Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Guy Campbell - Nemysli si nesmysly

29. 07. 2012 | Knižní tipy
Název knihy: Nemysli si nesmysly
Autor: Guy Campbell
Překladatel: Michálková Barbora
Nakladatelství: Fragment
Vázaná vazba
Formát: 129x198 mm
Počet stran: 128 str.
Cena: 179 Kč

Víš, že: - Mount Everest je nejvyšší horou světa, - jeden den má 24 hodin, - konec duhy není možné najít, - krysy jsou špinavá zvířata, - sloni se bojí myší a Kryštof Kolumbus objevil Ameriku? To ví přece každý! Co když to ale není pravda? V knize Nemysli si nesmysly se dozvíš, co je na těchto zajímavých skutečnostech pravda a co jsou naopak pouze mýty, nesmysly a omyly.

Ukázka z knihy:


Nemysli si nesmyslyNetopýři jsou slepí
Funguje to trochu podobně jako ultrazvukový lokátor, který vědci vyvinuli, aby mohli najít věci pod vodou, ale ten netopýří systém je mnohem, mnohem lepší. Pištěním a nasloucháním ozvěny získává netopýr neuvěřitelně detailní obrázek místa, kde se právě nachází. Může použít ozvěnu i ke zjištění místa, kde třeba letí miniaturní brouk. Obrázek, který se vykreslí v mysli netopýra, když letí, je jako mapa, kterou pak použije, když je lov u konce a on se chce vrátit zpět.

Tento echolokační systém je pro netopýra mnohem užitečnější než dokonalý zrak, díky němu získává potřebné informace mnohem rychleji. Z tohoto důvodu není zrak některých netopýrů dokonale vyvinutý, ale žádný druh není skutečně slepý. Asi už jste někdy slyšeli přirovnání „být slepý jako netopýr“? Zřejmě v situaci, když jste něco úpěnlivě hledali, úplně všude a marně, a když jste někoho požádali o pomoc, tak vám pomocník škodolibě pouze ukázal prstem na věc ležící přímo před vámi.

Ale jsou netopýři opravdu slepí? Netopýři chodí ven v noci a snadno se ve tmě orientují. Fantastický zrak by pro ně byl plýtváním stejně jako pro jakékoliv jiné zvíře, které chodí ven, pouze když je tma. Netopýři zato mají obrovské uši. Skvělý sluch jim vynahrazuje to, že vlastně příliš dobře nevidí.
I když je pravda, že netopýři mají skvělý sluch, jsou takoví, co mají i skvělý zrak. Zrak některých netopýrů je prý dokonce lepší než náš lidský.

Netopýři jsou zvyklí žít ve tmě – tráví čas pobýváním v rozlehlých jeskyních, kde je tma jako v ranci. Využívají jedinečný systém, kterému říkáme echolokace a který jim pomáhá orientovat se a pohybovat se ve tmě.

Tyto knihy Guy Campbell - Nemysli si nesmysly koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Fragment.

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ten titul sa mi páči
Obrázek uživatelky
profil
Dost zajimavým způsobem poučná knížka
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles