Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I knihovny musí být jiné

1. 05. 2009 | Knižní tipy
Po roce 1989, se otevřely naše hranice a také se otevřel širší výběr knih i autorů. Knihovnictví nabízela mnoho zakázaných knih a lidé začínali kupovat knihy, které neměli možnost číst v dobách totality a přestávali navštěvovat knihovny, kterým v regálech tato nabídka chyběla. Knihovnám hrozil úpadek.

Postupem času knihovny začaly knihy obměňovat a s klasikou a historií se daly sehnat knihy, které začaly nově vycházet. Co bývalo tabu, se začalo probouzet a zveřejňovat, knihovny se začínaly plnit světovými knihami i novinkami.

A knihovny s dobou drží krok a snaží se nabízet i našim nejmladším lákavý přístup ke knihám a četbě. Knihovny by měly být místem zájmu a osvěty. Půjčování knih doplňují zajímavé přednášky. A s prvním pilotním programem přichází Městská knihovna v Praze. Spouští webové stránky pro mladé – „Knihovna4u“. Komunitní webové stránky určené všem teenagerům se zájmem o četbu, hudbu a kulturní dění představují nový prostor pro komunikaci a seberealizaci. Knihovna4u byla vytvořena společností Inspiro Solutions, v České republice jako unikátní projekt svého druhu.

Knihovny ve městě vždy sloužily jako kulturní stánek, kde se scházeli čtenáři, které pojila stejná záliba, čtení a dozvědět se o světě co nejvíce. I když jsou dnes knihovny digitalizované, uchovaly si stejnou duši ve svých městech.

Po přestěhování do jiného města mne vedly kroky nejprve do knihovny, abych se seznámila s místní úrovní zdejších obyvatel a v knihovně jsem také pocítila, že jsem v novém městě našla domov. Neumím si představit město bez knihovny. Dokonce i v lázních jsem vyhledala v malém horském městečku knihovnu, kde jsem našla vše. Zajímavé knihy od mých oblíbených autorů, internet, abych se spojila se svými známými a seznámila se se všemi novinkami ze světa i domova. Strávila jsem tam několik milých hodin a vzpomínám na to útulné prostředí dodnes. V Praze trávím své volné hodiny také v knihovně, kde se mohu hned posadit, dát si kávu a začíst se do právě vypůjčené knihy. Lidi, které tady potkávám, mi připadají stejní jako já, užívají si té zvláštní atmosféry duševna, všichni mají stejný cíl. I vůně knihoven je obdobná a klid, který tady vyzařuje, zastavuje čas.

Moje dcera knihovnu charakterizuje jako místo duchovního vývoje lidstva. Vývoj vědy, historie, jak mysleli lidé v historii a jak v současnosti, prostě celkový vývoj lidstva ve všech oblastech a atmosféru charakterizuje jako serióznost, úctyhodnost.

Technika jde kupředu a možná i knihovny budou měnit svoji tvář, ale jedno si uchovají určitě. Místo společného zájmu lidí a svoji historii. Svoje děti jsem vedla svědomitě k četbě knih a nikdy se nestalo, že by se děti nudily. I když pršelo na naší dovolené, užívali jsme si krásné chvíle s knihou. Kniha u nich vzbudila různé zájmy a hlavně v nich vytvořila vlastní, vnitřní fantazii.
Abych neošidila ani svá vnoučata, vedu je od prvních poznávacích krůčků ke knize a respektu a obdivu k ní. Díky tomu, můj vnuk, už ve druhé třídě si sám knihy vybírá a čte, zajímají ho cizí země, vývoj pravěkých zvířat a jeho znalosti mohou konkurovat odborným přednáškám a především přes knihu objevuje i své zájmy a nemá čas na nudu.

Veřejné knihovny dodnes postrádaly efektivní nástroj, jakým komunikovat s mládeží přes Internet. Knihovna 4u, nebo zkráceně K4U, je sociální sítí, která přináší možnost najít nové přátele se stejnými zájmy a názory, diskutovat nad knihami, hudbou nebo školními úkoly. K4U se stává první virtuální pobočkou Městské knihovny, jež vedle přínosu podstatných ekonomických úspor oproti kamenné pobočce, využívá moderních komunikačních kanálů pro styk s veřejností. Městská knihovna v Praze bude K4U nadále rozvíjet a ve spolupráci s Inspiro Solutions otevírat nové možnosti pro mladé i starší občany. Kromě K4U se tak již brzy dočkají Pražané speciálního webu s kompletním digitalizovaným fondem publikací o svém městě. Doufejme, že po zkušebním provozu, bude následovat více knihoven, ve více městech. Budou rozšiřovat program internetové komunikace a u mládeže budit zájem o různé činnosti a k tomu patřičné znalosti s rozvojem informatiky.To už bude knihovna budoucnosti.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !