Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Snowboarding - moderní jízda na prkně

25. 11. 2010 | Fitness

V posledních několika letech je tento sport v Čechách velmi populární, jezdit na prkně je zkrátka moderní. Výhodou snowboardingu je to, že se člověk po přibližně dvou až třech dnech naučí celkem dobře jezdit a po týdnu učení už zvládne i těžší sjezdovky, což na lyžích trvá většinou mnohem déle.

 

Co to vůbec snowboard je?

Snowboard je prkno, které je pevně připnuté k nohám jezdce a je určené k sportovnímu využití na sněhu. Existují tři typy snowboardu - freestyle prkno, freeride prkno a alpské prkno. 

 

Freestyle prkno je nejoblíbenější, nejpoužívanější a nejuniverzálnější prkno, které má stejnou špičku i patku. Toto prkno je vhodné pro skoky, triky, jízdu na switch (jízdu pozpátku) a jízdu v hlubokém sněhu. 

 

Freeride prkno je univerzální prkno vhodné pro jízdu ve volném terénu - freeridingu. Je o něco delší než freestylové. Oblíbeným provedením freeride boardu je splitboard, který můžete rozdělit na dvě lyže, a tak umožňuje chůzi do kopce nebo v hlubokém sněhu.

 

Alpské prkno je vhodné pro jízdu na upravených sjezdovkách a slalomových tratích. Je výrazně užší než ostatní dva typy prken, špička a patka se výrazně liší a používají se zásadně v kombinaci s tvrdými botami a tvrdým vázáním.

 

Jízda na snowboardu

Na prkně se stojí bokem, proto jízda připomíná surfování na vlnách nebo jízdu na skateboardu. Skateboard je předchůdce snowboardu, snowboard se z něj vyvinul, a tak mají mnoho společného. Podstatou jízdy je klouzání na sněhu pomocí prkna, na kterém stojí jezdec bokem do směru jízdy, obě nohy jsou připevněny k prknu pomocí vázání, které je namontováno v kosém úhlu k podélné ose prkna. Mnoho lidí snowboarding bere jako aktivní odpočinek nebo jako rekreační sport a úplně jim stačí, ktyž se naučí základní techniky jízdy, oblouků, skoků a triků, aby mohli vyrazit na sjezdovku nebo do snowparku. 

 

Snowboarding je bohužel možné provozovat pouze v zimě, když je sníh, takže pokud si chcete zajezdit i v létě, zkuste vodní surf nebo skateboard, je to velice podobné. Snowboarding je individuální sport, proto vyjadřuje a zároveň i tvoří jezdcovu osobnost, druh jízdy, terénu, ale i oblečení může hodně napovídat o tom, jaký člověk je. Lidé, kteří rádi riskují, preferují spíše skoky a jiné snowboardové triky, klidné povahy si vystačí s klasickou sjezdovkou.

 

Snowboardové vybavení

Jako první si pořiďte prkno, podle toho, jaký styl jízdy budete provozovat, buď na freestyle jízdu, freeride jízdu nebo alpské prkno. Dalším vybavením je vázání. Vázání musí pevně spojovat botu s prknem, ale zároveň musí být snadno nastavitelné a uvolnitelné. Potom jsou důležité boty, určitě na nich nešetřete, protože v nich budete trávit celé dny na sjezdovce. Když koupíte levné nekvalitní boty, tak se vám v nich bude potit noha, budou vás tlačit ze všech stran, nevydrží suché v mokrém sněhu a po ježdění vás bude bolet chodidlo. A na oblečení byste šetřit také moc neměli. Snowboarding má typický vlastní styl oblékání, který je velmi pohodlný a účelný. Odlišuje se od lyžování výrazně volnějším střihem bundy i kalhot. Dále budete potřebovat brýle, helmu, páteřák a nějaké to nářadí, díky kterému rychle dotáhnete šrouby vázání, i když se vám povolí zrovna uprostřed sjezdovky. 

 

Snowboarding má krátkou historii, jeho počátky spadají do 60. let 20. století, kdy si jeden americký surfař jen tak pro zábavu vyrobil tzv. snurfer. Předchůdce snowboardu vznikl sešroubováním dvou lyží, později jej nahradila jedna širší lyže vybavená provazem, který měl pomoci jezdci udržet rovnováhu. Za pár let vystřídalo provaz vázání a první snowboard tak, jak jej známe dnes, byl na světě. Od roku 1998 je součástí zimních olympijských her.

 

Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !