Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kniha pro váš mozek

14. 05. 2012 | Knižní tipy
Název knihiy: Kniha pro váš mozek
Autor: Jarmila Mandžuková
Nakladatelství: START
Rok vydání: 2011
Rozměry: 210 x 145 mm
Počet stran: 125 stran
Cena: 159 Kč

Zjišťujete, že čím jste starší, tím se vaše koncentrace a schopnost učit se nové věci snižuje? Existují jednoduché metody, které vedou ke zlepšení paměti, schopnosti zapamatovat si a rychle vybavit naučené? Existují cviky posilující naši paměť a schopnost koncentrace?
Opravdu existuje skupina potravin a látek přírodního původu, které dovedou zlepšit paměť,  zvýšit odolnost proti stresu, odstranit únavu a celkově zlepšit kvalitu života? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky najdete v Knize pro váš mozek.

Kniha pro váš mozekUkázka z Knihy pro váš mozek:


Mozek mužů a žen

Následující informace jsem čerpala z populární a oblíbené knihy psychologa Johna Graye Co vám matka říci nemohla a otec nevěděl. V této knize se autor snaží odhalit rozdíly mezi mužem a ženou, rozdílné funkce jejich mozku a způsoby vzájemné komunikace. Z vědeckých pozorování vyplývá, že žena používá levou i pravou hemisféru současně, zatímco muž používá pouze levou či pravou hemisféru. Proto muž může buď naslouchat a mluvit (levá hemisféra), nebo myslet, řešit problémy a cítit (pravá hemisféra). Po chvíli naslouchání muž cítí přirozenou potřebu přestat naslouchat a začít řešit problémy. Pro muže je těžké vyjadřovat svoje city, protože čím jsou jeho city silnější, tím méně je schopen vyjádřit je slovy. Když muž říká „miluji tě“, nejde většinou o spontánní projev citu, ale o řešení problému (aby ona byla šťastná). Žena může cítit, myslet a mluvit zároveň. Pokud se chcete „posunout“ v komunikaci se svým partnerem vpřed, uvedenou knihu vám vřele doporučuji.

Mozek a ženy ještě jednou
Tak tahle kapitolka se mi psala obzvlášť dobře, neboť jsem žena... Ženy mají  sice hmotnostně menší mozek než muži, ale přepočteno na průměrnou tělesnou váhu má žena naopak mozek relativně o něco větší než muž. Ženy mají velkou výhodu empatie (schopnosti vcítit se), a mohou proto vyvíjet a používat více intuice, takzvaného šestého smyslu. A toho všeho je třeba, aby se nastávající problémy lidstva daly řešit citlivě, kooperativně a předvídavě. Ženám je připisována velká mentální síla a velice se mi zamlouvají slova antropologa Donalda Grysona: Vždy jsem byl toho názoru, že politici by měli být jen ženy, protože jsou méně agresivní a jsou vytrvalejší a trpělivější než muži. V každém případě bych se cítil lépe, kdybych věděl, že zodpovědnost za atomovou energii nese žena!

Mozek a stárnutí

Mozek roste v průměru do 15. roku věku a v období zralosti váží přibližně 1,3-1,5 kilogramy. Každou minutu proteče mozkem přibližně kolem 0,85 litru krve. Intenzivně pracuje do věku 45 let, poté se jeho funkce začínají zhoršovat a mozek "hubne". Úbytek není ale dramaticky výrazný, do 90 let věku se jeho hmotnost o mnoho nesníží. Neurologové zjistili, že v důsledku stárnutí dochází v mozku ke změnám, které ztěžují soustředění a zhoršují krátkodobou paměť, ale dlouhodobá paměť zůstává relativně nedotčená. Jedna část mozku - hippocampus - byla zkoumána právě vzhledem k vlivu na paměť. Tato část mozku je velmi citlivá na nedostatek kyslíku. S přibývajícím věkem srdce nevhání do mozku tolik krve jako dřív, a může tak dojít k poškození hippocampu. Je samozřejmé, že čím jsme starší, tím déle mozku trvá, než vstřebá nové informace. Starší lidé se mohou pořád učit, ale potřebují k tomu déle času než mladší osoby, přesto mohou dosáhnout stejné úrovně. Ale rychlost zpracování a vedení informací se u starších lidí redukuje, což může vyvolávat dojem, že jejich inteligence je nižší. Ale některé druhy paměti, například slovní zásoba a všeobecné vědomosti, se během života dokonce zlepšují. Bylo zjištěno, že šedesátiletý člověk má obvykle třikrát větší slovní zásobu a čtyřikrát větší množství informací než dvacetiletý člověk. S výjimkou vážných úrazů hlavy a neurologických poruch, jako například Alzheimerovy choroby, nebývá ztráta paměti v pozdějším věku nijak tragická. Ostatně, paměť není dokonalá v žádném věku!

Knihu pro váš mozek
koupíte u nakladatelství Start a na osobní stránce autorky www.jmandzukova.cz.

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
přesně tak,chceme jen ženy do vlády Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
proto bych do vlády dala samé ženy,ty mají větší rozum.
Obrázek uživatelky
profil
hmm,pravda,pravdaSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles