Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Špicové v Evropě

3. 11. 2017 | Zvířátka

Dnes se podíváme na další psí rasu, a tou jsou špicové, tentokrát v Evropě. Začneme pejsky, kteří nesou název malý a trpasličí špic. Ten pochází původně z Německa a je to společenské plemeno.

Kohoutková výška činí u malého špice mezi 23 až 28 cm a u trpasličího 18 až 22 cm. Krycí srst je dlouhá a postavená. Podsada je hustá. Zbarvení se pohybuje v několika kategoriích - čistě bílé, oranžové, hnědé nebo černé. Byly vyšlechtěny i další barvy, ale ty nejsou zaneseny do oficiální barevné stupnice u tohoto plemene. Jednou za dva týdny je dobré srst vyčesat velmi řídkým hřebenem a potom ji lehounce vykartáčujte. Kdybyste srst česali hustým hřebenem, mohli byste poškodit podsadu.

Živý, čilý, inteligentní, učenlivý, někdy příliš troufalý, věrný, ostražitý, energický, milý a není dotěrný. Strašně rád štěká, hlavně, když někdo zazvoní. Rychle se učí a není problém je něco naučit. Tito špicové jsou někdy nervózní z příliš neposedných dětí. Kontakt se psy, kočkami a dalšími zvířaty je většinou bez problémů. Někteří jedinci si myslí, že jsou velcí psi a neváhají napadnout ostatní velké psy. Spokojí se s krátkými procházkami a mají také rádi, když žijí v domku se zahrádkou, kde si rádi hrají. Dokážou Vás doprovázet i na dlouhé několikakilometrové procházky. Malí a trpasličí špicové jsou velmi hezcí na pohled, ale do rušné rodiny se nehodí.

Velký a vlčí špic je další na řadě a pochází z Německa. Je vhodný k lovu na škodnou, ke hlídání, ale i do rodiny. Ideální výška je 46 cm, jsou povoleny výchylky o 4 cm nahoru nebo dolů. Vlčí špic je vysoký v kohoutku 50 cm, a i tady jsou povoleny výchylky, tentokrát o 5 cm nahoru či dolů. Velký špic má hustou podsadu a delší postavenou krycí srst. Vlčí špic má vlkošedou barvu, velký je čistě černý - většinou, hnědý nebo bílý. V období línání, které probíhá v podstatě dvakrát do roka takové to větší, kdy psi nabírají zimní srst nebo naopak, když ji ztrácejí a nabírají letní, ho budete muset pravidelně česat a kartáčovat.

Mimo tato období ho česat vůbec nesmíte - poškodila by se nenávratně podsada. Čilý, věrný, ostražitý, tzv. nepodplatitelný, inteligentní a učenlivý. Rychle pochopí, co se od něj očekává. Výchova právě proto není složitá. S oběma těmito plemeny se můžete úspěšně zapojit do různých psích sportů, například obratnost. Od přírody vycházejí jak s ostatními psy, tak také s kočkami a dalšími zvířaty i dětmi. Pozor - na kočky je budete muset navyknout. Cizí lidi Vám ohlásí už dříve, než vůbec někdo zazvoní. Má průměrnou potřebu pohybu a zpravidla se přizpůsobí Vám.

Střední špic je z evropských dnešním závěrečným kusem. Pochází z Německa. Je určený k lovu škodné a vhodný do rodiny. Ideální výška v kohoutku je 32 cm, ale zpravidla se pohybuje mezi 29 až 36 cm, což je přípustné. Toto zvíře má hustou podsadu a delší postavenou krycí srst. Může být čistě bílý, černý, hnědý, vlkošedý, ale i oranžový, což ovšem není oficiálně uznané ve stupnici barev. V období línání ho také budete muset česat a kartáčovat, stejně jako jeho předchozího kolegu řídkým hřebenem. Opět se nesmí česat mimo tato období, neboť by se poškodila podsada. Čilý, věrný, ostražitý, nepodplatitelný, velmi často uštěkaný a inteligentní.

Rychle chápe, co se od něj očekává, tudíž výchova není nijak extra složitá, i když jsou to velmi často uštěkaní jedinci. Tito špicové vycházejí dobře s ostatními psy a dětmi. Na kočky se musejí navykat už odmalička, ostatně skoro jako u každého psa. Cizí lidi vždy ohlásí. Má průměrnou potřebu pohybu a dokáže se přizpůsobit své rodině. Uvítal by nejlépe domek se zahradou.


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz
autorka již článek na internetu publikovala


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !