Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Současné problémy Austrálie

27. 12. 2010 | Austrálie

Austrálie je nejizolovanější kontinent na naší planetě. Žijí tady živočichové, které nenajdeme nikde jinde na světě, nebo jen na několika málo místech! Stala se domovem klokanů, koal, vačic, vombatů, aligátorů mořských... Je pro ni však tato výjimečnost výhodou? Zdá se, že ne.

Její ekosystém se od ostatních světadílů liší natolik, že může být velmi snadno ohrožen. Stálou hrozbou pro Austrálii se stalo zavlečení nepůvodních druhů organismů – zejména tedy živočichů a rostlin, které se zde přirozeně nevyskytují. Možná si řeknete, že to přece nemůže být takový problém, ale věřte, že může! Už k tomu v minulosti několikrát došlo. Osadníci s sebou přivezli před pár staletími několik málo desítek králíků domácích na chov. Ti se však dostali do volné přírody a velice se jim v ní zalíbilo! V Austrálii volně nežijí žádné velké šelmy, proto zde králíci mají jen velmi málo přirozených nepřátel. Množí se skutečně rychle a v dnešní době se stali obzvláště ve větších městech tímtéž, čím v Evropě krysy a potkani! A to je jen jeden příklad z mnoha.

V dnešní kosmopolitní době je velmi obtížné zavlečení nových druhů zabránit. Austrálie patří mezi nejvyspělejší země světa s velmi rozvinutou leteckou dopravou. Ta je pro invazi nepůvodních druhů hotovým rájem! Navíc Austrálie díky své rozlehlosti a přírodním podmínkám, které neumožňují významnější osídlení vnitrozemí, hojně využívá také vnitrostátní leteckou přepravu, čímž se značně urychluje šíření těchto nových organismů po celém kontinentě.

Dá se tedy vůbec australská příroda ochránit? Dá, ale jedná se o věčný boj. Pečlivé kontroly probíhají jak na letištích, tak v přístavech. Běžný turista si s sebou nesmí dovézt nic, co by mohlo křehký ekosystém narušit. Samozřejmostí jsou karantény zvířat, ale také zákaz soukromého importu potravin, které nejsou zpracované tak, aby se nemohly stát hrozbou. (Nesmíte si sem tedy přivézt například čerstvý pomeranč – ten musíte sníst ještě na letišti, případně vyhodit.) Dokonce i například silně znečištěná obuv (bláto na podrážkách, kde se mohou ukrývat semena nepůvodních rostlin) musí být očištěna.

Není to všechno přehnané? Není. Austrálie je úžasným přírodním klenotem naší planety. Jedinečnost jejího ekosystému nám nedává druhou šanci – pokud narušíme jeho rovnováhu, nikde jinde na světě podobnou lokalitu nenajdeme. Jestliže tedy pojedete do Austrálie, buďte k ní ohleduplní, jedná se o jakýsi „přírodní skanzen“. A na letišti se obrňte trpělivostí. Odměnou vám bude nahlédnutí do úžasného světa australské přírody.

 

Agrant - čtenářka 

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak proto tam nepřijímají migranty.
I Evropa by se něla bránit proti invazivním živočišným druhům!
Jenže pro nás už je pozdě...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles