Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Solária ano nebo ne?

5. 02. 2009 | Péče o tělo
Lidem v zimě chybí slunce a tak si sluneční paprsky nahrazují pobytem v soláriích, aby se ohřáli. K umělému opalování se tak někdy odhodlají i ti, kteří by tato zařízení jinak nenavštívili.
Solárium někteří spotřebitelé odsuzují a říkají, že je zdraví škodlivé. A naopak je většinou nejvíc vychvalují ti, kteří je sami provozují. Velkými odpůrci „modrých rakví“ jsou dermatologové, i když připouštějí, že v některých indikovaných případech mohou být solária prospěšná. Návštěvu v soláriu bychom měli konzultovat se svým lékařem.

Co byste měli vědět, než navštívíte solárium?
V soláriu jsme vystaveni UVA a UVB záření, jako venku na sluníčku. Toto záření může do určité míry nahradit sluneční záření a odstranit zimní únavu a stres.Dalším pozitivem tohoto záření je zdroj vitamínu D. Déčko ale můžete získat i z potravy, například mořské ryby bývají na tento vitamín velmi bohaté. K těm nejen zdravým ale i chutným, patří losos.Pravidelným vystavováním UV záření zvyšujeme riziko, že onemocníme zhoubným nádorem melanomu až o 75 %. Návštěvníci solárií, pokud už si jejich návštěvu nechtějí odpustit, by se měli pravidelně kontrolovat zda nemají podezřelé znaménko. Takové znaménko roste, má otřepané okraje, krvácí a nebo je nepravidelně zabarvené. V případě nálezu každé anomálie bychom měli vyhledat dermatologa.

Dalším negativním důsledkem dlouhodobého náruživého opalování v soláriích je stárnutí kůže, přibývání vrásek v obličeji. Bohužel se jedná o změny nevratné.

Pokud se rozhodnete k pobytu v soláriích, měli byste vědět, jaký jste fototyp.

soláriaJsou čtyři fototypy kůže:

Prvním fototypem je keltský typ. V české populaci je zastoupen asi 2 % obyvatelstva. Tito lidé mívají velmi světlou pokožku, mívají pihy, modré oči. Velmi lehce se spálí a neopálí se. K tomuto typu přiřazujeme i všechny děti bez rozdílu. Lidé s tímto fototypem by do solária chodit vůbec neměli.

Druhým fototypem je Evropan se světlejší pletí.
V naší populaci je zastoupen zhruba 12 % obyvatel. Takový člověk má světlou pleť, zelené, šedé a nebo i hnědé oči. Často se na běžném slunci spálí a opaluje se do červena.Třetím fototypem je Evropan s tmavou pletí. V naší populaci je zastoupen zhruba 78 % obyvatel. Mívá plavé až hnědé vlasy, hnědé oči. Většinou se opaluje dobře, jen zřídka na slunci rudne.Posledním čtvrtým fototypem je středomořský typ, který je u nás zastoupen přibližně jen u % obyvatel. Mívá tmavé vlasy, tmavohnědé oči. Velmi dobře se opaluje a nikdy nerudne při pobytu na slunci.

Jak se chránit?

Používejte ochranné krémy určené do solárka, které obsahují antioxydanty, jako jsou vitamíny A a E a po slunění se znovu namažte hydratačním krémem. Někteří odborníci doporučují se 2 hodiny před vstupem a 2 hodiny po pobytu v soláriu nekoupat, nebo sprchovat. Používejte ochranné brýle do solárií! Mít zavřené oči nestačí. Pobytem bez speciálních brýlí zvyšujete riziko vzniku melanomu oka. Pokud máme čerstvou jizvu, nebo podezřelé znaménko, pak raději do solária nechoďte a nebo alespoň rizikovou oblast přelepte náplastí. V případě potřeby se poraďte s lékařem.

Co jsou antioxidanty?

Antioxidanty jsou sloučeniny bránící škodlivému vlivu aktivních forem kyslíku a volných radikálů, vznikajících právě působením UV zářením na kůži. Mezi antioxidanty patří vitamín C, vitamín E, vitamín B2, betakarotén a, koenzym Q6, selen a celá řada dalších látek. Zvlášť vhodný je betakoroten, který se ukládá v kůži a je barevný, čímž má schopnost absorbovat část UV záření.

Měli bychom vědět, jak poznáme dobře udržované solárko od peklostroje na melanomy.

V podstatě nezáleží, jestli se jedná o solárium malé a nebo velké, s novými solárii nebo starými, ale jak se o něj majitel stará, jak často mění trubice. V dobrých soláriích bývá vyvěšeno osvědčení o poslední kontrole a stavu solária, případně v jaké fázi životnosti trubice jsou. Pokud jsou nové, opalují více, čím jsou starší, opalují méně, ale škodí stejně.Velmi důležitý je přístup obsluhy. Pokud jsme novým nezkušeným návštěvníkem, měla by vám obsluha určit, jaký jste fototyp. Personál by se měl zeptat na aktuální zdravotní stav, měl by vám vysvětlit, jak často a na jak dlouho se můžete opalovat a jak a čím se chránit. Součástí dobré služby je i hygienická stránka. Po každém návštěvníkovi by obsluha měla solárium vydezinfikovat.

Jak často a jak dlouho se můžeme opalovat?
Do solária vstupujete nazí, bez plavek. Nikdy se neopalujte častěji než jednou za 48 hodin. Pokud jste začátečník, měli byste začínat s kratší dobou 4 až 6 minut. S určením doby opalování by vám vždy měla poradit obsluha, záleží na typu solária, vašem fototypu a aktuálním zdravotním stavu. Maximální pigmentace může být vytvořena v průběhu 8 až 10 kůr.S dalšími návštěvami solária můžete prodloužit dobu opalování až na maximální doporučenou dobu opalování podle typu solária. V případě, že dojde k zarudnutí kůže, výskytu pigmentových skvrn a nebo vyrážky, je vhodné opalování přerušit, alespoň na jeden týden a při příštích návštěvách zkrátit dobu opalování.

Kdo by se neměl opalovat ?
V žádném případě by se neměly opalovat děti, těhotné ženy, lidé, u nichž se vyskytla rakovina kůže, nebo jí byl postižen někdo z rodiny, lidé, kteří užívají léky zvyšující citlivost na UV záření, a ti, kdo jsou fototyp první skupiny.

Muže být solárium používáno k léčbě lupénky?
0Je zakázáno používat solária k jiným než kosmetickým účelům! Byť lékaři využívají UV záření při léčbě některých kožních nemocí za pomocí speciálních přístrojů.

Co říci závěrem?
Vždy je to na vás, zvažte tedy všechna pro i proti. Jestli chodit a nebo nechodit do solária. Rozhodně platí, že nic se nemá přehánět a o soláriích to platí dvojnásob! Některé následky mohou být nevratné. Poraďte se tedy s lékařem, zdali je pro vás pobyt v soláriu vhodný.

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nechodím tam, dokonce jsem slyšela, že jsou nezdravá. Sluníčka máme přes léto dost, stínu málo. O vitamín D nemám strach a jaká je barvakůže,na tom nesejde, hlavně zdravá.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale mne nechýbajú
Obrázek uživatelky
profil
určite nie pravidelne
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles