Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sondou do života s poruchou příjmu potravy je román An(n)a

11. 03. 2020 | Knižní tipy
Název: An(n)a
Autor: Sára Báchorová
Nakladatelství: Pointa.cz
Datum vydání: 12/ 2019
Formát: 130 x 200 mm
Měkká vazba
Počet stran: 168 stran
Cena: 199 Kč

Autentickou sondou do života s poruchou příjmu potravy je román An(n)a., který vyšel na začátku prosince v nakladatelství Pointa. Jeho autorkou je osmnáctiletá Sára Báchorová, která při psaní vycházela z vlastních zkušeností a prožitků. S pomocí knihy chce zvýšit povědomí o tématu, které je podle ní pořád společenským tabu, a pomoci nejen mladým lidem, kteří čelí obdobným obtížím.

An(n)aHlavní hrdinkou částečně autobiografického titulu je středoškolačka Anna. Navenek se její život jeví jako bezproblémový, ale v její mysli se o slovo urputně hlásí „Ana“. Personifikovaná anorexie se v průběhu celé knihy objevuje ve formě hlasu, který s Annou vede čím dál ostřejší dialog. Anniny psychické i tělesné obtíže se stupňují, izoluje se od okolí, ztrácí přátele, lásku a nakonec i motivaci žít. Kromě samotné anorexie se příběh dotýká témat, která s ní úzce souvisejí, především bulimie, sebepoškozování, úzkostné poruchy, depresí a myšlenek na sebevraždu.

Anna má skvělé rodiče, koníčky, spoustu přátel, první lásku. Jenže její idylku naruší Ana. Není to nová kamarádka, ale anorexie, která ji postupně proměňuje v hromádku neštěstí. Její život ovládne jídlo a počítání kalorií. Ana s sebou navíc přináší bulimii, deprese, lži a izolaci od okolí. Kniha čerpá ze skutečných událostí a nabízí autentický pohled na poruchy příjmu potravy.

Od dětského snu k vydané knize


„Spisovatelkou jsem se chtěla stát od doby, kdy jsem se naučila číst a psát. Do svých třinácti let jsem byla neustále ponořená do knih, už tehdy jsem zkoušela psát první povídky,“ popisuje Sára Báchorová. „Ve třinácti jsem začala trpět poruchami příjmu potravy. Po dvou letech jsem se rozhodla, že o svém boji s nimi napíšu knihu, a po dalších třech jsem se odhodlala přijít s rukopisem do nakladatelství.“

Nebylo prý lehké najít takové, které by jí pomohlo sen o vydané knize splnit. „Nakonec mě kamarád přivedl k Pointě. Zpětně jsem ráda, že jsem zvolila právě toto nakladatelství, tým se pro mě opravdu snažil udělat maximum,“ říká debutující autorka. Pointa funguje jako online nakladatelská služba, která autorům pomáhá sestavit knižní tým a zafinancovat vydání knihy s pomocí crowdfundingu. Následně je provede celým procesem, zajistí tisk a distribuci, pomůže také s propagací.

Série na pomoc psychicky nemocným


Kniha An(n)a. sbírá pozitivní čtenářské ohlasy. „Od začátku jsem ji plánovala jako úvod k sérii, ve které bych se chtěla věnovat i další problematice – bipolární poruše, hraniční poruše osobnosti nebo drogové závislosti,“ říká autorka. „Za těch pár let, co psychickými problémy sama trpím, jsem si začala všímat, jak na nemocné reaguje okolí. Spousta předsudků, odsuzování a nepochopení. Je podle mě potřeba o těchto tématech mluvit víc a zbavit je nálepky ‚tabu‘. Lidská duše je neskutečně křehká a potřebuje péči. Pevně věřím, že i An(n)a. lidem v tomto ohledu otevře oči a pomůže k tomu, aby si uvědomili vážnost situace,“ dodává.

Ukázka z knihy An(n)a :


Kapitola první

My se ještě neznáme, ale věř mi, že brzy ke mně budeš mít blíž než ke komukoliv jinému. Kdo vlastně jsem? Tvůj anděl strážný, nová naděje, nejlepší kamarádka i nejhorší nepřítel. Ale pro začátek mi říkej Ana.Vnutím ti svůj ideál krásy, vnutím ti sebe. Každý, a teď i ty, chce vypadat jako já. Pavoučí nohy, vosí pas, vystouplé klíční kosti, sněhově bílá pleť, propadlé tváře… Už vidím, jak spolu půjdeme po ulici a lidé se za tebou budou otáčet.

Budou osl-něni tvou krásou. Už nebudeš tím tlustým prasátkem, jakým jsi bývala.Chvilku trvá, než si vyhlédnu svou oběť. Musí to být někdo, kdo je schopen plnit mé příkazy. Už tu bylo pár dívek. Každá chtěla, abych si vybrala právě ji, ale žádná nebyla dost dobrá. Nakonec se mi všechny vzepřely. Samozřejmě že mě to ne-potěšilo. Musím si své ovečky držet blízko u těla, aby náhodou nevyzradily naše malá tajemství.Časy se mění a s nimi i ideály krásy. Doba, kdy každá dívka chtěla vypadat jako Twiggy, pominula a všichni se začali hnát za novým trendem, za zdravou stravou a cvičením. Začala jsem se cítit slabá. Neměla jsem nic na práci, než se objevila ona. Anna. Byla mojí spásou! Ze začátku jsem na ni byla milá, ale ona toho využila. Ona začala mít kontrolu nade mnou!

10Ignorovala mé příkazy a jedla, co sama chtěla. Jenže hubnutí jí moc nešlo, a tak mě najednou zase potřebovala. Nechtěla jsem jí hned odpustit a podat jí pomocnou ruku, to by to měla moc jednoduché. Postupně jsem ji však zase vtahovala zpát-ky do svých sítí. Čísla na váze začala klesat. Poslouchala jen mě! Než se do toho vložil Adam. Už od začátku jsem věděla, že nám bude překážet. Takže jsem Anně dala na výběr. Buď já, nebo on. Muselo to pro ni být těžké, ale obstála. Vybrala si mě.Od té doby začala být jiná. Samozřejmě mé úkoly plnila na vý-bornou, ale tuto hru s námi začal hrát ještě někdo jiný. Někdo mnohem horší, než jsem kdy byla já…


Více informací nejen o této knize An(n)a se dozvíte také na stránkách nakladatelství Pointa.cz


Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice