Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ivanka Devátá - Koukám a co nevidím

11. 05. 2010 | Knižní tipy

Název knihy: Koukám a co nevidím
Autorka: Ivanka Devátá  
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2010
Vázaná vazba
Formát: 120x190 mm
Počet stran: 176 str.
Cena: 209 Kč


Fejetony známé herečky a spisovatelky, které si s humornou nadsázkou všímají obyčejných věcí kolem nás, ať už se udály v oblasti kulturní, politické, nebo osobní. A všude autorka nachází něco, čemu se můžeme od srdce zasmát.


O autorce:


knihaNarodila se 27. 11. 1935 do rodiny hudebního skladatele a dirigenta Antonína Devátého (1903 – 1984). Své první krůčky na divadelních jevištích absolvovala v Brně a po studiích na DAMU se stala členkou hereckého souboru smíchovského Realistického divadla, kde působila celých 34 let. I když v divadle vynikala hlavně v klasickém repertoáru (ztvárnila například Hermii ve Snu noci svatojánské, Stázu v Létě, Kláskovou v Lucerně či Mimi v Loupežníkovi), byly jí vždy bližší spíše komediální role.


Ve druhé polovině 50. let se dostala před filmovou kameru a začala spolupracovat i s televizí (hrála například v prvním československém seriálu Rodina Bláhova) a rozhlasem, kde účinkovala v rozhlasových hrách. Objevila se i ve filmech Táto, sežeň štěně (1963) a Nejlepší ženská mého života (1968). Hereckou kariéru ukončila v roce 1992, ale to ještě netušila, že se před filmovou kameru ještě vrátí. Po odchodu do důchodu se chopila kroužkového bloku a začala psát fejetony do časopisů. Tím zahájila svou druhou, možná ještě úspěšnější kariéru spisovatelky. Vydala jedenáct knih, ze kterých se obratem staly bestsellery, a stala se tak jednou z nejprodávanějších českých autorek.


V roce 2004, po dlouhých dvanácti letech strávených mimo zář reflektorů, přijala nabídku role v televizním seriálu Rodinná pouta (později přejmenovaného na Velmi křehké vztahy). Dnes ji tak můžeme vídat v roli živelné, ale poněkud nesnesitelné docentky Wagnerové, maminky Bořka v podání Martina Zounara. Natáčení jí vytrhlo od psaní dvanácté knihy, naštěstí pro věrné čtenáře však v současné době na dokončení své literární novinky usilovně pracuje.


Kromě herectví a psaní se věnuje také dabingu. Její nejznámější postavou je zcela jistě slečna Marplová ze stejnojmenného seriálu. Dabování této postavy dostala jako dárek k sedmdesátým narozeninám.
Ivanka Devátá je podle svých slov „šťastně rozvedená“ (byla vdaná celkem třikrát – z toho jednou za herce Miloše Hlavicu a dvakrát za herce Josefa Vinkláře) a má dva syny - Marka Hlavicu a Adama Vinkláře.


Ukázka:


Skromnost bývala zdobná vlastnost, která už se nenosí. V dnešní době totiž nepředstavuje okrasu charakteru, nýbrž zátěž. Zcela nepozorovaně se změnila z blyštivého klenotu v trestancův rezavý okov. Vždyť jak byste se chtěli ucházet o zaměstnání spoutáni řetězem skromnosti? Myslíte, že byste uspěli s odpovědí: „Řidičský průkaz mám, ale řidič jsem nevalný. Přejel jsem sousedovi psa, porazil listonoše a zaparkovat mohu jen nan liduprázdném náměstí.“


 Právě tak je nevhodné zredukovat odpověď na otázku: „Co byste navrhoval pro zlepšení práce našeho oddělení?“ na rozpačité koktání: „Jémine, to já bych... kdepak já, vašnosti, od toho jsou tu jiní... Vždyť jsem jen nezaměstnaný průmyslovák!“ Sami vidíte, že takhle by to tedy nešlo. Dnešek si žádá sebedůvěry a neotřesitelné odvahy. Všechny novodobé příručky nás nabádají, abychom nepřiznávali své nedostatky a mezery ve vzdělání. Kdo zná dvacet anglických slov, domluví se. Kdo padesát, mluví, a měl-li někdo prababičku v penzionátu U Anglických panen, jest polovičním Angličanem.


Jestliže si v životě nesáhl na počítač, do rána odkryje všechna jeho tajemství. Zajisté, určitě, spolehněte se. Návrh na reorganizaci oddělení je téměř hotov. Dokončení posledních kosmetických úprav zabránila jen častá tenisová utkání s Jirkou a Vaškem. Pardon, s pány Bartoškou a Klausem. Ano, nastoupit může hned, jak se vrátí z polovačky z Tater. A finanční požadavky? Ale pánové, o penězích se mezi džentlmeny nemluví. Aspoň o těch malých ne, že? Chachacha!


Jo, takhle se na to musí. Odvážnému štěstí přeje. Na skromného se vykašle. Odložte tudíž skromnost a odějte se pláštěm odvahy vyšívaným drzostí! Je kouzelný a přenese vás na místa vysněná.
 No, jak se mi tenhle fejeton povedl? Že moc ne? Nu, přátelé, vidím, že budeme musit přikročit k přísnějšímu výběru čtenářů. Napište nám svoje kritické připomínky. Tři nejnespokojenější vyhrávají. Kniha jim bude odebrána bez nároku na náhradu.

Tuto knihu Koukám a co nevidím zakoupíte v knihkupectví a na stránkách nakladatelství Motto.


Vendi V.
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !