Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Smutné oči delfínů

15. 01. 2011 | Zvířátka

Jsou odchyceni na otevřeném moři a na zbytek života odvlečeni do smutného mini prostoru. Oni, kteří milují společnost, žijí mnohdy o samotě nebo jen v páru, bez kamarádů a své delfíní rodinky. Jsou exkluzivní a vyhledávanou atrakcí. Pro diváky musí denně předvádět rutinní triky. Mnoho delfínů trpí v zajetí tolik, že předčasně umírají.

Jsou to hvězdy, miláčci publika! Stovky lidí chodí denně na delfíní show, aby je mohli vidět, jak skáčou, jak krouží piruety ve vzduchu, pohazují si s míčkem, a dokonce vozí malé diváky za sebou na člunech. Jásající publikum delfíní show nadšeně tleská. Vždyť ty inteligentní ryby vypadají tak šťastně, děti je mohou krmit, pohladit si je. Kdyby jen tihle samí lidé platící za nezapomenutelnou podívanou tušili, jak moc jejich miláčci v zajetí trpí.

PTÁŠ SE PROČ?  Protože žijí ve stísněných prostorách bazénů, jen málo větších, než je obývací pokoj. Nemůžou se v nich potápět do hloubky 500 metrů, nemůžou plavat svou oblíbenou padesátikilometrovou rychlostí, natož uplavat alespoň 100 km denně. Takhle totiž žijí normálně, na svobodě. Tak jsou šťastní!

Po celém světě je více než 40 delfinárií, ve kterých živoří zhruba 230 delfínů a každoročně k nim přibude dalších 50 nových zajatců.

V zajetí musí donekonečna kroužit v malých kruzích, v bazénech bez rostlin a kmenů, mezi tlustými zdmi z betonu a umělých skel. Nositel Oscara a ochránce zvířat Ric O´Barry říká: Delfíni jsou v mini prostoru, ve kterém jsou z ničeho nic nuceni žít, vystresováni a propadají šíleným depresím. Kvůli tomu jim jsou aplikovány dávky léků proti stresům, ale dochází často k předávkování.

Transport je pro ně zlo!  Delfíni jsou pro delfinária odchytáváni na volném moři a kvůli přepravě jsou za hrozných podmínek zabaleni a transportováni k páníčkům. Jsou namačkáni vedle sebe a dopravováni do delfinárií na celém světě. A pokud transport vůbec přežijí, žádné vysvobození se nekoná! V delfináriích musí dlouhé dny a roky nacvičovat vystoupení, při kterých pak zase dlouhé minuty plavou po vodě na své ocasní ploutvi nebo balancují s míčem. To, co vypadá jako jejich oblíbená hra, jsou pro tahle inteligentní zvířátka výslovná muka.

Vysoké pískání a švitoření?  Znáš ty typické tóny, které delfíni vydávají? To vysoké pískání a švitoření? A ten sladký šum, kdy je slyšet jejich zvonečkový smích? Tak tohle v zajetí neexistuje. V bazénech tyhle dorozumívací a orientační prostředky prostě nepotřebují. Není s kým se dorozumívat, žádnou skupinu kamarádů jako v moři tady netvoří a orientovat se podél čtyř betonových stěn není oříšek pro žádnou rybu, natož pro inteligentního delfína. A kromě toho se tohle jejich zpívání odráží od betonových zdí, čímž se mnohonásobně zesiluje a k citlivému sluchu těchto vodních savců se pak vrací v ozvěnách, což je pro ně hodně nepříjemný a nepřirozený zvuk. To všechno delfíny rozrušuje a ničí. Umírají daleko dřív než na volném moři. Jak těm mokrým čumáčkům pomoct? Lidé si musí uvědomit, že delfíní show je v podstatě hodně smutná podívaná, a měli by taková vystoupení bojkovat nezájmem. Žádné publikum - žádná show – žádné utrpení!

Zajímavosti o delfínech:

1) Delfín dokáže zůstat pod vodou na jeden nádech 3 až 4 minuty. Když spí, plave asi půl metru pod hladinou a každou půlminutu se vynořuje k nadechnutí, aniž by se probudil.

                    2) Je to společenský tvor, žijící ve skupinách desítek i stovek jedinců a nepotřebuje vůbec smečky.

                    3) svým poraněným nebo nemocným druhům delfín poskytuje pomoc a nejednou už delfíni pomohli topícím se lidem, že je dotáhli na svém hřbetu ke břehu.

                    4) Mozek delfína skákavého váží asi 1 700 g, což je o 450 g více, než je hmotnost lidského mozku.

                    5) Delfíni zejména v Černomoří úspěšně asistují u lidských porodů do vody.

                    6) Ve starověkém Řecku se zabití delfína trestalo smrtí.

                    7) Přirozenými nepřáteli delfínů jsou jen větší druhy žraloků, které se vyskytují v celém Středomoří.

 

Barusska - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jo delfín je moc krásnejSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
chtěla bych delfína vidět a pohladit, ale jen na volném mořiSmajlík

proč musí ty němé tváře tak trpětSmajlíkjen pro pobavení lidí?!!!!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles