Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

S nástupem do první třídy přicházejí první změny, na které je třeba se připravit

30. 08. 2016 | Moderní bydlení

Pokoj pro malého školáka


Děti se neustále vyvíjejí. S vyšším věkem se mění jejich charakter, potřeby i touhy a pokoj musí růst společně s nimi. Pro děti chceme vždy to nejlepší, a proto zařizování dětského pokoje věnujeme hodně času, a to od narození dítěte téměř až po vysokoškolská léta. První velká změna nastává s nástupem do školy. Do té doby pokoj na hraní se musí změnit na pokoj pro školáka s místem na psaní, čtení a malování či úložným prostorem na učebnice. Důležitá je také začínající potřeba soukromí a klidu na učení.

Nástup do první třídy představuje velmi výraznou změnu v životě malého dítěte, se kterou musí korespondovat i zařízení pokoje. Hravá duše přetrvává, nastupují ale povinnosti spojené s domácími úkoly. S nástupem do školy je potřeba vnést do života dítěte řád, který pomůže soustředění. A jakmile je třeba dělit čas doma na přípravu do školy a na hraní, je dobré, aby i pokoj měl „zóny“ na učení a na hraní. Pokoj školáka by měl být upořádaný a působit spíše uklidňujícím dojmem, než přemírou barev a extravagance: Výrazné určující prvky můžou zbytečně odvádět pozornost dítěte při učení, navíc nenechávají prostor pro fantazii.

dětský pokojMyslete do budoucna

Stejně jako dítě jednou vyroste ze svých nových bot, může se i pokoj a jeho vybavení stát za pár let nevyhovujícími. Přestavba často představuje finančně náročnou investici, alespoň u základních prvků pro školáka je velmi důležitá univerzálnost. Je důležité, aby děti měly správnou velikost a hlavně výšku židle i stolu. U malých dětí jsou vhodné dřevěné tzv. rostoucí židličky, u kterých se upravuje výška sedáku, ale i podnožky. Dá se to řešit i rostoucími stoly, ale ty bývají zbytečně drahé a složité. Stůl tak můžeme pořídit v běžné velikosti a nastavitelná židlička vše vyřeší.

Obdobné řešení hledejte i v případě postele. I pro malé dítě se vyplatí pořídit postel „dospělých“ rozměrů – děti rychle rostou a tak pořizovat „junior“ postel se skoro nevyplatí. Protože kvalitní kostra postele vydrží mnoho let, třeba až do dospělosti. Jediné, co neporoste s dítětem, je matrace. Ta se musí volit podle jeho věku a růstu.
Děti potřebují pro svůj zdravý růst a vývoj kvalitní matraci, spíše pevnější typ konstrukce, střední tvrdost. Na rozdíl od dospělých není třeba, aby matrace měla výrazné zónování, protože děti rostou, často se na lůžku „stěhují“ do různých poloh. Zásadní je správná podpěra páteře - tj. kvalitní materiál matrace. Ideální jsou pro děti matrace z kvalitních PUR pěn, které vyhoví jak z hlediska pružnosti, tak i hygieny.

Vstupní brána do světa školáka

Se stejnou intenzitou jako řešíme nábytek, hračky nebo doplňky, bychom měli uvažovat i nad dveřmi. Přeci jen se jedná o důležitý a nepřehlédnutelný prvek. I zde je třeba zvážit mnoho faktorů jako bezpečí, hravost, klid na učení nebo vytoužené soukromí a již zmíněnou univerzálnost.

Na trhu je dnes široká nabídka dveří od neutrálního designu po extravagantní provedení. Pro školáky je ideální jednoduché a univerzální řešení, které s nimi vydrží celé dětství v podstatě až do vysokoškolských let. Například světlé dubové zpracování dodává místnosti uklidňující vzhled a můžete jej sladit s nejrozmanitějšími doplňky. Zvolit můžete také sklěněnou výplň z bezpečnostního skla. Postačí i úzká skleněná výplň s bílým sklem, která podtrhuje moderní pojetí a dětský pokoj prosvětluje, avšak nijak nenarušuje soukromí.

Pokud chcete pro své děti něco netradičního, zvolte dveře se speciální kartonovou úpravou. Ty je možno polepit tapetou nebo přetřít běžnou interiérovou nátěrovou barvou. Pomocí barevných designových tapet, samolepek či nástěnných barev tak sladíte dveře i s těmi nejbláznivějšími představami vašich dětí. A jakmile dítě vyroste a bude chtít změnu, prostě dveře znovu přemalujete nebo přetapetujete.

Mami, já bych chtěl…

Rodiče často dají přednost svým představám a dětský pokoj zařizují čistě dle svého uvážení. A přitom názor těch nejmenších může přinést vítanou inspiraci. Jejich fantazie nezná mezí a především ony nejlépe znají své potřeby. Je to otázka odolnosti a tolerance rodiče. Pro některé děti je těžší si na novou roli školáka zvyknout, proto je dobré vyhovět jeho přáním. Zapojením dítěte do zařizování pokoje posilujeme kromě jeho kreativity i sebedůvěru. I přes neutuchající tvořivost si ti nejmenší nechají dopředu vysvětlit, na co při svých vlastních návrzích mají dát pozor a proč.

V tomto směru je rozhodující složení barev. I dítě má své preference a k jistým odstínům daleko větší vztah. A nemusíte se bát divočiny plné pestrých barev. Existuje jedna záchrana a tou je šedá barva. Díky svým vlastnostem neobyčejně spojuje i nepředstavitelné kombinace. Kromě toho přináší do pokoje klid a harmonii. Stává se tak skvělým podkladem pro další realizace.

Vlastní pokoj, ano či ne?

Zaslouží si už vlastní pokoj? Základní otázka, která trápí každého rodiče. Určit přesný čas, kdy dítě potřebuje maximální soukromí je velmi složité. Úzce to souvisí se způsobem života rodiny a osobnostním laděním konkrétního jedince. Bez diskuze ale platí, že s nástupem do školy musí mít dítě svůj vlastní studijní prostor. Musíme si však dát pozor, aby se pokoj nestal neoblíbeným vyhnanstvím, namísto milovaného království. Někdy jsou tak rodiče zaskočení, že dítě netráví v pokoji tolik času, kolik si mysleli. Chce to čas a pochopení rodičů. Vlastní pokoj pro dítě představuje jeho mikrosvět, na který si musí zvyknout.
Vlastní pokojík je pak velmi důležitý u sourozenců s velkým věkovým odstupem či v případě smíšeného pokoje pro chlapce a děvče, kde se mísily panenky s fotbalovými míči. Tam je načase vytvořit dvě zcela odlišné místnosti. Mladé slečny si zaslouží jemné barvy s oblíbenými hravými motivy.

U kluků se s nástupem do školy probouzí duše rabiána a začíná tak doba poházených věcí, nesrovnaných šuplíků a zbytečného hubování. Ale i na toto je řešení, pokud není možné chlapce donutit uklidit věci do skříně, třeba jej zaujmou dveře se zabudovanými výklopnými háčky. Nepořádní jedinci sem snadno pověsí své věci – batoh, tašku s oblečením či tenisovou raketu. Pokud háčky nejsou potřeba, zaklapnou se do plochy dveří, tak aby zbytečně nevyčnívaly ven.

Zdroj, foto: Sapeli


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !