Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dobrou chuť - Tajemství chutí a vůni

20. 12. 2009 | Knižní tipy
Název knihy: Dobrou chuť - Tajemství chutí a vůní
Autor: Jozef Augustin
Nakladatelství: XYZ, s.r.o.
Rok vydání: 2009
Počet stran: 224 str.
Cena: 269 Kč

Vaříte rádi a ještě raději jíte? Jozef Augustín shromáždil informace o pochutinách, které se u nás používají nejčastěji. Jsou to například koření, houby, ocet, hořčice, sůl, ořechy, mák, med nebo čokoláda. se kterými se setkáváte dnes a denně a o kterých už možná ani nepřemýšlíte. Pochutiny svou chutí a vůní působí povzbudivě na nervovou soustavu.



V knize se například dozvíte, odkud pocházejí neznámější druhy koření (chilli, vanilka , šafrán, anýz apod.), jaké látky obsahují a čím nám prospívají, dále jak vhodně používat dresinky nebo v čem se liší jednotlivé druhy medu. Knihu plnou užitečných poznatků doprovázejí fotografie a ilustrace autorových synů a najdete zde také oblíbené recepty známých osobností, na kterých si můžete vyzkoušet své kulinářské umění. Dobrou chuť!

Ukázka z knihy Dobrou chuť - Tajemství chutí a vůní:

CO OZNAČUJÍ POJMY POŽIVATINA, POTRAVINA A POCHUTINA

dobrou-chutPojem poživatiny označuje potraviny, pochutiny a nápoje, kromě léků, které slouží přímo nebo nepřímo, v přirozeném stavu nebo po vhodné úpravě k výživě lidí. Podle této defi nice jsou potraviny látky určené k tomu, aby je lidé používali v nezměněném stavu k výživovým účelům. Potraviny jsou hlavní skupinou poživatin. Dodávají organizmu stavební (výživné) a ochranné látky stejně jako potřebnou energii. Pochutiny jsou potraviny, které obsahují látky působící na nervovou soustavu, sekretolytickou a duševní činnost. Přidávají se do jídel, aby svou výraznou chutí, typickou vůní a obsahem speciálních látek (alkaloidů) příznivě působily na chuťové orgány člověka, podporovaly stravitelnost jídla v zažívacím ústrojí a příznivě povzbuzovaly srdeční a nervovou činnost. Obsahují látky, které působí prostřednictvím smyslových orgánů, především chuti a čichu. Ovlivňují průběh trávicích pochodů, působí na vylučování trávicích šťáv apod. Patří sem také skupina poživatelných tekutin – nápoje (kapalné poživatiny obsahující více než 80 % vody). Člení se zpravidla na nealkoholické a alkoholické.

OŘECHOVÝ LIKÉR

Směs 250 g  ještě zelených ořechů, 10 g celé skořice, 5 g hřebíčku a 2 g muškátového oříšku, 0,5 litru alkoholu (vodka) a 0,75 litru čisté pitné vody (nejlépe převařené a vychlazené) necháme stát 8 až 9 dní, až získá hnědé zbarvení. Potom směs přefiltrujeme (přes papírový filtr na přípravu kávy espresso) a smícháme s 1 kg sirupu připraveného z cukru a vody.


Tuto knihu Dobrou chuť - Tajemství chutí a vůní koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství XYZ.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
skvelá knižka
Obrázek uživatelky
profil
výborný tip na vánoční dárek!!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles