jsou opravdu tak škodlivé?

5. 11. 2016 | Péče o vlasy
Diskuze nad škodlivostí vlasových přípravků s obsahem silikonů připomíná novodobý hon na čarodějnice. Mezi jejich hlavní odpůrce patří zastánci zdravého životního stylu, kritické hlasy se ozývají i z řad odborníků a profesionálních kadeřníků. Jsou látky známé pod obecným názvem silikony opravdu tak škodlivé a na vlasech páchají jen zlo? Do jaké míry se jedná o marketingový tah některých společností, které hledají způsob pro zvýšení prodeje svých výrobků?

Silikony jsou neutrální chemické látky a jsou pokožkou velmi dobře snášeny, proto je najdeme v mnoha běžných materiálech, s nimiž denně přicházíme do styku. Kosmetika, včetně té vlasové, není výjimkou. Vůči použití silikonů ve vlasových produktech se v posledních letech vymezují především příznivci přírodního BIO stylu života s argumentem, že jakákoli chemie, silikony nevyjímaje, je pro vlas nepřirozená a představuje pro něj ohromnou zátěž. Co jsou vlastně silikony zač a jakou mají funkci?

péče o vlasyCo jsou silikony?


Pod souhrnným názvem silikony se ukrývá velká skupina chemických sloučenin, které se od sebe liší kvalitou, rozdílnou funkcí i využitím. V kosmetickém průmyslu se nejčastěji používají dva základní druhy: molekuly s kulatou strukturou a molekuly s řetězcovou strukturou. Kruhové silikony se rychle odpařují, a proto se nejčastěji používají jako nosiče jiných látek, zatímco ty řetězcové mají široké spektrum využití v závislosti na délce řetězce. Ve složení šamponů a kondicionérů se vyskytují pod názvem dimethicone nebo končí příponou -methicone, -siloxane, -silicate nebo -silane. Základní funkcí je vlas uhladit, dodat mu lesk a hebkost a usnadnit rozčesávání.

Silikony ve vlasových přípravcích mají i výhody


Silikony uhlazují kutikulu vlasového vlákna a tím, že vlas „obalí“, mají celou řadu výhod. Díky tomu ochraňují vlas před teplem při fénování a žehlení, omezují krepatění, uzamykají vlhkost ve vlasu, čímž napomáhají udržovat dostatečnou hydrataci, chrání vlasy před chemickým poškozením při barvení, dodávají lesk a hebkost a usnadňují rozčesávání.

Potíž zpravidla nebývá v samotných silikonech, ale spíše v tom, jak moc znáte potřeby vašich vlasů a umíte jim vyjít vstříc. Výrobky s obsahem silikonů prokážou vynikající službu vlasům velmi hustým, suchým, nepoddajným a zničeným, protože vytvoří kolem vlasu neprostupnou bariéru chránící před dalším poškozením, zanechají je jemné na dotek, uhlazené a lesklé. Naopak pro vlasy, které jsou jemné, řídké, mají tendenci plihnout a rychle se mastí, mohou být tytéž přípravky nevhodné a zbytečně zatěžující. Pokud máte vlasy poškozené, ale zároveň jemné, poohlédněte se po intenzivně regenerační péči, která vlas jemně čistí bez zbytečného zatížení.

Na vině bývá také neodborné zacházení. Chybou je používání přípravků se silikony v několika vrstvách, od šamponu přes kondicionér až po závěrečnou masku, což může vést k zatížení a plihnutí. Kondicionéry a masky by také neměly přijít do styku s vlasovou pokožkou, jsou určeny pouze pro aplikaci do délek.

Při výběru vlasových přípravků se vždy spíše než aktuálním trendem řiďte tím, co vaše vlasy skutečně potřebují a co jim prospívá. Ponechte si zdravý úsudek, a pokud máte s vlasovou kosmetikou obsahující silikony dobrou zkušenost, není důvod ji měnit jen proto, že určitá skupina lidí hlásá jejich nevhodnost.

Zdroj: Nouvelle


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !