Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Školní potřeby vám může uhradit stát

22. 08. 2008 | Finance
Blíží se školní rok a výdaje za výbavu nejen pro prvňáčky nyní dělají starosti mnoha rodičům. Nákup školních potřeb může čítat i několik tisíc korun. Žáci potřebují aktovky, penál, přezůvky, cvičební úbor a další věci. Děti s handicapem se neobejdou bez speciálních pomůcek. Pomáhá nějak nemajetným rodičům s úhradou těchto potřeb stát?

Poradil nám vedoucí oddělení styků s veřejností Ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.


O jakou finanční jednorázovou dávku a kde mohou požádat rodiče, kteří jsou nezaměstnaní, nebo matky samoživitelky, které chtějí koupit výbavu do školy prvňáčkům a nemají dostatek peněz?
Zákon o pomoci v hmotné nouzi upravuje podmínky poskytování tří dávek – příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. Základními dávkami pomoci v hmotné nouzi jsou příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Ačkoli osoba nesplňuje základní zákonné podmínky hmotné nouze (nevzniká jí nárok na příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení), je možné, vzhledem jejím příjmům, celkovým sociálním a majetkovým poměrům, tuto osobu uznat za osobu v hmotné nouzi a přiznat jí mimořádnou okamžitou pomoc.

školní potřebyTuto dávku lze osobě přiznat také na úhradu odůvodněných nákladů souvisejících se vzděláním nebo zájmovou činností nezaopatřeného dítěte. Dávku lze poskytnout až do výše těchto výdajů, maximálně však v průběhu kalendářního roku do výše 10násobku částky životního minima jednotlivce. Mimořádná okamžitá pomoc není dávka nároková. Zákon nestanoví, že splněním konkrétních zákonných podmínek osobě vznikne na tuto dávku nárok. Závisí na příslušném orgánu pomoci v hmotné nouzi, zda na základě celkového posouzení individuální situace žadatele, tuto dávku osobě přizná či nikoliv. Zákon zde dává příslušnému správnímu orgánu prostor pro využití tzv. správního uvážení a přiznání dávky také ve výjimečných případech, ve kterých je odůvodněné poskytnout osobě mimořádnou finanční výpomoc.

O dávky pomoci v hmotné nouze lze požádat na sociálním odboru příslušného pověřeného obecního úřadu v místě trvalého pobytu osoby, která žádá o dávku.


Velké výdaje plynou s pořízením pomůcek třeba pro nevidomé děti, jde o mluvící budíky, počítače a podobně, pamatuje stát s finanční pomocí pro tyto rodiče?
Sociálně slabí zdravotně postižení občané (tj i zdravotně postižené děti) mají nárok na úhradu některých rehabilitačních a kompenzačních pomůcek, které jim umožní alespoň částečné vyrovnání jejich handicapu. Mezi tyto pomůcky mohou patřit i slepecké hodinky a budík s hlasovým výstupem. V případě, že by zdravotně postižený ke studiu potřeboval počítač se speciální úpravou a rodina tohoto studenta si zakoupení takto upraveného počítače nemohla dovolit, může být rovněž na tuto pomůcku poskytnut příspěvek v rámci dávek sociální péče – jednorázového příspěvku na opatření zvláštních pomůcek.

Vozík pro invalidní děti je předepisován zdravotní pojišťovnou z důvodu poškození nosného nebo pohybového aparátu. Pro nárok na vozík pro invalidy není zásadní podmínkou věk ani zahájení povinné školní docházky, ale pouze zdravotní stav pacienta, jehož posouzení je plně v kompetenci příslušné zdravotní pojišťovny, která vozík vydává.


Obědy pro děti ve škole také nejsou nejlevnější, pokud rodiče jsou nezaměstnaní, mohou požádat o finanční pomoc v rámci zaplacení obědů?
Jak jsem již zmínil, o finanční výpomoc a to i v rámci placení školních obědů nezaopatřeným dětem lze požádat také prostřednictvím nenárokové dávky – mimořádné okamžité pomoci a to na příslušném sociálním odboru.   


Kdo má nárok na přídavky na dítě, kde se o ně žádá, jaká je jejich výše? Lze o ně požádat i zpětně?
Nárok na dávku státní sociální podpory, přídavek na dítě, má nezaopatřené dítě, které se soustavně připravuje na budoucí povolání. Za nezaopatřené dítě se pro účely této dávky považuje dítě od narození do skončení povinné školní docházky, a poté, nejdéle však do 26 roku věku, jestliže se soustavně připravuje na budoucí povolání, nebo se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, anebo z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost. O přídavek na dítě se žádá u úřadu práce, v hlavním městě Praze u úřadu městské části určené Statutem hlavního města Prahy, podle místa trvalého pobytu nezaopatřeného dítěte. Výše přídavku na dítě činí za kalendářní měsíc, jde-li o nezaopatřené dítě ve věku do 6 let 500 Kč, od 6 do 15 let 610 Kč a od 15 do 26 let 700 Kč.

Zpětně lze o přídavek na dítě požádat v tříměsíční lhůtě.




Děkujeme za rozhovor.


Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !