Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Slavnosti máje

4. 05. 2014 | Svátky
Oslavy máje jsou tradicí u nás i v dalších zemích a podle zvyků znamenají vítání a radost jara, slunce a poděkování za hojnost přírody. Slavnost, která se drží do dnešních dnů je stavění májek, je to zvyk, který se traduje od roku 1422.

Jedná se o symbol ve formě vysokého stromu zbaveného kůry a větví. V horní části se ozdobí a opentlí a děvčata přidají dekoraci z květin ve tvaru velkého věnce. Takto ozdobenou májku chlapci upevní do předem připraveného důlku a bedlivě hlídají, aby jim ji někdo nepoškodil. Tato obecní májka se umisťuje na náves na nejlepší místo přístupné lidem z celé vesnice. Zcizení nebo podříznutí májky od přespolních je považováno za největší potupu a proto se chlapci svědomitě starají, aby se právě jim něco takového nepřihodilo. Když se májka uhlídá, děvčata a chlapci slaví zpěvem a tancem a radují se. Každá země má svoje specifika a výzdoba májky se něčím liší.

slavnosti májeU nás se vršek májky přizdobuje cukrovím, ve Švédsku se zavěšují pozlacené vaječné skořápky a v Rusku je májka zcela jiná. Tam oslavují tak, že národní strom břízu obléknou do dívčích šatů a po průvodu vesnicí ji vhodí do řeky. Každý rituál má jedno společné, poděkování přírodě a přenesení lesního ducha do vesnice a jeho požehnání. V Anglii je v souladu s místní tradicí zvolena královna máje, dostane krásný třpytivý diadém a celé tělo jí ozdobí květy. Královna se přidá mezi ostatní tanečníky a slaví společně. Za rok předá korunku nové královně a rituál se opakuje. Tato tradice je v Anglii tak oblíbená, že se o ní nejenom točí filmy, ale dostala se i do písní známých slavných skupin.
Například Led Zeppelin v písni Stairway To Heaven se zmiňuje o královně máje. V lyrickém songu popisuje dívku s diadémem v jarním dešti. Motiv májové královny můžeme vidět i ve filmu, kde se stala oblíbenou postavou již v první polovině 20. století.

Lze zmínit i báseň anglického představitele novoromantismu Alfreda Tennysona, který svým citem pro poetiku zaujal filmové tvůrce a jeho báseň Májová královna se objevila ve známém filmu s Errolem Flynnem Dawn Patrol. Kromě obecních májek jsou velmi oblíbené malé májky. Mládenci je staví pod okna svého děvčete a samozřejmě je krásně opentlí a ozdobí. Odměnou je pro ně polibek děvčete zpravidla pod břízou nebo třešní. Květy třešně mají čarovnou moc lásky a traduje se jejich síla již ve staré japonské kronice Kodžiki z roku 712.

Právě v Japonsku se dodržuje tradice zdobení větvičkami třešňových květů. Přinášejí zdraví a štěstí. Sama třešeň prokázala svoji odolnost proti přírodnímu živlu, po úderu tsunami se stromy třešní vzchopily a opět kvetou. U nás má třešňový květ a plody třešně také svoji legendu. Je velmi stará, z dob, kdy na hradě Kunětická hora sídlil Vilém z Pernštejna. Tehdy mu onemocněl malý syn Vojtěch, lékaři si s ním nevěděli rady a tak se pomalu smiřovali s nejhorším. Jednou malého Vojtěcha přišly navštívit děti z podhradí a protože byly chudé, neměly čím kamaráda obdarovat. Přece jen nechtěly přijít s prázdnou, a tak natrhaly třešně, kterých bylo v okolí dost a měly tak alespoň něco, čím Vojtěcha potěší. Sytě červené šťavnaté třešně chlapci zachutnaly a oči mu zasvítily radostí. Sladké plody mu děti nosily každý den, až se Vojtěch postavil na nohy a byl zcela zdráv.
Od té doby se tradují Kunětické třešně jako zázračné. Dnes víme, že třešně jsou opravdu zdravé a s vysokým obsahem vitamínů se řadí mezi doporučované ovoce pro zdraví a krásu.
Setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Slavnosti máje:

Slavnosti máje
Slavnosti máje
Slavnosti máje
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já osobně mám pěkné vzpomínky na májové slavnosti jak v dětství tak v době, kdy jsem byla studentka.Měsíc máj je nejkrásnější měsíc v roce.Zvláště pro zamilované.Náš profesor nám říkával.Učte se ,kaštany ještě nekvetou.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
a pěkné fotky!SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles