Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čínská výšivka

15. 03. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Čínská výšivka
Autor: Helena Heroldová
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2010
Rozměry: 170 x 240 mm
Počet stran: 112 str.
Cena: 289 Kč

O čínské výšivce dosud není na českém trhu žádná publikace, jedná se tedy o první práci na toto téma. Autorka je sinologem s publikačními zkušenostmi. Výšivka je v moderní Číně považována za umění, které je úzce spjato s malířstvím.

cinska-vysivkaV historických dobách výšivky především zdobily oděv, a to jak ženský, tak mužský. U ženského oděvu byla primární funkce zdobná, u mužského symbolická a rituální, neboť vyšívané dekory měly často hluboký náboženský význam. Práce je určena několika skupinám, přičemž každá z nich může najít v práci své zájmy. Zájemci o vyšívání získají nové vzory a motivy odlišné od evropských, obecně známých motivů a vzorů. Studenti etnografie, historie, umění se poučí o historii vyšívání v Číně, technikách, symbolech výšivky a jejím uplatnění na historickém oděvu. Pedagogové získají materiál vhodný k výuce multikulturní výchovy a ručních prací. Ti, kteří mají hlubší zájem o čínskou kulturu, mohou získat další informace o čínském odívání, které jsou dosud v češtině nedostupné.

Ukázka z knihy Čínská výšivka:

Pomůcky
- rám nebo bubínek (původně se vyšívalo pomocí rámumy však vystačíme s bubínkem)
- hedvábný papír (budeme potřebovat k překreslení vzorů. Hedvábným papírem budeme chránit vyšité plochy větších rozměrů, aby se nepoškodily ve vyšívacím bubínku)
- fantómová tužka pro švadleny (je speciální fixa s výraznou barvou, která se používá k překreslování vzorů na látku. Barva přibližně za hodinu sama zmizí, u některých materiálů či při nanesení na silnější vrstvy o něco později, případně po vyprání - u bavlny. Obvykle má jasnou barvu a špičatý hrot k vykreslení jemných detailů. V našich obchodech je k dispozici tužka značky Javana. K překreslení vzorů se nedoporučuje obyčejná tužka nebo krejčovská křída, neboť tužku lze těžko odstranit a křída může nepěkně zabarvit vyšívací nit.
- stehovačka, kterou si obrys překresleného motivu nastehujeme
- látka, na kterou budeme vyšívat. Volíme vhodný materiál, hedvábí, jemné bavlněné nebo lněné plátno.
- nůžky, jehly
- nitě (bavlněné nebo hedvábné)
- zlatý dracoun (v obchodě většinou narazíme na nit ve zlaté nebo stříbrné barvě, která je tvořena tenkým umělým vláknem v příslušné barvě obtočeným kolem bavlněného nebo umělého jádra)


Tuto knihu Čínská výšivka koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Grada.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je určitě velmi zajímavá. Pouze se domnívám, že na odbyt příliš nepujde. Vždyť kolik žen u nás se skutečně zajímá o tuto sice krásnou, zajímavou a velmi pracnou techniku? Jistě je potřeba se vzdělávat, získávat zajímavé informace, ale dnešní doba podobným titulům nepřeje.
Obrázek uživatelky
profil
Tato kniha je dobrá a hlavně pomůže zájemkyním k technice,kterou možná ještě neznají...
Já tuto techniku vyšívání praktikuji už léta...a nejenom tuto,ale i tkaní gobelínů a jiných tkanin,jak už nástěných,tak na podlahu...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles