Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Služební cesta do Gentu

5. 01. 2020 | Vaše příběhy
Díky své profesi mám čas od času příležitost jet na služební cestu. Tak jsem se dostala i do několika velmi zajímavých destinací.  Nepředstavujte si, že je to něco jako zaměstnavatelem placená dovolená. Většinu času člověk stráví pracovními záležitostmi a je vůbec rád, že si vyšetří alespoň malou chvíli na prohlídku místa, ve kterém je.


Mě se poštěstilo jet na služební cestu do Gentu v Belgii. Gent je správním městem vlámské provincie Východní Flandry. Mimo jiné díky tomu, že má kanálem spojení s mořem, bylo ve středověku prosperující bohaté město a mohlo investovat i do umění. Nevím, co si spojíte s Belgií vy. Já právě vlámské malíře, belgické pralinky a pivo. Při své cestě jsem nejprve letěla do Bruselu letadlem a z Bruselu vlakem do Gentu. V té době bylo poměrně krátce po vstoupení ČR do Evropské unie a do Bruselu z Prahy létala letadla cca každé 2 hodiny a let byl poměrně krátký. Jestli dobře vzpomínám, něco přes hodinu. Konkrétně v mém letadle bylo víc členů posádky než cestujících. Po přistání jsem musela své příruční zavazadlo v zavazadlovém prostoru hledat několik metrů od mého sedadla. Při letu se v prázdném prostoru výrazně posunulo.

Ubytování v Gentu bylo nevšední. Byli jsme ubytování v hotelu na okraji centra, který byl původně mužský klášter. Celá pracovní akce se odehrávala v tomto klášteru. Hotel měl dvě části luxusnější a levné ubytovaní. Zatímco mí kolegové ze západu bydleli v pokojích s vlastním příslušenstvím, já jsem bydlela v pokoji, který byl velmi strohý. Dříve to byla mnišská cela a zdálo se, že jediná modernizace byla umyvadlo s vodovodním kohoutkem. Sprchy i záchody byly společné na chodbě. A na chodbě mě tehdy překvapil i koutek s rychlovarnou konvicí, krabicí čajů a hrnečky. V ceně bylo, že si člověk mohl kdykoliv uvařit čaj podle své chuti.

Zvláštní bylo, že veškeré přednášky se odehrávaly v bývalém kostele, který patřil k areálu. Přednášející stáli na druhé straně, než býval oltář. Bylo to překrásné prostředí, přes vitrážová okna do kostela padaly barevné paprsky světla. V postranních částech byly instalované počítače, neobvyklé snoubení starého a nového.

Jedno odpoledne se mi podařilo zajít na rychlou prohlídku centra. Chtěla jsem vidět alespoň jeden originál namalovaný vlámským malířem. Vlezla jsem do nejbližšího chudičkého kostelíka. A na stěně originál Van Dycka zdánlivě bez žádného zabezpečení. Prošla jsem několik kostelů a v každém dalším bylo více a více obrazů. Až jsem skončila v místní katedrále. Zde měli obrazy nejen na stěnách uvnitř kostela, ale udělanou výstavu významných malířů v místní kryptě. Já už ani nevím, kdo všechno tam byl vystavený - Van Dyck, Rubens, Rembrant, … Oči jsem měla navrch hlavy.

Prochodila jsem centrum. Pokochala jsem se krásnými budovami, nakoupila pár dárečků a mezi nimi bylo třešňové pivo a samozřejmě proslavené belgické pralinky. Viděla jsem na vlastní oči, jak pralinky vyrábějí. Bylo moc prima.

Na tuto pracovní cestu vzpomínám ráda. Kolegové nám v rámci „kulturního programu“ nachystali několik překvapení: návštěvu radnice, kde nás přivítal primátor; slavnostní večeři v nóbl restauraci a večer se sýrem a pivem. Na nikoho nebylo koukáno skrz prsty, přestože byl z „chudší země“. Atmosféra byla nesmírně přátelská a povzbuzující. A já jsem jen díky tomu, že jsem z Česka, zažila opravdu vtipný večer se sýrem a pivem. Byla jsem tam z Česka jediná a ještě k tomu vůbec nepiji pivo. Ale o tom snad někdy příště.

Ráda bych se časem do Gentu vrátila, abych měla možnost pořádně se porozhlédnout po městě.


Dana12345 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
těšila jsem se na fotečky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles