Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Společné tvoření podle odborníků rozvíjí schopnosti dětí i rodičů

6. 11. 2016 | Výchova
Na dětskou fantazii nemáme, to si musíme my, dospěláci, přiznat. Pokud si ale najdeme čas na společné tvoření, uděláme to nejlepší pro všechny. Děti se naučí mnoho nového a procvičí si manuální zručnost, zároveň nám prozradí nápady, které by nás nikdy nenapadly.

Společné tvoření rodičů a dětí je skvělý způsob, jak si užít společných chvil bez toho, aby byl každý vnořen do svého virtuálního světa ve vlastním mobilu. Děti navíc tvoří s obrovskou lehkostí. Nemají zábrany, prostě se pustí do díla a pod rukama jim vznikají fascinující kombinace. Dospělí většinou dlouho váhají, jaké barvy použít, jak vzory zkombinovat. Děti svou nápaditostí často dospělé tak inspirují, že začnou vyrábět podle jejich návrhů – zkrátka se po nich „opičí“.

Kouzlo synergie

Kolektivní tvoření vede ke společnému prožitku, kdy každý přispěje něčím jedinečným, kdy nás vlastní děti překvapí a inspirují, kdy prožíváme to okřídlené, že „cesta je stejně důležitá jako cíl“. A nastávají ty krásně jiskřivé okamžiky, kdy vnímáme přítomnost ostatních, smějeme se maličkostem, které přináší situace, a zažíváme pověstnou synergii.

společné tvoření dětí a rodičůKočka už může létat

Před pár lety by rodiče rozčilovalo, že letadlo je na stromě a kočka třeba letí. Trvali by na tom, aby věci byly podle pravidel, aby děti malovaly a tvořily podle reality. Dnes ale jejich fantazii mnohem více respektují, mají větší nadhled, berou jejich nápady s humorem. Naopak teď i dospěláci rádi zkoušejí nové věci a nezvyklé kombinace.

Razítka „zachrání“ i netalentované rodiče
A které pomůcky bychom si měli opatřit, pokud chceme tvořit s dětmi doma? Pro nejmladší si určitě opatřete razítka a vodní štětec. Tady se otevírá obrovské pole pro vzájemnou interakci. Dítě na papíře samo vykouzlí obrázek, který už třeba umí pojmenovat, nebo se to společně s rodičem naučí. Obrázky obsahují detaily, i ty se dají pojmenovat, rodič může bez toho, aby uměl kreslit, s dítětem malovat jednoduché obrázky. Je to stejné, jako když si společně prohlížíte obrázkovou knížku – akorát že ten složitý obrázek plný detailů (třeba obrázky z farmy) – si spolu s dítětem vytvoříte sami. Záhy pak zjistíte, že si takhle spolu dokážete hrát i dlouhé desítky minut.
 
Zdroj, foto: AladinE


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !