Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nový měsíc - recenze druhého dílu Stmívání

25. 04. 2009 | Knižní tipy

Druhý díl čtyřdílné trilogie od Stephanie Meyer má titul New Moon (Nový Měsíc). Jestli v prvním díle jsme se dočkali romantického děje, věřte, že tento díl má obrat o 180 stupňů!

 

První díl - Stmívání - kniha o lásce a upírech

 

Bella slaví osmnácté narozeniny, z kterých má mírnou depresi a slavit je vůbec nechce. Důvod? Ten je prostý, Edwardovi je sedmnáct a víc mu nikdy nebude. Bella chce být stále proměněna, ale to ji Edward nedovolí. Alice, specialistka na organizování oslav připraví u Cullenů menší oslavu narozenin. Bella je přemluvena a oslavy se zúčastní. Při rozbalování dárku se řízne o lepicí pásku a na jejím prstě se objeví kapička krve. Jasper, nejnovější vegetarián ovšem pachu krve neodolá a vrhá se na Bellu. Zastaví ho až zbytek rodiny.

Edward si vyčítá, že již podruhé přivedl Bellu do ohrožení života. Proto se rozhodne dle svého nejlepšího uvážení a rozejde se s ní. Celá rodina se odstěhuje daleko od Forks, a ona zůstává v malém městečku se svým pocitem prázdnoty.

Nový měsícDle jejích nejbližších přátel se z ní stane chodící mrtvola, po čase se ukáže, že si sama ani moc toto období truchlení nepamatuje. Po naléhání otce se rozhodne jet s Jessikou na výlet do Port Angeles, do kina. Cestou potkají partu chlapů podobající se těm, kteří ji chtěli znásilnit minulý rok. Bella sama neví, co dělá, ale jde blíže k neznámým osobám a v tom se v její hlavě ozve hlas Edwarda, který ji prosí, aby to nedělala. Opuštěné a zklamané Belle se tento pocit líbí, naplňuje ji jeho sametový hlas. Když zjistí, že jeho hlas se objevuje vždy, když chce udělat hloupost, která ji ohrožuje, rozhodne se koupit si staré nefunkční motorky. Jelikož nemá moc peněz na opravu, hledá jiné řešení. Vzpomene si na Jacoba Blacka, šikovného kamaráda z dětství, který je velice zručný v opravování motorek a všeho co jezdí. A tak Bella překonává svoji samotu, každý den tráví v La Push a je velice šťastná v přítomnosti svého nejlepšího přítele. Ale Jacob očekává mnohem více...

Bella přemluví Jacoba, aby s ní šel hledat mýtinu, kde ji Edward řekl, kdo ve skutečnosti je. On ji jako správný kamarád pomáhá, ale mýtinu nemohou najít. Po pár dnech se Jacob začne před Bellou schovávat, když za ním přijede, je velice nervózní a pošle ji pryč. Belle se nelíbí, že opustil své staré kamarády a je jen s partou Sama, ale není to tak dávno, co se jeho party bál. Z trucu a možná zármutku ze ztráty kamaráda se rozhodne vydat hledat onu mýtinu. Tentokrát ji štěstí přeje a Bella ji nalezne. Bohužel v onen okamžik se tam objeví i Laurent, jeden ze tří zlých upírů. Victorie, družka Jamse chce jeho smrt pomstít tím, že Bellu zabije. Laurent na mýtině ji chce pro Victorii získat, když najednou z křoví vyskočí obrovští vlci a upíra zabijí. Bella ohromená a v šoku utíká domu.

V noci se zčistajasna objeví Jacob u ní, řekne ji , že ji nesmí říci, co se s ním stalo, ale že ona na to přijde, jakmile si vzpomene na pověsti jeho kmene. Nemohla spát, celou noc si promítala příběhy, které slyšela. Potom si to uvědomila, ty vlci, kteří ji zachránili, byla parta Sama. Přijde za Jacobem a vše mu poví , že se ho nebojí a že chce aby byly přáteli. Bella pobývá dlouho v rezervaci a stihla si všimnout, jak se místí mládež baví skákáním z útesu, Jacob ji slíbí, že jednou s ní půjde tedy také skákat. Bylo krásné počasí, ale Jacob byl na povinné obchůzce kolem rezervace, a tak se rozhodla, že půjde skočit sama, dlouho neslyšela Edwardův hlas a byla to její priorita. Než došla na útes, počasí se změnilo, vypadalo to n a hroznou bouřku a moře bylo neklidné. Bella skočila, ten pocit byl osvobozující, ale jakmile dopadla do moře, vzal ji proud a nechtěl ji pustit nad hladinu. I když nemohla dýchat, věděla, že umírá, ale přes to byla šťastná, že poslední co slyší je Jeho hlas. Silná ruka ji včas vytáhla ven. Jacob ji na poslední chvíli zachránil. Když dojela domu uviděla na příjezdové Cestě auto Cullenů. V bytě na ní čeká Alice,poví ji, že viděla jak chce spáchat sebevraždu. Ovšem Rossalie to řekne Edwardovi a ten se rozhodně, že bez Belly žít nebude, odjede do Itálie ke starému rodu upírů, který je pokládán za královský. Chce za bílého dne porušit hlavní zákon o odhalení upírů, za který se trestá smrtí. Bella na poslední chvíli Edwarda zastaví, ale královský rod si je přesto předvolá. Po ozkoušení jejich nadpřirozených darů jim nabídnou, aby se k nim přidali. Slušně odmítnou a vrací se rychle do Forks.

Victorie celou dobu spřádala plány a vytvořila si armádu novorozených upírů. Edwardem s novým mladým vlkodlakem odvedou Bellu do bezpečí a zbytek rodiny jde do boje proti novorozeným. Ale největší boj se odehraje právě u nich. Victoria se svým oblíbeným mladým upírem jde pro Bellu a chce ji zabít. Vše nakonec dobře dopadne.

Druhý díl byl opět velice čtivý, ale tentokrát byl více zaměřený na city, které Bella cítila. Na nový pevnější vztah s vlčím kamarádem Jacobem. Po přečtení toho dílu budete chtít ihned otevřít i třetí.

                                Enda
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tohle není recenze, ale výtažek z děje, včetně prozrazení pointy knihy - a to se přeci nedělá Smajlík .
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles