Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tereza Matoušková – Hladová přání

10. 01. 2012 | Knižní tipy
Hladová přání jsou především příběhem holčičky Jukaty, která se v podzemních chodbách kláštera Tark Itlen setká s tajemným stvořením, jež se zpočátku zdá být pro dítě tím nejlepším společníkem. Je stříbřitý motýl skutečně skřítkem, který plní dětem jejich přání? Proč se tedy tak urputně skrývá před dospělými? Jak dlouho bude trvat, než si mocní podmořského světa, kteří jsou shodou okolností Jukatininými  opatrovníky všimnou, že je něco v nepořádku?

V záplavě fantasy knížek pro náctileté, se kterými se v poslední době roztrhl pytel, jsem dostala do ruky jednu, která vystupuje z řady. Konečně se našla taková, která s osobitým humorem vypráví příběh z fantastického světa, aniž by čtenáře otravovala pubertální naivitou a infantilně podávaným pohledem na sexualitu. Dokonce, přestože je hlavní hrdinkou dítě, se knížka dokázala vyhnout v poslední době velmi oblíbenému přístupu, podle kterého jsou všichni dospělí hloupí a děti všechno zvládnou bez nich.

Naopak fantasijní příběh je na určité úrovni mrazivou ukázkou toho, k čemu může vést, když mají dospělí „důležitější“ věci na práci, než své malé svěřence. Může tak fungovat jako dvoubřité varování. Na jedné straně donutí rodiče zajít za svým potomkem a ujistit se, že je v pořádku. Na druhé straně říká dětem, že dospělí jsou tu jako ochránci v těžkých situacích.

Mladá autorka Tereza Matoušková zasadila svůj příběh stojící především na dialozích a postavách do světa Podmoří, který má zjevně do nejmenších detailů promyšlený.  Čtenář se však s mnoha detaily neseznámí. Těžko říct, zda je to dobře či ne. Může se stát, že se chvílemi stane svět matoucím, když se o jeho fungování dozvídáte jen z náznaků, avšak alespoň nejste ubiti a znuděni popisováním, pro které v takto krátkém příběhu není místo.

Novela je v knihkupectvích, zřejmě pro mladou ústřední postavu, řazena do kategorie hororu pro děti ve věku 10+. Já osobně bych to viděla na věk minimálně 12+, a to kvůli několika lechtivým narážkám (ne, že by je snad dnešní mládež neunesla, jde spíš o to, aby nepřivedli do rozpaků své rodiče ;)).

Každopádně Hladová přání bez problémů zabaví i dospělého.
Útlá knížečka, která se snadno vejde do kabelky a se svým tajemným přebalem vám nebude dělat ostudu,  je obohacena o ilustrace Aleny Kubíkové, které nám představí hlavní hrdiny a jako bonus předvedou i maličkého draka.


Co víc si přát?

Katyrz - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
asi hezká knížečka..SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles