Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Herecká tajemství

20. 06. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Herecká tajemství
Autor: David Laňka
Nakladatelství: Daranus
Rok vydání: 2010
Rozměry: 145 x 207 mm
Počet stran: 208 str.
Cena: 249 Kč

Může se zdát, že o velkých hereckých osobnostech už víme úplně všechno, vždyť životopisných knih už vyšlo... Jenže tahle není jako ty ostatní.

herecka-tajemstviNespokojuje se s několika základními životopisnými údaji a výčtem rolí. Jde do hloubky, odhaluje tajemství, která dosud zůstávala skryta. Díky tomu všichni herci, o nichž se zde píše, doslova ožívají před očima, jsou zbaveni aury výjimečnosti a představeni se všemi svými chybami a pochybami. Josef Bláha měl panický strach z nemocí a ze smrti, Karel Hlušička se zbraní v ruce bojoval proti nacistům, Martin Růžek pomáhal schovávat české partyzány, kteří spáchali atentát na Heydricha, František Husák utekl před slávou do pohraničí, kde hrál loutkové divadlo, Míla Myslíková svou nenaplněnou touhu po dětech vložila do psaní pohádek... Životní osudy devíti velikých českých herců jsou plné podobných dramat, které z této knihy dělají napínavé i překvapivé čtení.

Obsah knihy Herecká tajemství:

Josef Bláha – S pověstí svůdníka 4
Karel Hlušička – Český Belmondo
František Husák – Hledač nových světů 4
Jan Libíček – Něžný hromotluk 3
Václav Lohniský – Milovaný Smrťák
Míla Myslíková – Maminka básníků
Martin Růžek – Herecký virtuoz
Karolína Slunéčková – Věčné sluníčko
Robert Vrchota – Nenapravitelný pokušitel

Ukázka z knihy Herecká tajemství:

Josef Bláha - S pověstí svůdníka
Když se v roce 1968 spojil režisér Jiří Sequens se scenáristou Jiřím Markem, povedlo se jim vytvořit dílo výjimečné kvality – televizní seriál Hříšní lidé města pražského a na něj navazující čtyři celovečerní filmy. Výsledek? Nadšení diváci, comeback Jaroslava Marvana a nový herecký objev: Josef Bláha.
Seriál má tu neuvěřitelnou moc, že herce týden co týden přivádí do zešeřelých obývacích pokojů, které prosvětluje jen zář blikajícího televizoru. Ale seriál má také tu neuvěřitelnou nevýhodu, že divák si herce ztotožní s jím ztvárňovanou postavou a nějak si přestane uvědomovat, že je to jen fikce. Josef Bláha se na dlouhou dobu stal inspektorem Brůžkem. A slušelo mu to. Černá buřinka, odznak kriminálky pod klopou, elegantní a přitom rázné vystupování. V očích diváků se stal kriminalistou.
Když pak jednou vjel do jednosměrky a zpozoroval kmitající se červené světýlko policejní baterky, věděl, že bude zle. Policista se k němu naklonil s tradiční otázkou: „Jestlipak, občane, víte, jakého přestupku jste se dopustil?“ „Ne,“ odpověděl po pravdě Bláha. Policista mu to prozradil a jal se vytahovat pokutový blok, když vtom se mu za zády objevila vyšší šarže a svého mladšího kolegu zklidnila: „Když je od nás, tak snad nebude tak zle, co? A vy, pane Brůžku, pozdravujte od nás z Míčánek pana radu Vacátka!“ Čímž to skončilo a Bláha mohl odjet. Jindy zase pokutě neunikl, ale dostal slevu – celou pětikorunu. Hodní policisté mu ze 75 slevili na sedmdesát korun. S režisérem Jiřím Sequensem navázal Josef Bláha úzký pracovní kontakt. Vzájemně si vážili své profesionality a oddanosti věci. Když se pak po listopadové revoluci strhla bouře okolo Sequensova seriálu Třicet případů majora Zemana, neváhal Josef Bláha připomenout jiná režisérova díla a zastat se ho. A to přesto, že mnozí, kteří v seriálu sami účinkovali, činili opak a podobný názor nebyl příliš vítán.


Tuto knihu Herecká tajemství koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Daranus.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka