Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Sirný pramen v Lužických horách

16. 09. 2015 | Evropa
Chtěli jsme jet na výlet někam, kde jsme ještě nikdy nebyli. Pátrala jsem na netu a narazila na zajímavost - Sirný pramen. Popis vypadal slibně, fotografie předchozích návštěvníků lákaly, tak nebyl problém přesvědčit rodinku, že toto je to pravé...

Cestu do Svoru - nejbližšího města, jsme zvládli hravě. Ovšem tam začaly komplikace. Směrovka na Rumburk je umístěná cca 150 m před odbočkou - to nás zmátlo. Vrátili jsme se a pátrali, kde jsme udělali chybu. Napadlo mě zeptat se místní dámy, co u příkopu prodávala zeleninu, kudy tudy cestička. Dostalo se mi nejen požadované odpovědi, ale i sáhodlouhé přednášky o pěstování brambor, jejich dovozu, kvalitě... Paní, nadšené z posluchačů, vůbec nevadilo, že náš vůz se rozjíždí a klidně pokračovala rychlou chůzí u mého staženého okýnka a mluvila, mluvila. Neslušně jsme ji opustili uprostřed výkladu.

Parkoviště u Svatého Jána je prostorné, nepřehlédnutelné. Směrovky jsou na viditelném místě - bohužel dosti matou. Najít správnou cestu se s námi pokoušelo najít víc turistů. Češi byli ve výhodě - radili jsme si navzájem, horší to měli Němci. Chytře se drželi za námi.
Ukazatel nás navedl na hlavní silnici - odbočka do lesa je lehce přehlédnutelná. Naše rada - držte se stále vlevo a za mostem ji objevíte.

Sirný pramenK prameni vede příjemná udržovaná cesta, doplněná dřevěnými můstky a lávkami. Samotné místo je opravdu zajímavé. Stéká sem několik potůčků a stružek, vše kolem je podmáčené, držte se raději na stezce.

V tůňce jsou prapodivné nadýchané útvary z gelu, připomínající medúzy. Vše je sladěné do žluta. Pokud se dotknete povlaku na kameni, zjistíte, že je to sliz. Místo je podrobně popsáno na informační tabuli. Dozvíte se například, že název neodpovídá pravdě - síru tu nenajdete. Kdysi možná sirovodík, dnes už jen šikovné bakterie milující železitou vodu. Vegetace je zde taky unikátní, ale my neobjevili žádnou zvláštnost.

Jediné, co nás zklamalo, byla časová nenáročnost. Od parkoviště jste u pramene pomalou chůzí jen za 10min - pokud nebloudíte. Prohlídka je omezena na malý prostor, takže jste s průzkumem brzy hotoví. Přesto je to výjimečná lokalita, která stojí za vidění.


Forte - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Sirný pramen v Lužických horách:

Sirný pramen v Lužických horách
Sirný pramen v Lužických horách
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
takže sirný nesirný pramen Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsaný článek. Každá chvilka, která umožní poznání přírody je pro nás přínosem a jak vidíte, líbilo se vám a bloudění někdy přinese i něco hezkého. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé místoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
vzpomínám si, že někdy v loňském létě jsme chtěli navštívit, ale patříme k těm bloudivcům, kteří hledání vzdali
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles