Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Skvrny, skvrny, skvrny....

12. 11. 2008 | Domácnost
Snad každému se poštěstí udělat skvrnu na oblečení. Mistry v tom jsou děti. Mnohdy žasnete, kde všude a čím si skvrny udělají.

Pak nastává problém, jak je dostat z oblečení, ubrusu, gauče apod.
Nejspíš většina šáhne po "osvědčeném" odstraňovači skvrn, jimiž se reklamy jen hemží. Někdy se podaří skvrnu odstranit, někdy bohužel ne. A co dál?
V tom případě zkuste prostředky, které se používaly dříve. Leckterá babička vám řekne, že na tu či onu skvrnu používala čpavek, glycerín, ocet, benzín, kyselinu citronovou, denaturovaný líh, terpentýn a jiné. Že vám to už nic neříká? Nevadí, pár babičiných rad mám v zásobě, tak se podělím :-)).

Skvrny od mléka a zmrzliny

Čerstvé skvrny od mléka a potravin obsahující bílkoviny, musíme okamžitě vymývat teplou, ale ne horkou vodou.
Jsou-li na světlé tkanině, pak ponořte do mýdlové vody a poté vymáchejte.
Jsou-li na barevné tkanině, přivravte si směs ze dvou lžic glycerínu, dvou lžic vody a 3-4 kapek čpavku. Touto směsí potřete zašpiněné místo, skvrnu podložte bílým bavlněným hadříkem, stejný hadřík dáme navrch a přežehlíme.

SkvrnySkvrny od vajec

Ty by se měly vyčistit co možná nejrychleji, neboť bílkoviny ve vejcích se časem mění v nerozpustné sloučeniny a nejdou vyčistit. Čerstvé skvrny můžete vyčistit vodou s trochou čpavku, starší se pokuste vyčistit glycerínem nebo směsí glycerínu a čpavku v pměru 4:1. Glycerín musí být zahřátý na 35 až 40 stupňů. Skvrnu potřeme kartáčkem a směs necháme působit 15-20 min. Potom je nutno tkaninu vyprat.


Skvrny od čokolády a kakaa

Čerstvé skvrny od čokolády stačí přetřít roztokem čpavku nebo koncentrovaným roztokem soli. Staré skvrny na bílých tkaninách potřete peroxidem vodíku, nechte 10-15 min působit a pak vymáchejte tkaninu ve studené vodě.
Na skvrny od kakaa si připravte roztok z půl litru vody a půl lžičky čpavku. Místo tím potřeme a necháme působit, pak propereme vodou.
Nebo zkuste také potřít peroxidem vodíku, tak jako u čokolády.

SkvrnaSkvrny od kávy a čaje

Ty můžete z bavlněných tkanin odstranit kartáčkem namočeným v teplé vodě. Potom tkaninu vyperte v teplém roztoku pracího prášku, v němž je přidána půl lžička jedlé sody a nebo roztokem jedné lžičky čpavku v jednom litru vody. Dvakrát vymáchejte v teplé vodě a jednou ve studené.
Čerstvé skvrny se mohou také odstranit směsí čpavku a glycerínu v poměru 1:4, starší skvrny roztokem kyseliny šťavelové - půl lžičky na půl sklenice vody. Po použití těchto prostředků tkaninu vyperte v roztoku, do kterého přidáte dvě lžičky čpavku na dva litry vody a dobře vymáchejte v čisté teplé vodě.

Mastné skvrny

Mastnou skvrnu nejdříve zkuste vyžehlit mezi 2-3 vrstvami savého papíru. Část se vpije do papíru a poté se pokuste zbytek vyčistit beznínem.
Skvrnu také můžete posypat solí a třít savým papírem. Sůl několikrát vyměňujte, dokud skvrna nezmizí. Čerstvou skvrnu můžete posypat mletou křídou a po několika hodinách vyklepat.
K odstranění mastných skvrn si také můžete připravit kašičku z bramborového škrobu a benzínu. Škrob musí být předem dobře vysušený. Pod tkaninu vložíme kousek dřívka, tvrdého papíru apod.
Mastné skvrny na pletených výrobcích odstraňte kašičkou z prášku na praní a vody. Kašičku vetřete do skvrny a 20 min nechte působit a pak smejte vodou. Skvrnu podložte z rubu několikrát složenou čistou utěrkou, aby na tkanině nezůstaly mapy. Do husté kašičky můžete přidat trochu benzínu, ale ujistěte se, že benízn tkaninu nepoškodí.
Dále se mastné skvrny mohou smočit terpentýnem a přes savý papír několikrát přežehlit teplou žehličkou.
A nebo skvrnu potřete bílým mýdlem rozpuštěným v benzínu v poměru 1:10 a po hodině směs smýt čistým benzínem.
Skvrny od rostlinného oleje, olejovek či jiných konzerv s olejem odstraníte tamponem namočeným do petroleje. Potom je nutno celý oděv vyprat v teplé vodě s pracím práškem.
Mastné skvrny na límcích sak a kabátů vyčístíme hadříkem smočeným v benzínu a soli.

Skvrny od bílého vína

Čerstvé skvrny třete kouskem ledu z mranzničky, dokud nezmizí. Potom místo vysušte čistým plátěným hadříkem nebo ubrouskem. Nemáte-li led, použijte velmi studenou vodu.
Staré skvrny odstraníte směsí, kterou si připravíte z 10 lžič pracího mýdla, 1 lžíce čpavku a 2 lžíce terpentýnu. Touto směsí potřete skvrnu, přeperte vodou s mýdlem a vymáchejte ve studené vodě.

Skvrny od červeného vína

Na tyto skvrny existuje několik návodů.
Na skvrnu přiložte ihned savý papír či papírový ubrousek, víno rychle vysajte a co nejrychleji zaperte v roztoku čisté studené vodě s čpavkem - na 1 l vody 1 lžičku čpavku.
Skvrnu potřete kašičkou ze lžíce soli a vody, nechte působit půl hodiny, properte v pracím roztoku a poté vymáchejte v teplé vodě.
Nebo skvrnu stačí aspoň posypat solí a potom přeprav v mýdlové vodě.
Z bílého plátna odstraníte skvny kyselým mlékem. Z bílých tkanin můžete skvrnu vyčistit roztokem peroxidu vodíku - 1 lžička na půl sklenici vody. Potom vyčištěné místo opláchnete studenou vodou a vysušíte na slunci.

SkvrnySkvny od ovoce

Čerstvé skvny posypte solí nebo pokapte šťávou z citronu a potom přeperte v pracím prostředku. Na bílých tkaninách se doporučuje skvrnu přetřít vařící vodou.
Staré skvrny můžete vyčistit roztokem kyseliny citronové či šťavelové - 2 g na sklenici vody nebo lehce zahřátým čpavkem - lahvičku se čpavkem dáme na chvilku do hrnce s horkou vodou.
Na bílé tkanině odstraníte staré skvrny od ovoce roztokem připraveným ze sklenice horké vody, půl lžičky peroxidu vodíku a půl lžičky čpavku.

Skvrny od medu

Můžete smýt  vodou, do které jste přidali trošku soli a několik kapek čpavku.

Skvrny od krve

Zašpiněnou tkaninu nejdříve na několik hodin ponořte do studené vody. Pak ji ve studené vodě vyperte a nakonec ve vlažném pracím roztoku.
Staré skvrny od krve nejdříve potřete roztokem čpavku v poměru jedna lžička čpavku na sklenici vody, potom roztokem boraxu, připraveným ve stejném poměru a nakonec oděv vyperte v teplé vodě.

Skvrny od potu

Odstraňujte co nejrychleji, neboť tkanina mění barvu a její struktura se poruší.
Z prádla se dají odstranit roztokem soli. Vhodíte hrst soli do litru vody do vzniklého roztoku prádlo na několik hodin namočte a pak pečlivě vymáchejte.
Na barevných tkaninách se doporučuje tyto skvrny přetřít 10% roztokem denaturovaného lihu.
Ze svetrů, vest a pletených výrobků se doporučuje skvrny od potu odstraňovat silným roztokem kuchyňské soli. Když to nepomůže, potřít znečištěné místo lihem.
Z bílým vlněných, bavlněných a hedvábných materiálů se mohou tyto skvrny odstranit čpavkem. Místo jím potřeme a pak přežehlíme přes plátno namočené ve čpavku.

Skvrny od trávy

Čerstvé skvrny se odstraňují teplým pracím roztokem s přídavkem čpavku - jedna lžička na sklenici  mýdlového roztoku. Tyto skvrny se také dají odstranit roztokem kuchyňské soli. Dejte jednu lžičku soli na sklenici teplé vody. Nakonec oděv vymáchejte v teplé vodě.
Jdou-li skvrny těžce odstranit, použijte denaturovaný líh, kterým skvrnu lehce potřete.
Ze světlých tkanin odstraňujte skvrny 3% roztokem peroxidu vodíku, do kterého přidáte několik kapek čpavku.

Skvrny od kosmetických přípravků

Od rtěnky se skvrny dají odstranit posypaným boraxem a potom celý oděv vyprat v pracím prostředku a vymáchaným v čisté vodě.
Z tkanin, které pouštějí barvu, se skvny mohou odstranit směsí vytvořenou ze stejných dílů éteru a terpentýnu.
Skvrny od laku na nehty můžete odstranit směsí ze stejných dílů denaturovaného lihu a acetonu. Předem ale vyzkoušejte na záložce, zda tkaninu nepoškodí.
Skvrny od barvy na vlasy odsraníte peroxidem vodíku smíchaným se stejným dílem čpavku.
Skvrny od voňavek okamžitě přetřete lihem. Staré skvrny odstraníte směsí ze stejných dílů peroxidu vodíku a čpavku.

Skvrny od propisky

Nejdříve potřete lihem a poté vyperte.

Skvrny od dehtu

Namočte do terpentýnu a posypte křídou. Po 10-15 min křídu očištěte. Pokud skvrna nezmizí, celé to opakujte.
Staré a zaschlé skvrny od dehtu nejdříve potřete tukem. Když změknou, nečistotu seškrábněte, skvrnu očištěte benzínem a látku vyperte v horkém pracím roztoku.

Skvrny od smůly

Odstraňujeme terpentýnem nebo benzínem. Vyčištěné místo properte mýdlovou vodou.

Skvrny od rzi

Skvrnu důkladně namočte do citronové šťávy několikrát za sebou a potom na ní přiložte horkou žehličkou a jen částečně vysušte. Nakonec opláchněte čistou vodou.

Skvrny od žehličky

Nevelké spáleniny způsobené horkou žehličkou potřeme půlkou syrové cibule, tkaninu namočte na 2 h do studené vody a poté vyperte.
Z bílých tkanin odstraníte spáleniny směsí, připravenou z 1 lžičky peroxidu vodíku a několika kapek čpavku rozpuštěných v půl sklenici vody.

Skvrny od vosku

Když vosk ukápne na ubrus, snažtee se ho nejprve opatrně odrolit nebo lehce seškrábněte nožem. Potom skvrnu položte na vlhký hadřík, překryjte z obou stran několika vrstvami savého papíru či ubrousků a přežehlete horkou žehličkou. Papír měňte, dokud skvrna nezmizí.

Skvrny od much

Odstraňujte vatovým tamponem namočeným do pětiprocentního roztoku čpavku.

SkvrnySkvrny neznámého původu

Objevíte-li skvrnu, o které nevíte původ, použijte nejstarší prostředek, studenou vodu. Pod skvrnu položte starý ručník a čistým hadříkem smočeným ve studené vodě začínejte přetírat skvrnu od krajů směrem ke středu. Čas od času hadřík přemáchněte. Když skvrna zmizí, nechte tkaninu zvolna uschnout. Rozhodně nesušíme prudce žehličkou, mohla by se objevit další skvrna. Teplá voda je sice účinnější a rychlejší, ale můžete ji použít pouze v případě, když 100% víme, že skvrny nejsou od masa, ryb, vajíček, mléka, mléčných výrobků nebo krve. Bílkoviny obsažené v těchto produktech se totiž vlivem teplé vody srážejí a skvrny pak již nikdy nevyčistíte. Zato skvrny od kávy, čaje nebo ovocných šťáv nejlépe odstraníte právě teplou vodou.


Rady na závěr

Před čištěním každé skvrny raději vyzkoušejte přípravek na záložce, aby jste se ujistili, že látce neuškodí.
Čistící prostředek nanášejte kolem skvrny, pak postupujte do středu. Zabráníte tomu, aby se skvrna rozpíjela. Začínejte čistit slabším roztokem a když je to nutné, přecházejte na koncentrovanější. Tamponem jen potírejte, netlačte.
A nejlépe, když čístíte na balkoně či při otevřeném okně.


Tak hodně zdaru!

Nice0205 – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
perfektní rady, hlavně na mastné fleky, překopíruju do Wordu a uložím do PC, abych měla po ruceSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
vždycky si říkám,že si to budu pamatovat....a pak skutek utek...a všemožně se snažím vydrbat čímkolivSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
bude se hodit..ukládámSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobrčé rady nad zlato
Obrázek uživatelky
profil
známá měla skvrnu na červeném tričku od parfému...když nic nepomohlo, nasypala trochu Persilu a nechala chvíli působit, vyprala a ten Persil ji tu barvu "vyžral", tak tam sice malý flek nemá, ale má větší "vyšisovaný" - moc si nepomohla... nosit ho stejně nebude...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles