Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

S miminkem za exotikou? Raději ne!

10. 07. 2013 | Dětské nemoci
Cestování je oblíbeným způsobem, jak trávit letní či zimní dovolenou. Cestujeme do exotických destinací, objevujeme neznámá místa a často si výjezdy do zahraničí neodpustíme ani s kojenci či batolaty, kteří mají pobyt navíc většinou zdarma.

Malé děti jsou však velmi specifičtí cestovatelé. Jejich imunitní systém je nezralý a daleko náchylnější k infekcím. Kojenec či batole navíc často nemá ukončené základní povinné očkování, natož nepovinné. Nemá tedy zcela vytvořené ochranné protilátky a k nákaze stačí mnohem „menší“ dávka infekce. Rodiče by proto měli myslet na ochranu svých potomků daleko důsledněji a neměli by podceňovat zvláštnosti dětské imunity. Maminky se často domnívají, že když miminko kojí, nemůže se mu nic stát. Tato ochrana je ale velmi omezená a některé maminky ji přeceňují.

s miminkem za exotikouVětšina původců závažných, zejména respiračních onemocnění, se přenáší kapénkovou infekcí. Mezi dospělými je navíc mnoho tzv. nosičů, tedy těch, kteří přenáší viry a bakterie bez toho, aby sami onemocněli. Nejčastějším bakteriálním původcem respiračních onemocnění je celosvětově pneumokok, který u malých dětí může vyvolat i těžká onemocnění – pneumokokový zánět mozkových blan, zápal plic, pneumokokovou meningitidu či sepsi. Spolehlivou prevencí před pneumokokovými infekcemi u malých dětí je očkování.

Miminko, které s dospělými cestuje, může být ohroženo například pneumokoky již v Čechách při odjezdu na dovolenou. Přeplněné letištní haly, letadla s velkým množstvím pasažérů, suchým vzduchem, klimatizací, nižším tlakem či sníženým obsahem kyslíku, jsou faktory, které zvyšují riziko nákazy. V jednom letadle může být až 500 osob z různých zemí s odlišnou úrovní zdravotnictví a s odlišnými hygienickými návyky. Řada nemocí nemusí být v jiných státech tak dobře potlačena očkováním jako u nás, riziko nákazy se tak dále zvyšuje. Nejohroženější jsou právě ti nejmenší.

Ani po příjezdu do cílové destinace se problémům zcela nevyhneme, malé děti hůře snáší vysoké teploty, vlhkost vzduchu a sluneční záření. Jsou citlivější k nezvyklé stravě a náchylné k dehydrataci. Změna prostředí je pro ně navíc stresová, což může imunitu dítěte snižovat.

Při výběru destinace pobytu je tedy vhodné volit zemi s dobrou a snadno dostupnou lékařskou péčí, s co nejmenšími odlišnostmi od domácího prostředí. Naprosto nevhodné je s kojenci a batolaty cestovat do exotických zemí v zimě. Důležité je dítě na cestu řádně připravit a konzultovat s pediatrem vhodná očkování i možná rizika.

Zdroj, foto: GSK


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !