Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Škytavka - tento nepříjemný pocit zná každý

28. 01. 2011 | Nemoci

Určitě každý zná tento nepříjemný pocit, takzvanou škytavku. Co to ale vlastně škytavka je, a proč ji máme, ví ale asi málokdo z nás. Škytavkou trpí jak děti, novorozenci, tak i dospělí. Škytavku většinou vyvolají opakované velmi prudké nádechy, které jsou způsobené mimovolnými stahy hlavního dýchacího svalu, takzvané bránice.

Tento sval, který odděluje hrudní dutinu od břišní dutiny se při nádechu zvětšuje. Je to takzvaná svalová křeč, která se navenek projevuje škytáním.

Většinou vznikne tak, že při křečovitém stahu bránice se současně uzavře oblast hrtanu, což je následkem jakéhokoliv dráždění v oblasti bránice, ale i v jejím okolí.

 

Příčiny škytavky

Škytavka může vzniknout z podráždění bráničního nervu, a to třeba pitím alkoholu, perlivých minerálek, přejídáním, hltáním, leknutím, nachlazením, podrážděním žaludku objemným jídlem, rychlým pitím, špatným trávením nebo změnou teploty.

 

Co pomůže

Tato škytavka je krátkodobá, většinou se dá zastavit jednoduchými radami, jako třeba zadržet na chvíli dech a co nejdéle vydržet, čímž působíte protikřečově na brániční sval nebo se pořádně napít. Osvědčilo se také změnit rychlost a frekvenci nádechů a výdechů, dýchat pomaleji a to zhluboka a pravidelně. Další variantou je stisknout si nos a pomalu pít vodu nebo čaj, lehnout si na postel a pomalu dýchat ústy, dýchat do papírového sáčku, tím se vám zvýší obsah kysličníku uhličitého v krvi, vložit si za krk něco studeného - jako třeba kostky ledu, ručník namočený ve studené vodě nebo třeba, a to někteří tuto radu jistě ocení, sníst kostku cukru pokapanou koňakem. 

 

Škytavka může být také psychogenního původu a na to pomůže jedině plácnutí do zad v dolní oblasti mezi lopatkami.

Ovšem existuje také škytavka dlouhodobá, kterou je ale už potřeba léčit, a to léky nebo dokonce chirurgickým zákrokem. Škytavka je také někdy příznakem různých závažných onemocnění, jako jsou například onemocnění plic, srdce, jícnu, nádory, cukrovky, encefalitidy a jiné. Pokud nezaberou žádné prostředky, je na řadě medikamentózní léčba nebo obstřik lokálním anestetikem. Jestliže škytavka trvá déle jak 24 hodin, je nutná hospitalizace v nemocnici, a to především u starších lidí a nemocných. Pokud bude škytavka trvat už hodně dlouho, může vést až ke katabolismu, dehydraci a metabolickému rozvratu.

 

Škytavkou trpí také novorozenci a většinou jde o problém způsobený kojením. Stejně jako u dospělých se žaludek náhle roztáhne a tím způsobí podráždění hlavního dýchacího svalu. Nemusíte se ničeho bát, nejde o nic vážného a nebezpečného, škytavka ustane sama. V tomto případě je nejlepší pokračovat v kojení, které pomůže škytavku zastavit. Jen pokud škytavka  bude trvat dlouho, je vhodné navštívit lékaře.



Markéta - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Škytavky se zbavíte, když zakloníte hlavu do zádu a zhluboka s otevřenými ústy se nadechujete. Vyzkoušeno a zaručeně to funguje! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
vždycky zkouším všechno možný,ale nic pak to přejde samoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
TAKÉ JE DOBRÉ KDYŽ TI DÁ NAPÍT MANŽEL NEBO PŘÍTELSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
napít se,zadržet dech a zvednout ruce
Obrázek uživatelky
profil
treba sa napiť vody
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles