Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slunce – zdroj života i záhuby

1. 02. 2011 | Zajímavosti

Slunce je naší nejbližší hvězdou. Laicky řečeno je zdrojem tepla a světla. Život bez něj by na naší modré planetě zřejmě nikdy nevznikl. Vděčíme mu tedy za to nejcennější, co máme – za náš život. Málokdo z nás si však uvědomuje, že Slunce může být i velmi nebezpečné.


V tomto článku bych dále ráda poukázala zejména na jev zvaný „sluneční erupce“. Nejprve bych ráda objasnila, co to sluneční erupce vlastně jsou. Podle známé české internetové encyklopedie mají astronomové tímto pojmem na mysli zejména „výrony záření na povrchu Slunce.“ Tyto výrony trvají zpravidla pouze několik minut. Nicméně každá taková změna sluneční aktivity může naši Zemi velmi poznamenat. Platí zde samozřejmě přímá úměra, čím silnější a častější sluneční erupce jsou, tím vážnější nebezpečí nám hrozí.


Na podzim roku 2010 uveřejnil jistý informační server zajímavý článek. Vesmír mě vždycky fascinoval, a tak jsem si tento článek nemohla nepřečíst. Doslova se v něm píše, že „mohutné sluneční erupce by v roce 2013 mohly vyvolat rozsáhlé výpadky elektrického proudu, přerušení satelitní komunikace a způsobit globální chaos.“ Nebezpečí podle tohoto článku sice v tomto roce nehrozí, ale máme se snad obávat nadcházejících let? Koneckonců lidstvo dosud neosídlilo žádné jiné planety a nikdo s jistotou nedokáže říci, zda k silným erupcím může dojít i dříve… A jak se tedy máme na ničivé sluneční erupce připravit? Článek nám – obyčejným smrtelníkům - žádný návod neposkytuje.


Zdá se, že tato otázka by nás tížit neměla. To však neznamená, že jí není věnována žádná pozornost. Jak se dále v článku uvádí, ochranu naší planety se snaží řešit mnozí vědci. Nezbývá nám tedy nic jiného, než doufat, že až jednou Slunce ukáže svou ničivou tvář, lidstvo bude připraveno. Zatím se totiž bez satelitů a elektrického proudu ve svém každodenním životě v moderní lidské společnosti nedokážeme obejít. Doufám, že vás tento článek nevyděsil, pokud ano, neměla jsem to v úmyslu. Pravděpodobnost takové katastrofy je samozřejmě úplně mizivá, buďme tedy optimisty a věřme tomu, že Slunce k nám bude ještě dlouhou dobu přívětivé.



Ema K.

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobré poučné veci
Obrázek uživatelky
profil
s tým plne súhlasím
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles