Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

SOS dětské vesničky nabízí opuštěným dětem skutečný domov

13. 12. 2010 | Výchova
Sdružení SOS dětských vesniček provozuje v České republice tři dětské vesničky – v Brně, Chvalčově a Karlových Varech, a dále zařízení následné péče pro dospívající a nedávno dospělé klienty. Ve vesničkách žijí matky – pěstounky, případně pěstounské páry, které se starají  o tři až sedm přijatých dětí.
Dostávají se sem děti, které většinou mají alespoň jednoho z rodičů, ovšem biologická rodina se o ně nechce nebo nedokáže postarat. Děti tedy nejsou právně volné k adopci. Přednost navíc dostávají velké sourozenecké skupiny, které je jinak obtížné umístit všechny společně do jednoho dětského domova nebo do individuální pěstounské péče. V SOS dětských maminkách vyrůstají sourozenci vždy ve stejné rodině.

SOS dětské vesničkyPozice maminky – pěstounky

(případně pěstounského páru) je nejen práce na plný úvazek, ale je to také příležitost k uskutečnění mateřského poslání. Pro ženy a manželské páry, které se rozhodnou stát se pěstouny v rámci SOS dětských vesniček, znamená toto rozhodnutí dlouhodobý závazek. Předpokládá se, že setrvají ve vesničce po dobu potřebnou pro vychování alespoň jedné generace dětí. Provázejí přijaté děti na jejich cestě životem od příchodu do vesničky až do dosažení dospělosti. Ve velké většině případů přetrvají tyto vztahy i v dospělosti, děti navazují s pěstounskými rodiči často celoživotní vztah.

V současné době SOS dětské vesničky rozšiřují svou činnost a hledají nové maminky – pěstounky a pěstounské páry. Lucie Teresa Šultesová, národní poradkyně pro zajištění kvality péče o dítě, shrnuje požadavky na uchazečky o pěstounství takto: „Hledáme ženy ve věku 25 – 45 let, bezdětné či se staršími samostatnými dětmi, které chtějí věnovat opuštěným dětem svou lásku a péči a stát se jejich náhradní maminkou. Nabízíme jim více než zaměstnání v zázemí organizace se čtyřicetiletou tradicí, nabízíme jim také životní náplň.“

SOS dětské vesničkyZájemkyně o pěstounskou péči procházejí pečlivým výběrem a psychologickou diagnostikou. Následuje teoretický kurz a půlroční praxe v dětské vesničce na pozici rodinné asistentky neboli tety. Teprve poté získává žena nebo pěstounský pár po schválení krajského úřadu do své péče první skupinu dětí, později přibudou další. Zázemí vesničky tvoří zkušený pedagogicko-psychologický tým, který poskytuje rodinám potřebnou podporu.

Více informací o náboru pěstounů informace o možných formách podpory Sdružení najdete na našich webových stránkách www.sos-vesnicky.cz. Můžete také poslat SMS ve tvaru DMS VESNICKY na číslo 87 777. Cena jedné DMS je 30 Kč, SOS dětské vesničky z nich získají 27 Kč.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
bohužial to inak nejde
Obrázek uživatelky
profil
že tyhle vesničky existují - a ještě lepší je, že už mají děti "svoje" pěstounské PÁRY a nikoliv jen "maminky - tety", jak to bylo v minulosti. Ten model nebyl dobrý, když děti neměly i mužský příklad.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles