Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Snažíme se o miminko. Zn. marně!

11. 06. 2013 | Těhotenství
Většina žen se instinktivně obává, že až přijde ten správný čas na založení rodiny, tak přijít do jiného stavu nebude taková hračka jako za časů našich prarodičů. Nejedna z nás slyšela od svých babiček průpovídku: Jóó, to tenkrát stačilo, abych prošla okolo dědových trenek na prádelní šňůře a byla jsem v tom. Smutnou pravdou je, že úspěšně počít a donosit miminko bez zdravotních komplikací, stojí v dnešní době stále více úsilí.

Samovolný potrat je spojen s vyšším věkem žen

Počet samovolných potratů zůstává vysoký, aktuální statistiky hovoří o 13 516 případech jen v minulém roce. Na toto číslo je potřeba se dívat v závislosti na rostoucím počtu chtěných a plánovaných těhotenství a zároveň na pokračujícím trendu odkládání těhotenství do pozdějšího věku. Většina gynekologů se shoduje na tom, že právě vyšší věk zvyšuje riziko samovolného potratu. Z celkového počtu žen, které postihl v roce 2012 samovolný potrat, přišlo o miminko do konce 8. týdne 62 % žen a v rozmezí od 9. do 16. týdne se s ním muselo vyrovnat 34,5 % žen. Samovolné potraty se v první řadě týkají bezdětných žen, ale nevyhnuly se ani ženám, které již jednoho potomka mají.

Snažíme se o miminkoInterrupce ze zdravotních důvodů

Nejen samovolné potraty, ale i přerušení těhotenství ze zdravotních důvodů je nepřítelem všech nastávajících maminek. Do konce 8. týdne těhotenství bylo v loňském roce ze zdravotních důvodů provedeno téměř 60 % interrupcí, více než čtvrtina (28,4 %) pak mezi 9. a 16. týdnem a 12,1 % mezi 17. až 28. týdnem. Čísla do jisté míry odpovídají termínům výkonů prenatální diagnostiky. Nejprve ultrazvukovému vyšetření na výskyt vrozených vad a poté screeningu plodové vody, který se provádí v 16. týdnu.

Prevencí proti nepřízni osudu

Statistiky ukazují, že u 25-60 % potratů se vyskytují chromozomální abnormality a mimo jiné se předpokládá souvislost s hladinou folátů. Ty také mají stěžejní vliv na vývojové vady. Právě foláty, tedy kvalitativně hodnotnější a z biologického hlediska aktivnější přeměněná kyselina listová, stojí za zdravým vývojem a růstem miminka. „V prvním trimestru foláty minimalizujete rozštěp páteře či rizikovou fázi uzavírání neurální trubice, která je spjatá s vývinem mozku a lebeční kosti. Ve druhém trimestru foláty ovlivňují správné utváření pohlavních a močových orgánů a v závěru těhotenství jsou důležité pro prokrvení placenty, porodní váhu novorozence a minimalizaci rizika předčasného porodu,“ říká MUDr. Michal Koucký, Ph.D. z oddělení rizikového a patologického těhotenství Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

Kam za informacemi

Pro partnerské páry, které se zajímají o asistovanou reprodukci, je určena akce FOR FERTILITY 2013. Komplexní celodenní seminář zaměřený na asistovanou reprodukci a léčbu neplodnosti proběhne v sobotu 15. června 2013 na brněnském výstavišti. Mimořádným hostem bude profesor Ladislav Pilka, který přivedl na svět první miminko v ČR prostřednictvím umělého oplodnění. O odborné informace se podělí přední odborníci z oblasti reprodukční medicíny a gynekologie. Detailní program a seznam přednášejících naleznete na www.forfertility.com

Zdroj, foto: Femibion



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pracuji pro českou firmu,která se zabývá výrobou 100% přírdních produktů-pdle staré čínské medicíny.Máme již několik mimnek,která přišla na svět díy produktům této české firmy,po užívání jejich produktů.
napište si o více informací.
Odpovím věem-poradensví zcela zdarma!

zdenkasoldatova@centrum.cz
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles