Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šperk by neměl být spotřební záležitostí

30. 07. 2020 | Trendy
-Komerční sdělení-

říká designérka a spolumajitelka rodinné šperkařské firmy JK Jitka Kudláčková.


Jitka Kudláčková pochází z rodiny uměleckého kováře a v roce 1991 sama získala živnostenský list pro zlatnickou výrobu. Ve stejném roce také potkala svého celoživotního partnera Dušana, který s ní od té doby značku JK úspěšně buduje. Dušan hned v tomto roce umožnil Jitce vycestovat na stáž do Venezuely, kde v Caracasu zdokonalovala se zlatnické umění vedle  slavných zlatníků.

Po návratu do Čech začala Jitka vyrábět vlastní šperky, nejdříve z malé garsonky, postupně se ale svým nadšením, pracovitostí a citem pro detail vypracovala na známou designérku s vlastní firmou a značkou JK. Ta dnes sídlí v budově Filadelfia v rámci BB Centra v Michli a nabízí svým klientům vlastní kolekce, ale také zakázkovou výrobu. Cílem značky JK je doprovázet své klienty na všech důležitých cestách životem a být přítomna v ty nejdůležitější momenty, ať už to jsou zásnuby, svatba, narození dítěte nebo třeba úspěšné dokončení vysoké školy.

Jitka Kudláčková a Dušan MynarčíkS Jitkou Kudláčkovou jsme si popovídali o tom, jakou úlohu hrají šperky v životě ženy, jak je vybírat a do čeho se vyplatí investovat.

Jak jste se dostala k povolání zlatnice?
Původně jsem chtěla být učitelkou v mateřské školce, ale tatínek byl umělecký kovář a maminka mě tímto směrem nasměrovala. Já jsem se postupně ve výrobě šperků zcela našla a jsem šťastná, že svou kreativitu mohu promítat do něčeho tak hezkého, jako je právě výroba šperků.

Co bylo na vaší cestě k vybudování úspěšné firmy zásadní?
Určitě to bylo setkání s Dušanem, mým budoucím manželem, který se mnou firmu buduje. Dušan mě na začátku mé kariéry velmi pomohl, hned v roce 1991 jsem tak mohla vycestovat do Venezuely a pracovat tam s významnými zlatníky a vidět, jak se takový opravdový šperk vyrábí. To bylo určitě pro můj další vývoj nejdůležitější.

Jak Jižní Amerika změnila váš pohled na šperky?
V Jižní Americe mají šperky hlubokou tradici. Jejich výrobě a výběru se věnuje mnoho času, není to uspěchaný nákup spotřební věci. Ženy v Jižní Americe se o sebe velmi starají, rády se oblékají, jsou velmi upravené. A šperky jsou nedílnou součástí toho všeho. Ať už jsi jdou šperk vybrat sami nebo ho vybírá muž, je to proces, kdy se opravdu vybírá to nejlepší. A ženy pak takový šperk nosí s radostí a úctou.

šperky JK







Myslíte, že v České republice je to jinak?
Snažíme se o to, aby šperky získaly zpátky úctu, kterou si zaslouží. Aby se v nich nevidělo jen takové to pozlátko, ale jejich opravdová krása a hodnota. Vždyť šperky se vždy dědily z generace na generaci a patřily k tomu nejcennějšímu majetku rodin. Velký zlom v tom samozřejmě znamenala válka, kdy mnohé rodiny o svůj majetek přišly a pak samozřejmě komunismus, který nijak nepřál ženské eleganci a noblese.

Myslíte si, že se situace nyní mění?šperky JK
Určitě. Vidíme to na našich klientech. Čím dál více se zajímají o to, aby byl šperk vyroben z kvalitních materiálů a aby byla odvedena kvalitní a precizní šperkařská práce. Některé zajímá i původ kamenů a podobně. Určitě ale lidé, jak muži, tak ženy, tráví více času výběrem a diskusí s námi o tom, jaký šperk by se k dané příležitosti hodil. Vždyť často jde o šperky, které bude žena, nebo někdy i muž, nosit celý život. Jde o kousky, které mají připomínat důležitou událost a být chovány v úctě.

Pro jaké příležitosti si u vás lidé nechávají vyrábět šperky?
Pokud jde o šperky na zakázku, snažíme se vždy o to maximálně vystihnout podstatu a osobnost daného člověka. Aby k němu šperk pasoval a stal se vlastně jakousi jeho součástí. Naše šperky provází naše klienty jejich životem a tak jde často o zásnubní nebo snubní prsteny, šperk jako dárek k narození dítěte nebo k dokončení vysoké školy, k významnému výročí a podobně. Vždy s klientem detailně probereme jeho přání a snažíme se navrhnout takový kousek, který bude dokonale odrážet svého budoucího majitele. Šperky vyrábíme pouze ve vlastní dílně, kde pracují jedni z nejtalentovanějších a nejpreciznějších šperkařů na našem trhu.


Vytváříte ale také vlastní kolekce …
Ano, vytváříme kolekce s příběhem. Nejsem člověk, který se nechá strhnout nějakou módní vlnou, více věřím v tradici a skutečné hodnoty. Snažím se proto vytvářet kolekce, které mají kromě estetické hodnoty i hlubší kontext. Například naše motýlí kolekce neslouží jenom jako oslava léta, ale snaží se také pomoci tomu, aby se na české louky vrátili skuteční motýli. Část výtěžku jsme proto věnovali na projekt na podporu obnovy motýlí populace v České republice.

šperky JK









Co byste poradila lidem při výběru šperku?
Tak jak jsem to viděla na počátku své kariéry ve Venezuele, je potřeba si na výběr udělat čas a přistupovat k němu jako ke skutečné události a investici do něčeho, co s námi zůstává po celý život. Naše šperky jsou vyrobené z toho nejkvalitnějšího zlata a drahých kamenů a takové věci se nekupují bez rozmyslu. Určitě je důležité najít profesionálního klenotníka a také si nechat při výběru poradit. Ne každému sluší totéž. Ne na každé ruce vypadá dobře velký kámen. Někomu sluší naopak něco drobného a propracovaného. Různé kameny se hodí k různým příležitostem a také ne každá žena může nosit třeba masivní zdobné šperky. Je potřeba vzít v úvahu celkový styl a osobnost a podle toho vybírat. Obecně lze ale třeba říci, že k drobnějším ženám se hodí drobnější šperky, výrazné kousky by na nich mohly vypadat násilně. Důležitá je také ale osobnost ženy, sebevědomá žena se nebude bát nosit nějaký masivnější zlatý šperk, třeba i s barevným kamenem. Na druhou stranu, pokud je žena jemná romantička, měl by se tomu přizpůsobit i výběr šperku a sladit její povahu s něčím jemným, propracovaným a ozdobeným například jemným diamantem. Je ale těžké dávat obecné rady. Vždy záleží na konkrétní osobě a také konkrétní příležitosti a proto máme nejraději, když k nám lidé přijdou a poradí se s námi.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Šperk by neměl být spotřební záležitostí:

Šperk by neměl být spotřební záležitostí
Šperk by neměl být spotřební záležitostí
Šperk by neměl být spotřební záležitostí
Šperk by neměl být spotřební záležitostí
Šperk by neměl být spotřební záležitostí
Šperk by neměl být spotřební záležitostí
Šperk by neměl být spotřební záležitostí
Šperk by neměl být spotřební záležitostí
Šperk by neměl být spotřební záležitostí
Šperk by neměl být spotřební záležitostí
Šperk by neměl být spotřební záležitostí
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles