Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Emily Giffinová – Zkouška dítětem

13. 03. 2012 | Knižní tipy
Zkouška dítětem je román ze současnosti odehrávající se v New Yorku, ale zrovna tak by se mohl odehrávat třeba v Praze. Autorka se zde zaobírá tématem rodičovství, úlohou ženy ve společnosti i partnerskými a sourozeneckými vztahy.

Ústřední postavou je pětatřicetiletá redaktorka knižního nakladatelství Claudie, inteligentní, vzdělaná a úspěšná žena, která má byt na Manhattanu, dvě starší milující sestry a pár dobrých přátel, a jediné, co jí schází ke spokojenosti, je trvalý partnerský svazek. Claudie totiž nechce mít děti, což je rozhodnutí, které má na její vztahy s muži negativní dopad. Začíná se pomalu smiřovat s faktem, že bude žít sama, když vtom potká vtipného a okouzlujícího Bena, který po dětech rovněž netouží. Po roce známosti se vezmou a vše Emily Giffinová – Zkouška dítětemzdárně klape až do chvíle, kdy si Ben uvědomí, že by přece jenom dítě chtěl. Claudie na to ale není připravená a manželovo chování vnímá jako nefér.

Situaci ještě zhoršují rodinní příslušníci a přátelé, kteří se automaticky staví na Benovu stranu a při každé příležitosti trousí poznámky o mateřství a ujišťují Claudii, že i ona to zvládne. Claudiina starší sestra je navíc neplodná a děti mít nemůže, i když by hrozně chtěla. Nabízí se otázka, zda ženy mohou učinit rozhodnutí o „nemateřství“, aniž by si před světem připadaly jako chladnokrevné a líné mrchy, které si zvolily pohodlnější život. Claudie si ale uvědomuje, že dítě je veliká odpovědnost, a je přesvědčená, že jí chybí mateřské pudy. Okolí ji sice ubezpečuje, že mateřský instinkt se dostaví, až se mimino narodí, ale co když se nedostaví? Není to příliš velké riziko? Co když porodíte dítě, které nedokážete milovat?

A tak se Claudiino a Benovo manželství dostává do krize a pomalu spěje k rozvodu. Ještě ale není všem dnům konec. Claudia i po rozchodu doufá, že se Ben své touhy po dítěti vzdá a vrátí se k ní. Nebo snad udělala chybu a měla se k mateřství nechat dotlačit?

Emily Giffinová se narodila v roce 1972 v Baltimoru v USA. Vystudovala práva a krátce pracovala v právnické firmě. Od roku 2001 se věnuje psaní na plný úvazek. V češtině jí vyšel ještě román Něco vypůjčeného, který je jakousi verzí Nebezpečných známostí pro 21. století a vypráví o dvou nerozlučných kamarádkách z dětství, a jeho pokračování s názvem Něco modrého, což je v podstatě tentýž příběh líčený tou druhou, o něco lehkomyslnější z obou dívek.
Emily Giffinová žije s manželem, dvěma syny a dcerou v Atlantě.


Marnie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nečetla jsem
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles