Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Školní strašidlo

17. 09. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Školní strašidlo
Autor: Zuzana Pospíšilová
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2009
Počet stran: 64 str.
Cena: 152 Kč


Hlavní hrdinka Anka uvádí čtenáře do třídy, kde se dětem při psaní a počítání příliš nedaří. Mají pocit, že jim někdo strká do ruky, a pak jednoho dne přijdou na to, že mají ve třídě škodolibé strašidlo, které jim všechny tyto potíže způsobuje.

skolni-strasidloCo se školním strašidlem děti ve třídě i doma zažijí, to všechno mohou sledovat malí čtenáři v této knížce prvního čtení. Autorka záměrně stylizovala celé vyprávění do kratších vět a prvnímu čtení přizpůsobila i výběr slov. Text je rozčleněn do krátkých kapitol s napínavým dějem, aby se čtenáři mohli těšit na pokračování. Příběh je určen zejména začínajícím čtenářům (6–8 let), ale může se líbit i předškolákům – poslouží jim k seznámení se školním prostředím.


Ukázka z knihy Školní strašidlo:

Řekla jsem to mamince
Poslední hodinu byl tělocvik. Pořádně jsme se vyřádili a na strašidlo jsme skoro všichni zapomněli. Po obědě jsem se sama pomalu šourala domů. Klárka bydlí daleko od školy, musela tedy zůstat v družině. Přemýšlela jsem, jak by se dalo strašidlo vyhnat. Byla jsem zabraná do myšlenek. Ani jsem se nerozhlédla a šla jsem přes cestu. V tu ránu se ozvaly brzdy. Lekla jsem se a polilo mě horko. Došlo mi, co se mohlo stát. Rychle jsem přeběhla na druhou stranu a došla domů. Stále se mi klepaly nohy. „Je ti něco?“ zeptala se mě maminka. Asi si všimla, že chodím jako tělo bez duše. „Máme ve škole strašidlo!“ Nechtěla jsem to říct, ale samo to ze mě vypadlo.
Maminka vykulila oči: „Cože?“ A tak jsem jí všechno vyprávěla. Maminka jen udiveně vrtěla hlavou.

V první třídě
Jmenuji se Anka a chodím do školy. Jsem v první třídě a ve škole se mi líbí. Paní učitelka je hodná, ale taky přísná. Někdy je s ní legrace a má ráda hry. Ale ne ty, co se hrají ve školce. Učí nás hry s písmeny a čísly. Když jsem byla ve školce, školy jsem se bála. Teď už ne. Teď se každý den do školy těším. Mám tu prima kamarády. V lavici sedím s Klárou. To jméno se k ní nehodí. Je milá, a tak jí všichni říkáme Kája. Je hodná, dobře se učí a nosí dlouhé copy. S Honzou je zase legrace. Ale občas zlobí a paní učitelka ho napomíná.
Co je však ze všeho nejlepší? Máme ve třídě strašidlo. Opravdu!

O autorce:

Zuzana Pospíšilová je dětská psycholožka a autorka dětských knih, pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Píše pohádky a básničky pro děti, které publikuje knižně a v časopise Sluníčko, překládá dětské verše. V nakladatelství Portál vyšly její knížky Hádanky a hříčky nejen se slovíčky (2006), Hádám, hádáš, hádáme (2007), Vyber si hru podle jména (2008), Poznáváme písmenka (2008) a pohádkové tituly Pohádky před spaním (2007) a Domeček pro šneka Palmáce (2008).


Tuto knihu Školní strašidlo koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Portál.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !