Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slovanská epopej ve Veletržním paláci v Praze

10. 03. 2011 | Kultura
V Malé dvoraně Veletržního paláce, kterou si Galerie hlavního města Prahy pronajala od Národní galerie pro expozici pěti obrazů z cyklu Slovanská epopej Alfonse Muchy, proběhla dne 17. února 2011 prvotní prohlídka obrazů po rozvinutí za účasti odborných orgánů památkové péče, zástupců odborů památkové péče a kultury Magistrátu hlavního města Prahy, pracovníků Galerie a restaurátorů.

Těchto pět obrazů (Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě, Car Simeon Bulharský /Jitřenka slovanského písemnictví/, Jan Milíč z Kroměříže, Mistr Jan Hus káže v kapli Betlémské a Po bitvě u Grunwaldu) bylo připraveno k převozu do Prahy již 8. října 2010, kdy byly obrazy restaurátory sejmuty z napínacích rámů a odborně navinuty na speciální válce s proložením a povrchově zabaleny do fólií. Vzhledem k protiprávnímu postupu tajemníka Moravského Krumlova byl transport obrazů do Prahy znemožněn a bylo zmařeno i veškeré úsilí Galerie hl. m. Prahy směřující k organizaci výstavy Slovanské epopeje v Praze. slovanska-epopejProtiprávnost postupu města Moravský Krumlov byla pravomocně potvrzena usnesením Krajského soudu v Brně ze dne 14. ledna 2011, kterým byl potvrzen rozsudek Okresního soudu ve Znojmě o uložení pokuty Městu Moravský Krumlov ve výši 80.000,-Kč  za nerespektování usnesení Okresního soudu ve Znojmě, jímž bylo umožněno Galerii hl. m. Prahy realizovat výstavu Slovanské epopeje v Praze. V této kauze bylo potvrzeno, že správní rozhodnutí města Moravský Krumlov nemůže mít nikdy vyšší právní váhu nad rozhodnutím soudním a potvrdilo se tak, že Moravský Krumlov jednal v této záležitosti protiprávně.  

S výjimkou krátké kontroly v prosinci 2010 bylo výše zmíněných pět pláten zcela nepřístupných a byla uzavřena v  prostorách zámku bez možnosti jakékoliv manipulace nebo sledování. Proto vznikly obavy o stav malby i podkladu a bylo rozhodnuto o jejich urychleném převozu ihned po zpřístupnění prostor zámku. 

Prohlídka v Malé dvoraně Veletržního paláce prokázala, že obrazy jsou v dobrém stavu, barevná vrstva je běžně znečištěna a kromě drobných odřenin a několika lokálních poruch (většinou už staršího data) nevykazují obrazy, malované kombinovanou technikou s vysokým podílem tempery, při prvotní prohlídce žádné výrazné vady, neboť je Galerie hl. m. Prahy systematicky od roku 1993 restaurátorsky ošetřovala. V nejbližších dnech dojde k odstranění prachové vrstvy a následně – na základě závazného stanoviska – k restaurátorskému ošetření všech pěti pláten před otevřením expozice v Malé Dvoraně. Po provedení restaurátorského zásahu bude mít veřejnost možnost vidět tato plátna v prostorách Malé dvorany, a to od konce března do 22. května 2011.

Zdroj: Galerie hlavního města Prahy

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mělo
Obrázek uživatelky
profil
všetko je veľkolepé
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles