Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Skutečná léčba alergií: vakcíny

12. 04. 2014 | Nemoci
Téměř každý třetí člověk má příznaky alergie a počty pacientů v naší populaci zatím rok od roku narůstají. Naštěstí jsou již k dispozici nejen léky, tlumící nejtěžší alergické příznaky. Díky moderním vakcínám proti alergiím lze řadu alergických stavů účinně léčit.

Alergie nejčastěji „vystrčí drápky“ už v dětství a od té doby provází člověka jeho životem. S dispozicí k alergii se sice rodíme, ale může zůstat ukryta v genech i řadu let. Proto není neobvyklé, že se první alergické příznaky dostaví až v dospělosti, nebo i v seniorském věku.
„Svět kolem nás je plný různých molekul, které dokážou vyvolat alergické stavy odlišné intenzity a závažnosti, říkáme jim alergeny, neboli spouštěče,“ vysvětluje náš přední alergolog profesor Václav Špičák. Působí na nás například různé chemikálie či látky přírodní povahy, jako například pylová zrna, žijeme ve špatně větraných prostředích plných roztočů, často s domácími zvířaty. Obvykle to náš imunitní systém zvládne, někdy ale nikoliv a začne se rozvíjet alergie.

Skutečná léčba alergií: vakcínyAlergický pochod

Mnozí z alergiků trpí několika různými alergiemi, u řady pacientů nemoc mění svou podobu s postupujícím věkem. Alergie zkrátka není postižení jednoho orgánu, ale jde o celkovou poruchu regulace imunitního systému. Proto je poměrně typickým případem takzvaný alergický pochod. Takto odborníci označují vývoj nemoci, kdy se narodí dítě, u nějž se již do druhého až třetího měsíce věku rozvinou případy atopického ekzému, v předškolním věku se projeví průduškové astma a za několik dalších let přichází sezónní rýma, vznikající kvůli nadměrné reakci na pyly. Často to ale může být i naopak, totiž že se z nedostatečně léčené alergické sezónní rýmy vyvine závažné průduškové astma, ohrožující člověka přímo na životě. Příznaky alergie je tedy žádoucí správně diagnostikovat a včas léčit. Jinak se pacient postupně alergizuje, což znamená, že se alergie stále zhoršuje.

Jak tlumit příznaky

K dispozici je několik skupin léčiv, jimiž lze projevy alergického zánětu ovlivnit. Na lékařský předpis i ve volném prodeji v lékárnách mohou lidé nakoupit různá antihistaminika – léky, jež blokují působek histamin. Ten je odpovědný za pálení a svědění sliznic či nadměrné zúžení průdušek. Pokud není tato časná situace správně a účinně podchycena, může nemocný přejít do chronické fáze. „V těchto případech musíme nasadit dlouhodobou protizánětlivou terapii pomocí inhalačních kortikoidů. Mezi lidmi panuje jistá kortikofobie, například matky se často bojí, že budou jejich děti po užívání kortikoidů malé, obézní a ochlupené. To je ale veliký omyl, obavy jsou zbytečné. Nabídka lokálně působících inhalačních léků je široká a máme i prostředky nekortikoidní,“ uklidňuje V. Špičák.

Léčba zasahuje do imunity

Jedinou metodou, která v řadě případů dokáže alergii opravdu léčit, je alergenová imunoterapie neboli vakcín proti alergii. Jedná se o speciální extrakty obsahující konkrétní alergeny, například pylů břízy či trav, hmyzího jedu, kočičí srsti, roztočů, plísní a podobně. Těmito extrakty jsou nemocní v době, kdy jejich alergen není během roku příliš aktivní, postupně „očkováni“, a to od začáteční dávky, která se postupně navyšuje. Tělo si na alergen pozvolna zvyká. Když se pak nemocný s alergenem v sezóně skutečně setká, nemusí u něj dojít až k rozvoji alergické reakce, nebo jen velmi mírné.

Autor: alergolog profesor Václav Špičák


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vakcíny to je léčení zbytečné.Chodila jsem po tři roky na alergologii na vakcíny/dovážené až z Francie/.Pak chtěl lékař po mě sponzorský dar.Dostal ho/2 tis.Kč/.Podruhé už ne.Jsem již 10 let bez vakcín ,k alerologovi nechodím a jsem na tom stejně jako bych byla "léčena".
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles