Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Slavné továrny ožívají v novém kabátě

31. 03. 2017 | Technika
Průmyslová výroba na území tehdejšího Československa má velmi bohatou tradici a mnohé její výrobky jsou dodnes světově proslulé díky své prvotřídní kvalitě. Přestože sláva průmyslové éry již opadla, málo co vyvolalo v posledních letech tak velkou pozornost jako zájem o její dědictví. V krátkém čase několika desetiletí totiž přibylo nespočet opuštěných továrních budov, které čekají na svou přestavbu.

Bývalé textilky, pivovary, strojovny, elektrárny či hutě nabízejí rozsáhlé a zajímavé prostory. Zející prázdnotu, která v nich zbyla po slavné industriální éře, zaplňují různorodé projekty hledající nové způsoby využití volných prostor. Dnes zde nacházejí místo nejčastěji kanceláře, byty, úřady, nákupní, zábavní a kulturní centra, knihovny, divadla a dokonce i muzea.

Kouzlo proslulých textilek


Brněnská zbrojovkaNemilosrdná mezinárodní konkurence a následný útlum textilní výroby v 90. letech 20. století zanechaly v mnoha regionech řadu opuštěných textilních továren. Bývalou slávu průmyslu tedy sice odvál čas, ale dochované textilky mají s novou náplní potenciál přežít. A že nejde jen o bezvýznamné objekty, svědčí i názvy „Zámek“ či „Klášter“, jež některé z nich hrdě nesou. Klasickým příkladem nového využití se stala bývalá textilní továrna Jana Faltise postavená v roce 1864 v  Trutnově. Od roku 1957 se po drobných úpravách stala sídlem okresního úřadu a administrativě slouží dosud. Učebnicovou transformací textilky pro administrativní účely je i budova bývalých Schmittových textilních závodů z roku 1884 na Riegrově náměstí v Semilech, která oblékla kabát městského úřadu. Vskutku originální upotřebení zaniklé textilní továrny našel i Hradec Králové, který do budovy závodu Vertex z počátku minulého století sestěhoval všechny pobočky městské knihovny. Ty v železobetonovém skeletu konečně našly jednotný a inspirativní prostor dýchající tou správnou knižní atmosférou. 

Přeměna starých pivovarů


České pivo je jedním z nejznámějších a nejžádanějších na celém světě. Není tedy divu, že se na našem území najdeme na pět set pivovarů. Ve většině z nich se už pivo ale nevaří, a proto budovy slouží jiným účelům. Například Slavný děčínský pivovar, který začal budovat roku 1849 Franz Anton hrabě Thun-Hohenstein, je od dubna 2014 moderním nákupním centrem, jehož součástí je i minipivovar navazující na historickou tradici.  Náročnou rekonstrukcí po zrušení původního účelu výroby piva si prošel i pivovar královehradecký. Ten se stal novým sídlem krajského úřadu.
V Jilemnici se zase proměnily pivovarnické prostory v tržnici řemesel, Informační centrum pro mládež, muzeum a multifunkční prostor pro pořádání kulturních, vzdělávacích nebo prezentačních akcí v krásné sloupové síni. Desítka českých pivovarů byla přizpůsobena bytovým a restauračním účelům, nebo slouží jako dílny a sklady. Nicméně, valná většina z nich ještě stále čeká na „nápad“ a nové uplatnění.

Nový život ve strojovně


Neméně slavnou historií se chlubí i průmysl strojírenský, jehož výrobky jsou dodnes světovými legendami. Telegrafní a telefonní výstroje, pomůcky pro železniční opravny a nářadí vyráběla už v r. 1918 brněnská Zbrojovka, která ve 20. letech rozšířila svou výrobu o automobily, jízdní kola, letecké motory, váhy či obráběcí stroje. Nejvýznamnějším produktem té doby byl standardní i cestovní psací stroj podle licence Remington. Dalším úspěchem Zbrojovky byl první automobil Disk, který si zamiloval i komik Vlasta Burian. Výrobna získala světový věhlas a její rozšíření nastalo i během normalizace, a to o kancelářskou, sdělovací a výpočetní techniku, dieselové motory pro traktory Zetor nebo speciální a komunální nářadí. Lovecké a sportovní zbraně tvořily pouze menší část objemu výroby. Úspěch podnik opustil až v novém tisíciletí, kdy zde byla veškerá výroba ukončena.  Obnovou rozsáhlého areálu vznikne nový veřejný multifunkční prostoru. Budoucí moderní a živá čtvrť poskytne Brnu kvalitní možnosti bydlení a odpočinku uprostřed zeleně. Současně nabídne pestrou škálu služeb a pracovních příležitostí a přitom si zachová svou klasickou industriální podstatu, které pouze citlivě vtiskne novou tvář.

Díky těmto průběžným přestavbám, změnám funkcí a opětovnému přizpůsobení potřebám nové doby mohou historické industriální budovy přetrvat v zachovalém stavu i několik generací. Zároveň představují kombinaci industriálních a nových trendů v architektuře a urbanismu a odrážejí současné umělecké směry. Tak proč jim nevdechnout nový život?  

Zdroj, foto: CPI Group


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !