Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sluneční hodiny v Lipníku

29. 04. 2014 | Česká republika

Sluneční hodiny jistě každý zná a určitě je i leckde viděl. Ovšem málokdo zná jejich historii a význam. V ČR máme na několik tisíc slunečních hodin, některé mohou působit i velmi zajímavým dojmem a zároveň bývají i dominantou zahrad nebo nevšední ozdobou budov. Já jsem zapátrala po těch, které máme v našem městě.

V Lipníku jsou celkem troje sluneční hodiny. Málokdo však ví, kde se vlastně všechny nachází.

Nejdřív si stručně povíme, jak takové hodiny fungují.

Sluneční hodiny patří mezi nejstarší časoměrné přístroje, které umožňovaly relativně přesně měřit čas podle polohy slunce na denní obloze. Čas na slunečních hodinách se odečítá obvykle podle polohy stínu vrženého ukazatelem na stupnici nakreslenou na číselníku. Většina typů slunečních hodin má číselník od 6:00 až po 18:00 a čísla jsou většinou římská. Sluneční hodiny můžeme rozdělit na pevné a přenosné. Dnes však mají sluneční hodiny spíše funkci dekorativní než užitnou. V praxi se nejčastěji setkáme s hodinami na pevných stanovištích, například v parcích či zahradách a také na zdech domů. A právě takové jsou i v naší obci.

sluneční hodinyLipník nad Bečvou je starobylé město, které leží uprostřed Moravské brány. Je to město se zachovalým historickým jádrem, obehnané hradbami a také město s mnoha památkami a krásným okolím. Od roku 1989 je Lipník nad Bečvou městskou památkovou rezervací, jedinou v okrese Přerov. Při procházce městem potkáte spoustu zajímavých míst včetně renesanční zvonice ze 17. století, na které jsou umístěny sluneční hodiny z r. 1609 s rozměrem číselníku 7,5 x 3,3 metry. Jejich dolní okraj je 11 metrů nad zemí. Mimochodem jsou také největšími slunečními hodinami na Přerovsku.

Právě tyto hodiny jsou nejčastěji zmiňované v souvislosti s turistickými památkami ve městě. Jsou zajímavé také tím, že se dá na nich určit nejen hodina, ale i kalendářní měsíc. Ovšem touto funkcí disponují teprve krátce. O tuto novinku byly obohaceny zhruba před 2 a půl lety, kdy hodiny prošly kompletní rekonstrukcí. Za pozornost ještě stojí úsečka směřující zleva směrem dolů doprava, která představuje jarní a podzimní rovnodennost (20. březen, 22. září).

Mimo těch nejvíce turisty i místními občany obdivovanými hodinami na zvonici jsou druhé sluneční hodiny blízko centra na jednom z domů v Perštýnské ulici. Každý kdo tudy prochází si jich však nemusí všimnout. Hodiny jsou na východní straně domu celkem nenápadné. Mají jednoduché provedení a našinec jejich umístění ani nevnímá.

Třetí nejméně známé a zároveň ukryté před každodenními pohledy běžného občana se nachází na fasádě dvorní části kláštera. Sem bohužel vstup není zpřístupněn. Klášter nebo také kolej piaristů se nachází východně od zámku v Bratrské ulici, směrem do centra Lipníku. Byl založen v roce 1634 kardinálem Františkem z Dietrichštejna.


Sasulka30 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Sluneční hodiny v Lipníku:

Sluneční hodiny v Lipníku
Sluneční hodiny v Lipníku
Sluneční hodiny v Lipníku
Sluneční hodiny v Lipníku
Sluneční hodiny v Lipníku
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý postřehSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles