Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Smržické vandr

27. 06. 2017 | Vaše tipy

Letošní rok se ve Smržicích konal již třináctý Smržické vandr. Tuto turistickou akci, která si získává stále větší oblibu, pořádá Klub českých turistů za pomoci obce Smržice a je určena nejen pro pěší, ale i pro silniční a horská kola v několika délkách tras.

Zápis a start se konal na hřišti ve Smržicích 20. května, kde jsme se mezi 7. až 10. hodinou všichni za startovní poplatek 30 Kč zapsali a obdrželi propozice k trase, kterou jsme si vybrali. S přítelem jsme si zvolili trasu „Pohodovka“ v délce 20 km.

Trasa vedla z velké části po turistických trasách, kde jsme se drželi trvalého značení a na zabývajících úsecích byly šipky, stužky a provizorní značky se štítkem. Nešlo tedy zabloudit. Hodně tomu napomáhala i hojná účast a celková pohoda všech spolupoutníků.

Nás trasa vedla alejí jedlých kaštanů ven z obce okolo kaple Panny Marie a následně Poutní a Naučnou stezkou Stráž. Minuli jsme i turistický přístřešek Smržice s ohništěm a totemem.

Za kopcem Stráž, ze které byl krásný výhled na obec, nás u vodárny čekala první kontrola a první občerstvení. Dostali jsme razítko do karty, chléb se škvarkovou pomazánkou a pokračovali dál.


Cesta vedla zatím především mezi poli, ale asi 250 metrů jsme šli i po málo frekventované silnici. Pak už nás z dálky vítal přejezd s nápisem Kaple. I v této obci jsme měli kontrolu na zahrádce hospůdky. Byla to poslední kontrola před Velkým Kosířem.

Na jeho naučnou stezku jsme se připojili o pár polí dále. Tady už jsem to znala moc dobře. Je to krásná trasa s mnoha zajímavostmi a zastávkami. No, naše tempo značně polevilo a foťáky putovaly ven z baťůžků.

Jediné, co mě tady zklamalo, byl pak pohled na zavřenou rozhlednu na Velkém Kosíři. Tato majestátní rozhledna tu nestojí dlouho a už ji museli zavřít kvůli bezpečnosti a čeká se, jak to s ní bude dál. Náladu nám zvedl alespoň pán u zdejší kontroly, který nám vtiskl poslední razítko a nabídl občerstvení. Chvíli jsme se zdrželi a ulevili baťůžku o svačinu. Je tu hned několik stolů a dokonce i zastřešené ohniště, tak to zde ke svačině přímo vybízí. Mají tu i domeček pro užitečný hmyz.

Od rozhledny už nás trasa vedla dolů do Čech pod Kosířem. Cestou jsme obdivovali kvetoucí stromy a rozvíjející se konvalinky. Hned na kraji obce se trasa stáčí zpět a vlastně obejdete kopec spodní trasou. Tady jsme chvilku nerozhodně přešlapovali. Ne že bychom nevěděli kudy, ale Čechy nás lákaly. Zámek je nově zrekonstruovaný, okolo něj je rozlehlý park a také spousta zdejších muzeí.

Nakonec jsme se shodli, že pořádně projít vše co obec nabízí je na celý den a v nejbližší době se sem zase vrátíme a vykročili jsme dále po žluté trase. I tady bylo na co koukat. Trasa vede většinou na pomezí lesa a polí s nedalekými obcemi. Pro dobré pátrače je po levé straně ukryto hned několik studánek.

Za NPP Růžičkův lom se trasa z Kosíře a na Kosíř schází a dále už jsme pokračovali po asfaltové silnici do Čelechovic na Hané a pak okolo nádraží po turistické stezce do Smržic. Tam jsme vyšli přímo u hřiště, kde na nás už čekal vypsaný diplom.

Byl to krásný den. Příště si rozhodně troufneme i na delší trasu „Šmatlačku“ a nebo dokonce na tu nejdelší „Vyzývačku“. Uvidíme v jaké budeme za rok kondici.


Texie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Smržické vandr:

Smržické vandr
Smržické vandr
Smržické vandr
Smržické vandr
Smržické vandr
Smržické vandr
Smržické vandr
Smržické vandr
Smržické vandr
Smržické vandr
Smržické vandr
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, od nás daleko...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký tip
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle