Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Směle do posilovny: návod pro začátečníky

31. 12. 2018 | Fitness
Vyhýbáte se velkým obloukem posilovně, protože nevíte, jak používat jednotlivé přístroje a náčiní? Nebo se zkrátka necítíte v prostředí fitness příjemně? Vyzbrojte se našimi tipy a vstupte směle do prostředí posilovny.

Začněte tím nejdůležitějším

Strečinkem! Když vstoupíte do posilovny, porozhlédněte se nejprve po vhodném místě a zahajte cvičení několika jednoduchými protahovacími cviky:

• Protažení krční páteře
Posaďte se do tureckého sedu nebo do sedu na patách, narovnejte záda a pomalu otáčejte hlavou ze strany na stranu. Poté přikládejte hlavu střídavě k pravému a levému rameni. Ramena ale nezvedejte k hlavě.

cvičení • Protažení horní části zad
Uvolněte svaly v horní části zad rozpažením rukou do stran a jejich následným překřížením před tělem na opačnou stranu. Tento pohyb několikrát zopakujte.

• Protažení lýtek

Postavte se a zanožte jednu nohu tak, aby zadní pata nevyčnívala do strany. Pomalu ohýbejte přední nohu a zadní patu zatlačte do podlahy. Následně nohy vyměňte a cvik opakujte.

• Protažení stehen
Na udržení rovnováhy můžete použít i oporu. Ve stoji si přitáhněte patu k hýždím a uchopte kotník do jedné ruky.  Jemně přitahujte patu, dokud neucítíte pnutí v oblasti stehna. Opakujte i na druhou nohu.

Zahřejte svaly

Během strečinku jste se již trochu seznámili s prostředím posilovny. Nyní je čas přejít do kardio zóny a strávit alespoň 10 minut zahřívacím cvičením. V kardio zóně se běžně setkáte s běžeckými pásy, rotopedy, crossovými trenažéry nebo orbitreky. Pokud byste uvítali pomoc s obsluhou zařízení, fitness trenéři v posilovně vám určitě rádi pomohou.

Posilování s činkami
Po zahřívacím kole se přesuňte k závaží. Vezměte si sadu činek, které odpovídají vaší kondici, a začněte s posilováním horní části těla. Nejprve raději zvolte nižší váhu činek a vyzkoušejte například tyto cviky vhodné pro začátečníky:

• zdvih činky zpoza hlavy směrem vpřed – 15 opakování
• bicepsové zdvihy (ruce podél těla a přítah činek k ramenům) – 5 opakování
• mrtvý tah (rozkročený stoj, ruce s činkami podél těla, dřep s rovnými zády a spouštění činek k podlaze, opětovné napřímení těla) – 15 opakování
Každý cvik proveďte celkem 30krát. Nezapomeňte si v průběhu cvičení udělat krátkou pauzu a uvolnit svaly.

Intervalový trénink

Směle do posilovny: návod pro začátečníkyDalších 20 minut věnujte poctivému intervalovému tréninku. Ten spočívá ve střídání intenzivního zatížení cvičením a krátkým odpočinkem. Doporučuji se seznámit s vhodným cvičením a správným prováděním jednotlivých cviků nejprve na skupinových lekcích Tabata, bodyformingu nebo TRX. Případně i návodná videa na YouTube vám pomůžou s prvními cviky, které je vhodné zařadit do intervalového cvičení. Pro začátečníky je vhodné střídat 30 sekundové intervaly intenzivního cvičení s vydýcháním a aktivním odpočinkem, jako je například pomalá chůze.

Na řadě jsou posilovací stroje

V posilovně jste již měli čas se pomalu rozkoukat a jistě si všímáte, jak ostatní návštěvníci posilovny používají jednotlivé stroje. Odhoďte svůj ostych a získejte tak jednoduše návod „jak na to“. Jedním z vhodných strojů pro nováčky je posilovací stroj na dřepy. Na úvod si dejte tři sady dřepů, každou po 10 opakováních při nastavení nízké hmotnosti. Vyzkoušejte i další stroje jako hrudní lis, stroj na posilování nohou nebo stroj na zakopávání.

Závěrečný strečink

Máte odcvičeno a nyní nadešel čas věnovat se důkladnému protažení jednotlivých svalových skupin, které dostaly zabrat. V každém protahovacím cviku vydržte alespoň 20 sekund. Hledejte inspiraci i u ostatních návštěvníků posilovny a vytvořte si vlastní sestavu protahovacích cviků, které vám pomohou uvolnit tělo.

Další tipy:

1.    Vyzkoušejte nejprve skupinové cvičení, než se vydáte do posilovny. Dozvíte se tak něco o vlastním těle a naučíte se správnou techniku pohybů, které můžete později využít během vlastního individuálního cvičení. Připravte se na to, že najít ideální skupinu vás může stát několik pokusů a omylů. Ty se ale vyplatí.
2.    Pokud uvažujete nad individuálnějším přístupem, domluvte si v posilovně několik hodin s osobním trenérem. Ten vás seznámí s prostředím a ukáže vám vhodné cviky spolu se správnou technikou provedení.
3.    Další možností je pak nastudovat si cviky z dostupných obrázkových návodů a videí. Klidně si vezměte telefon s sebou do posilovny a před cvičením se na ně podívejte znovu, abyste si je připomněli.


Zdroj, foto: Herbalife



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !