Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slyšte, slyšte !

13. 12. 2010 | Nemoci
Nedávno se mi kamarádka Jana svěřila: „Včera jsem si zašla na ušní, přišlo mi, že špatně slyším, už se to opravdu nedalo vydržet. Lékař mi provedl pár vyšetření a víš, na co se mě nakonec zeptal?“ To by mě tedy opravdu nenapadlo: „Slečno, a nemáte problémy se sluchem proto, že posloucháte jen sama sebe?“ Tak tahle věta mě úplně odzbrojila! Bohužel často není příčinou špatného sluchu přílišný egoismus, ale nadměrné hromadění ušního mazu nebo dokonce tvorba mazové zátky.

Ucho je citlivý orgán, o který je potřeba se starat s velkou opatrností. Tvoří se v něm ušní maz, jehož funkcí je zabránit tomu, aby nečistoty pronikly do citlivého zvukovodu. Maz je přirozeně vypuzován z ucha ven. Většina lidí si čistí uši vatovými tyčinkami. To ale není ten nejlepší způsob. „Když si čistíte ucho vatovými tyčinkami, zvyšuje se riziko zatlačení ušního mazu zpět do zvukovodu, což může být příčinou mnoha problémů včetně hromadění mazu, zápachu a problémů se sluchem,“ upozorňuje prof. MUDr. Ivo Šlapák CSc. z Masarykovy univerzity v Brně.
slyšte, slyšte„V uchu se také může vytvořit takzvaná mazová zátka. K jejímu odstranění se užívají ušní kapky, např. Audiclean, které mazovou zátku rozpustí,“ pokračuje Ivo Šlapák. „Pokud se vám mazová zátka vytvoří, rozhodně ji neodstraňujte vatovými tyčinkami nebo pinzetou! Mohli byste si trvale poškodit zevní zvukovod,“ varuje lékař.

Pokud se mazová zátka neléčí, může to vést až k zánětu zevního zvukovodu. Zátka zevní zvukovod zcela zablokuje, ten se zanítí a začne vám svou bolestí komplikovat život. Proto je důležité, abyste mazovou zátku zneškodnili co nejdříve. „Odstranit ji může buď lékař, nebo vy sami pomocí ušních kapiček. Pokud se vám v uchu již bolestivý zánět vytvořil, navštivte co nejdříve lékaře,“ doporučuje Ivo Šlapák.

Jak problémům předejít?

Uši si raději než vatovými tyčinkami čistěte ušním roztokem, například Audicleanem, a to  pravidelně – zvlášť pokud trpíte zvýšenou tvorbou ušního mazu. Také si hlídejte hladinu cholesterolu, mazová zátka je totiž tukové povahy. „Lidé by si měli uvědomit, že tělo je sice složeno z různých částí, ty ale tvoří jeden komplex, všechno souvisí se vším,“ radí lékař.

V uchu se ve větší nebo menší míře tvoří ušní maz, kterému se odborně říká cerumen. Ušní maz čistí zevní ucho a chrání jej proti infekci. Maz rovněž udržuje v zevním zvukovodu vhodné vlhké prostředí. Pokud maz neodstraňujeme, dojde k jeho ztvrdnutí, v extrémním případě až k poruchám sluchu. Přebytečný ušní maz se projevuje sluchovými obtížemi, bolestí uší, zvoněním v uších, pocitem ucpání nebo dočasnou nedoslýchavostí po plavání, koupeli či sprchování.

Právě na všechny tyto problémy jsou určeny ušní kapky a roztoky, které se většinou připravují pouze z přírodních látek, neobsahují žádná agresivní rozpouštědla ani chemikálie, o kterých je známo, že zhoršují stav kůže zvukovodu. Ušní kapky obsahují emulzi (olej/voda), která rozrušuje a uvolňuje nadbytečný ušní maz, dále olej např. z meruňkových jader, jehož úkolem je hydratovat kůži a změkčovat ušní maz. Díky svým antiseptickým účinkům se využívá i oleje eukalyptového.

Zdroj: PRO.MED.CS

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
najhoršie je používanie sluchadiel a poriadné decibely
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles