Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

C. D. Payne - Neviditelný

13. 04. 2012 | Knižní tipy
Název knihy: Neviditelný
Autor: C. D. Payne
Překladatel: Richard Janda
Nakladatelství: Jota
Datum vydání: 7. 3. 2012
Formát: 140 × 210 mm
Brožovaná vazba
Počet stran: 286 str.
Cena: 198 Kč

Ve své nejnovější knize s názvem Neviditelný C. D. Payne přináší lehce absurdní příběh klasického „losera“ á la Big Lebowski. Sedmatřicetiletý Axel Weston, nezaměstnaný novinář v Los Angeles, v rozvodovém řízení a finančně na dně, jednoho dne čirou náhodou objeví způsob, jak se stát neviditelným.

NeviditelnýTéto překvapivé schopnosti začne záhy využívat ve vlastní prospěch; nejdříve krádežemi v obchodech, neplacením v restauracích či špehováním druhých lidí (včetně své odloučené manželky), poté snahou vybudovat si kariéru špičkového paparazziho.

Ukáže se však, že být neviditelný není až tak snadné, jak se zdálo. Původně snadný plán se vzápětí začne zadrhávat, jelikož o jeho schopnosti se dozvídají další osoby, a Axel musí čelit zcela nečekaným komplikacím, mimo jiné enormnímu zájmu ze strany FBI.

Při útěku před zákonem tak Axel předstírá vlastní smrt. Vzápětí však zjistí, že jeho neviditelnost se mu stává prokletím, protože již není schopen vrátit se do normálního, viditelného stavu. Zbývá mu jediné možné řešení…

O autorovi:


C. D. Payne (*1949 Ohio) je americký volnomyšlenkářský spisovatel. Proslavil se především sérií kultovního deníku Mládí v hajzlu. Vystudoval historii evropských zemí na Harvardu, poté se živil jako redaktor, grafik, reklamní textař, fotograf, stavitel vlastního domu aj., měl asi třicet zaměstnání a žádné se mu podle jeho slov nelíbilo. V současné době se věnuje provozu svého nakladatelství Aivia Press, muzeu karavanů a psaní beletrie. Žije v Sonoma County, severně od San Franciska.

Ukázka z knihy:


Poprvé jsem se „odhmotnil“, když jsem vezl svého psa do útulku, protože jsem už neměl peníze na žrádlo.
Vždycky byl víc roztomilý než inteligentní, ale dost chytrý, aby poznal, že to místo pro něj nevěstí nic dobrého. Nejdřív nechtěl vystoupit z auta a pak, uprostřed parkoviště, sebou najednou cukl. Tak jsem vykřikl jeho jméno a přidal k tomu povel.
Zalil mě podivný, nepříjemný pocit. Jako bych měl ke všem orgánům přitisknutou ledovou kovovou tyč. A v té chvíli jsem si všiml, že mi zmizely nohy. A s nimi i zbytek mého těla.
Jelikož se považuju za racionálního člověka, vyvodil jsem z toho jediný logický závěr.

Právě jsem zemřel.
Natáhl jsem bačkory, asi mrtvice. Sakra, to je na pytel.
No aspoň jsem odešel s pořádným dluhem. I když ne ve stylu Judy Garlandové, která po sobě nechala čtvrtmilionové manko, když to zabalila. Jenže dost předčasně.
Takže takovéhle to je, když je člověk mrtvý.
Trochu překvapující. Asi jsem čekal něco jiného.
Vaše tělo zmizí, ale mysl funguje dál.
Páni, kdo by to řekl.

Jak dlouho ale bude mysl ještě fungovat? Jenom pár sekund, než to váš mozek konečně vzdá pro nedostatek kyslíku? Minutu, dvě? Tak jak?
Věřil jsem, že je po mně, pořád jsem však cítil, jak mi v hrudi bije srdce.
Něco tady nehrálo.
Rozhlédl jsem se kolem. Byl tam můj pes, pořád tahal za vodítko, které vedlo od jeho obojku a na druhém konci viselo – zjevně samo o sobě – ve vzduchu.
Jestli jsem mrtvý, tak kde je tělo? Copak by alespoň nějaká jeho viditelná část neměla ležet bez hnutí na asfaltu?

Můj pes z toho byl stejně vyděšený jako já. Skoro mi utrhl neviditelnou ruku. Bez přemýšlení jsem vykřikl jeho jméno a zopakoval ten povel.
Divně mi zahučelo v uších, před očima se mi zamihotaly a rozprskly červené hvězdičky a já byl najednou zpátky.
Páni; takže nakonec nejsem mrtvý. Zkontroloval jsem se. Nohy mi rostly přímo z rozkroku. Viděl jsem svůj pivní pupek, sešmajdané sandály, zatuchlé kapsáčové šortky a celý zbytek své maličkosti. Ano, moje tělo se vrátilo do viditelného světa. Rozhlédl jsem se po prázdném parkovišti. Můj dramatický odchod a znovuobjevení proběhly dle všeho beze svědků.

Více informací nejen o této knize C. D. Payne - Neviditelný se dozvíte také na stránkách nakladatelství JOTA.


Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice