Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Sny jsou nedílnou součástí spánku

21. 12. 2010 | Zajímavosti

Sny jsou nedílnou součástí spánku. Někdo z vás možná namítne, že se mu nikdy nic nezdá, ale není to pravda. Každý z nás během spánku sní a to hned několikrát za noc. Sny si však nemusíme pamatovat. Všimli jste si, že ihned po probuzení je vzpomínka na sen jasná a podrobná, ale v průběhu dne bledne a večer si už sen vybavíme jen ztěží? To je přirozená reakce našeho těla na snění.

Jak sny vznikají?

To je složité. Zatím přesný mechanismus jejich vzniku neznáme. Ve snech navíc čas nezřídka ubíhá zcela jinak, něž jsme zvyklí z reálného světa. Sen trvá maximálně několik minut, ale můžete během něj prožít hodiny, dny, nebo dokonce celé roky! Skutečně - ale jak je to možné? Nejnovější výzkumy ukazují, že se nám ve skutečnosti nezdají celé příběhy, ale pouze obrazy. Jako byste z krabice náhodně vybírali fotografie. A až při probouzení z těchto záběrů náš mozek sestaví příběh.

Sny můžeme rozdělit do několika kategorií. První jsou ty, kde prožíváme vzpomínku – nejčastěji na uplynulý den. Často se nám zdají brzy po usnutí. Například pokud jste celý den tvrdě pracovali na zahradě, můžete v této činnosti pokračovat i v noci během snění. Dalším typem snů jsou takové, v nichž vám váš mozek předkládá situace, které jste zatím nezažili. Tím se snaží vymyslet potenciální řešení.

Například: „Co bys dělala, kdyby tvého psa napadl jiný pes?“ Nezřídka se z tohoto typu snu vyvine noční můra – vyberete řešení, které vás natolik vyděsí, že se probudíte. Nicméně jste nesplnili úkol – nenašli jste odpověď. Proto vám váš mozek po čase problém předloží znovu. Možná jste to také zažili – noční můra se opakuje stále stejně, ale jednou něco uděláte jinak – vyřešíte ji – a ona už se znovu neobjeví... Zvláštní skupinou jsou takzvané „light dreams“. Jedná se o skupinu snů, kdy si uvědomujeme, že spíme a můžeme sen aktivně ovlivňovat. Jsou poměrně vzácné, většinou se odehrávají na prahu spánku a bdění. Samostatnou kapitolou je vykládání významu snů. Lidé se o to pokoušejí od pradávna a s různými výsledky. Existují tisíce snářů.

Během snění jsou často aktivní i naše svaly – spící se například brání šelmě napřaženýma rukama. U některých jedinců (zvláště u dětí a mládeže v pubertě) může dojít až k náměsíčnosti. Během ní člověk vykonává i velmi složité úkony – může například jezdit na kole, umývat nádobí a podobně. Má otevřené oči, ale spí a je velmi nesnadné (a ani bychom se o to neměli pokoušet) jej probudit. Ze spánku se také můžeme smát, mluvit...
Sny nás od pradávna fascinují, snažíme se pochopit jejich smysl, ale je toho ještě mnoho, čemu nerozumíme. Proč se některým lidem zdají pouze sny černobílé? Z jakého důvodu někdo prožívá mnohem barvitější příběhy než ostatní? Jak je možné, že se některé sny splní? Na tyto a řadu dalších otázek snad odpoví budoucí výzkumy.

 

agrant - čtenářka 

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !