Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sněženky a bledule - sněhobílé krásky, které se proderou ke slunci

22. 03. 2011 | Zahrádka
Sněženky a bledule jsou odolné sněhobílé květiny, které se začínají objevovat ještě na sněhu, kdy paní zima předává vládu jaru. Tyto květiny nekvetou příliš dlouho, svou krásou a jednoduchostí vás okouzlí nejen na zahrádce, ale také při procházkách přírodou.

Sněženkám a bledulím se daří v místech hodně nasáklých vodou. Na jarní zahrádce je můžeme spatřit pod keři a stromy, kde se dlouho drží sníh nebo na trávníku. Ve volné přírodě se s nimi setkáváme v lesích a pobřežních křovinách.

Čím se od sebe tyto květiny liší? Poznáte je snadno.
Pokud si tyto dvě rostlinky pletete, tak si je pořádně prohlédněte. Sněženka má tři lístky vnitřní, které tvoří pěknou trubičku, a kolem nich tři lístky dlouhé. Bledule má všechny okvětní plátky stejné. Ve volné přírodě jsou snadno zaměnitelné.

Sněženka jarní    

Patří k prvním jarním kytičkám. Její jméno vyplývá ze samotného názvu, kdy zem bývá ještě pokrytá sněhem. Je to 10 až 20 cm vysoká rostlinka, s bílými zvonkovitými kvítky, svěšenými k zemi. Na zahradách a ve volné přírodě ji můžeme spatřit od února do března. Vídáme je především ve velkých trsech se spoustou do stran vybíhajících květů, připomínajících fontánu. Existuje jich více než deset druhů. Většina druhů pochází z Evropy. Ve volné přírodě jsou chráněné, jejich sběr je přísně zakázán.  Patří mezi jedovaté rostliny, proto se v lidovém léčitelství nepoužívají. Využívá se pouze ve farmaceutickém průmyslu k výrobě léků, protože obsahuje řadu alkaloidů. Jestliže chcete tyto sněhobílé krásky pěstovat, doporučuje se nakupovat cibulky u zahradníků, odborníci vám s pěstováním sněženek poradí. V zahradnictví můžete koupit i šlechtěné odrůdy, například sněženky s plnými květy. Vysazujeme je do dobře živené, vlhké a nepropustné půdy. Jejich jednoduchá, bělostná krása pak určitě lépe vynikne, když jich na jedno místo vysadíme hned několik.

Bledule jarní

Je příbuzná sněžence jarní. Liší se od sněženky tím, že má na okraji okvětních lístků žlutou až zelenou skvrnu a její květ je výrazně větší. V přírodě se často vyskytuje na vlhkých místech lesů, nížin a úpatí hor. Na rozdíl od sněženky vykvétá o malinko později a také déle kvete. Období květu začíná koncem února a končí v dubnu. Bledule jarní patří mezi jedovaté rostlinky, které jsou chráněné a ve volné přírodě je nesmíme trhat a přemísťovat na své zahrádky. Jejich cibulky se dají koupit a na podzim vysadit na vlhkém místě, daří se jim v polostínu. Kvetou hned první rok na jaře. Ze země je nemusíte vyndávat, cibulky se budou samy rozrůstat stejně jako sněženky.

Tyto krásné květiny si můžete také nasadit do truhlíků, budou vám na jaře zdobit okenní parapet, nebo si je jen tak doma naaranžujte do vázičky pro radost.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Sněženky a bledule - sněhobílé krásky, které se proderou ke slunci:

Sněženky a bledule - sněhobílé krásky, které se proderou ke slunci
Sněženky a bledule - sněhobílé krásky, které se proderou ke slunci
Sněženky a bledule - sněhobílé krásky, které se proderou ke slunci
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
se těším,až začnou kvést
Obrázek uživatelky
profil
článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
sněženek a bledulí mám plno,někde jsem vyčetla,že mravencům chutnají semena sněženek a roztahají je po celé zahradě,asi to bude pravda,protože já už je mám fakt všude a to jsem si zasadila před 40 lety dva keříčky/jeden obyč a jeden plnokvětých/, pak mám ještě trávník zaplevelený ladoňkami,bývá modrý místo zelený SmajlíkTakže pro mně jsou sněženky plevel Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jdem z práce tak na jedný zahrádce kvetou bledulky i sněženky a to je radost se na ně dívat,konečně začíná jaroSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
samy přestěhovaly přes plot k sousedum. Proč se jim u nás nelíbilo nevím.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc