Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Snubní prsteny

3. 06. 2011 | Svatba
„A nyní si vyměňte snubní prstýnky.“ Tuto větu už asi slyšela většina z nás – někdo jako nevěsta, někdo jako ženich, někdo jako běžný svatebčan... Ale proč prstýnky? Co to vlastně znamená?

Prstýnky patří mezi nejstarší téměř celosvětově rozšířené tradice. Většina společností používá prsten jako symbol manželského svazku – smlouvy mezi dvěma lidmi. Představuje pouto, kterým se k sobě ženich s nevěstou poutají na celý život. Poprvé se o nich jako o součásti svatebního obřadu zmiňují již staroegyptské hieroglyfy. V Evropě papež Mikuláš I. prohlásil snubní prstýnky jako povinnou součást svatebního obřadu v 9. století, ale ne vždy nosili prsten oba snoubenci.

Proces navlékání prstenu v průběhu svatebního obřadu má také zřejmý sexuální podtext. Dříve bylo běžné (přinejmenším se s tím počítalo), že se oba partneři sexuálně sblížili až po svatbě. Tento zvyk měl chránit ženu, aby se nestala samoživitelkou, což by pro ni tenkrát znamenalo mnohem větší nesnáze než dnes. Navléknutí prstýnku pak představovalo jakési symbolické zbavení panenství.

Tradičně se prsteny vyráběly z vzácných materiálů – zejména drahých kovů – ze zlata a stříbra. Objevovaly se však také originálnější materiály jako dřevo, plast, železo či dokonce tráva. Dnes patří mezi nejoblíbenější bílé zlato a kombinace drahých kovů. Dříve bývaly bohatě zdobeny jako důkaz lásky (a bohatství) ženicha. Dnes se dekorují především rytinami, případně řadou kamínků. Nicméně fantazii se meze nekladou a můžete si vybrat také prsteny s jediným kamenem, což bylo dříve typické spíše pro prsteny zásnubní. Řada snoubenců si dnes nechává zhotovit prsteny přímo na míru a přesně podle svých představ. Takové prsteny vás sice vyjdou přibližně dvakrát dráž, ale originál je originál.

A proč se prsten nosí na levé ruce? Musíme se vrátit zpět do starověkého Egypta. Tam se věřilo, že žíla na levé ruce je přímo propojena se srdcem – symbolem lásky. Nošení prstenů na levé ruce je praktické i dnes, protože praváci, kterých je v populaci většina, používají levou ruku méně a prsten se tak méně opotřebuje.

Tak co, už víte o snubních prstenech vše, co jste potřebovali? Pak je na čase si ten svůj vybrat... Nebo, pokud už jej máte, pohladit ho a připomenout si, co symbolizuje a co pro vás osobně znamená.




Agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem z toho všeho zmatená, dostala jsem krásný zásnubní prsten od Rýdla. Teď hledám zásnubní a je to prostě peklo. Aby si byly navzájem podobné, ale aby na tom mém byla řada kamenů. Prý je ale není dobré mít po celém obvodu. Kamarádka je má jen v krátké řadě a z nějakého důvodu se jí pořád přetáčí na stranu. Nevím jestli lesk nebo mat, jestli zlato nebo jiný kov a tady se zas dočítám, že je stejně nebudeme nosit a je po srandě Smajlík asi budu vybírat srdcem...
Obrázek uživatelky
profil
přítel mi chtěl koupit prstýnek k narozeninám a nemohl sehnat, protože má hubené prsty jako dítěSmajlík

nevim, co budeme dělat až se budeme chtít vzít...
Obrázek uživatelky
profil
Já nosím prstýnek pořád,manžel si nechal v krámě poradit a prstýnek si koupil velký,v práci mu spadl z prstu,tak ho léta nenosil,pak se rozhodl a nechal si ho zmenšit,ale o dvě velikosti a pak mu zase byl malý,po další době si ho chtěl nechat zvětšit,ale kdyby jsme se rozkrájeli,tak prstýnek jsme nenašli,jen pouze kousek o který se nechal prstýnek zmenšit,takSmajlík je po prstýnku.Letos jsme oslavili stříbrnou svatbu,ale na to aby jsme kupovali nové prstýnky nezbývaly korunky.
Obrázek uživatelky
profil
obrúčka moja je mi malá, nosím mužovu,ale iba príležitostne, lebo mám opuchnuté kĺbiky na prstoch, potom
mám problém, dať ich dolu.Keď som pracovala, vtedy som
ich nosilia denne, ale ako som prišla z práce domov hneď som ich odložila.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
koukam na ne, jak tu lezi na policce nad pocitacemSmajlík Me vadi pri praci doma, navlikam ho ale kdykoliv odchazim z domu. manzel opravdu vyjimecne, vadi mu v praci pri rizeni
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles