Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sobotní výlet do Prahy na výstavu artefaktů

9. 07. 2008 | Vaše příběhy
Už dlouho jsem jezdila kolem billboardu, kde byla upoutávka na Titanic – výstava artefaktů v Praze a tak jsem neodolala a přes internet jsem objednala na sobotu 28.6. dva lístky.

V sobotu ráno jsme vyjeli z Pardubic a těšili jsme se na výstavu. Cesta po dálnici nám utekla poměrně rychle. Když jsme se blížili k Černém mostu, řešili jsme jestli zaparkujeme tam a pojedeme metrem a nebo zaparkujeme někde v centru. Vzhledem k tomu, že nejsem zrovna nadšená z eskalátorů, jeli jsme autem až do centra a zaparkovali v obchodním centru Paladium.

Z parkoviště jsme vyšli přímo mezi hromadu obchůdků a já se nestačila rozhlížet. V tu chvíli jsem spíš myslela na to, že se půjdu podívat co kde prodávají než na to že máme jít na výstavu. Kde se nacházela výstava jsme věděli a tak jsme si udělali od Paladia procházku až na Václavák k Paláci Lucerna. I když je Praha hlavním městem České republiky, češtinu jsme po cestě skoro neslyšeli. Všude byli turisti z Anglie, Německa, Japonska, Ruska a já ani nevím jaké další národnosti.

výstava artefaktůPřed Lucernou byl poutač na Titanic a tak jsme neváhali a šli rovnou dovnitř. Na pokladně jsme si vyzvedli vstupenky a šli k výstavě. Před vchodem stál muž oblečený v námořnickém, kterému jsme vstupenky ukázali. Kousek za ním stály dvě slečny z nichž jedna nám dala vylosovat palubní vstupenku, která vypadala přesně jako vstupenka na Titanic od společnosti White Star Line a řekla nám, že na konci výstavy se dozvíme jestli jsme plavbu přežili, respektive jméno, které bylo napsané na vstupence. A už jsme se vydali na výstavu, která byla chronologicky seřazena od stavby lodi, přes vyplutí až po onen osudný večer, kdy se Titanic potopil.

V první místnosti jsme se dozvěděli co to vlastně Titanic byl, kdo ho vymyslel a postavil a jak probíhalo nalodění. Místnost byla upravena tak, že jsme si připadali jako přeneseni v čase zpět do roku 1912 a čekáme na vyplutí.

Další místnost obsahovala předměty, vytažené z kajut. Byl zde cylindr, kravata, talíře, hřeben a zrcátko, zkrátka všechno, co pasažéři potřebovali na plavbu lodí. Zde byla i zrekonstruovaná kajuta první třídy. V této místnosti hrála dobová hudba a když by jste zavřeli oči, mohli by jste si klidně představit, jak sedíte v jídelně první třídy a k jídlu vám hraje živá kapela, jen to houpání lodi tam chybělo.

Do další místnosti se procházelo chodbou, která znázornila jak to vypadalo na chodbách a kajutách třetí třídy. V této místnosti jsme slyšeli zvuk vln, narážejících do trupu lodi a zvuk motoru této ohromné lodi.

výstava TitanicZ této chodbičky jsme se dostali na kapitánský můstek, mohli jsme si přečíst informace o životě kapitána Edward J. Smitha a na informačních tabulích jsme se dozvěděli kdy se objevilo první hlášení o ledovcích a co se dělo dále.

Dál už výstava pokračovala přesně tak, jak Titanic prožíval svou první plavbu a samozřejmě svou srážkou s ledovcem a následné potopení. Byl zde zvon na který námořník Frederic Fleet zazvonil dne 14.dubna ve 23:39 hodin a informoval kapitánský můstek „Ledovec! Přímo před námi.“ V této místnosti bylo i video, které znázornilo to, jak Titanic narazil bokem do ledovce a začal nabírat vodu, poté se rozlomil a klesal ke dnu.

V poslední místnosti jsme si přečetli seznam mrtvých a zachráněných cestujících od první do třetí třídy a také seznam mrtvých a zachráněných z posádky.

Tato výstava se mi velice líbila a strávili jsme zde něco kolem hodiny a půl. Pro informace mohu uvést, že cena vstupenek se sem pohybuje od 280 Kč do 330 Kč.
Cestou zpátky jsme se zastavili v obchůdkách v Paladiu a utratili nějaké další penízky. Když už nás bolely nohy, rozhodli jsme se, že půjdeme k autu. O tom, kolik stojí parkování v Paladiu jsme samozřejmě věděli, ale jak čas letěl, nějak jsme si neuvědomovali jak dlouho tam parkujeme. Když jsme přišli k automatu a chystali jsme se platit, protočily se nám panenky – platili jsme 260 Kč! Celkově se nám ale výlet líbil.

A výstavu mohu všem doporučit.



Minaus – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tak na takovou výstavu bych se chtěla kouknoutSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj, podle vstupenek jsme přežili Smajlík Oba jsme byli na palubě 3. třídy Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda