Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

SOS varuje před dalšími sýrovými náhražkami

14. 04. 2008 | Novinky
SOS - Sdružení obrany spotřebitelů varuje před klamavým prodejem dalších sýrových náhražek. Tentokrát se jedná o plátkové, v balíčcích jednotlivě balené tavené sýry, které se opět prodávají mezi běžnými sýry, aniž by měl spotřebitel představu, co vlastně kupuje.

Na SOS se čím dál častěji obracejí spotřebitelé, kteří si nejsou jisti, zda v obchodech kupují opravdové sýry, nebo jejich náhražky. Zdá se, že na českém trhu se čím dál víc objevují náhražky různých potravin, ať už jde o čokoládu, nekvalitní uzeniny nebo sýry a průměrný spotřebitel netuší, že kupuje mnohem levnější a horší produkt, který se ovšem tváří jako originál.

sýrové náhražky„Udělali jsme si průzkum v prodejnách, které nabízejí plátkové tavené sýry. Při přečtení jejich obalu jsme zjistili, že řada z nich je vyrobena z rostlinného tuku, takže to nejsou sýry a neměly by se nabízet v regálech spolu s dalšími, při jejichž výrobě se použilo jako výchozí surovina mléko,“ vysvětluje mluvčí SOS Ivana Picková.

Spotřebitelé se cítí právem klamáni, protože pokud neví, že produkt z rostlinného tuku není sýr, kupují náhražku. Navíc vodítkem není ani cena těchto výrobků, která se neliší od skutečných sýrů. Obchodníci nerespektují ustanovení novelizovaného zákona o ochraně spotřebitele, který říká, že klamavé obchodní praktiky jsou např. takové, když způsob prezentace výrobku vede k záměně s jinými výrobky. „Umístění mezi sýry je evidentní klamavou praktikou a neomezuje se jen na sýry balené, ale i tvrdší krájené a tavené roztíratelné v krabičkách (trojúhelníčky),“ dodává tisková mluvčí.

SOS uznává požadavek, aby spotřebitelé četli složení výrobků, nicméně i podle zákona o ochraně spotřebitele a evropské směrnice o nekalých obchodních praktikách je třeba pracovat s pojmem „průměrný spotřebitel“, tedy takový, který získané údaje dokáže vyhodnotit. SOS je přesvědčeno, že v dané chvíli drtivá většina lidí nedokáže vyhodnotit, že „sýr“ s obsahem rostlinného tuku je náhražka. Proto by měli být spotřebitelé informováni jasně v obchodě, že jde o analog, nikoliv o sýr. A je na obchodníkovi, zda při prodeji takové výrobky oddělí do zvláštního regálu, nebo k nim umístí informaci, že jde o sýrové náhražky.

Nejde o výrobky, které by byly zdraví škodlivé nebo nebezpečné, připomíná SOS, jen by spotřebitelé měli vědět,
kdy kupují náhražky a kdy skutečné sýry, upozorňuje SOS.



Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím, to abych strávila v obchodě více času jen tím, že si budu pročítat zadní stranu u každého výrobku.
Obrázek uživatelky
profil
člověk aby strávil v krámě o to delší dobu, než zjistí, jestli to, co kupuje je originál a ne jen podvod na zákazníka.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles