Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Metráček - nové vydání nestárnoucího románu

7. 06. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Metráček
Autor: Stanislav Rudolf
Nakladatelství: XYZ, s.r.o.
Rok vydání: 2010
Rozměry: 150 x 210 mm
Počet stran: 400 str.
Cena: 249 Kč

Nové vydání nestárnoucího románu Stanislava Rudolfa, který baví už třetí generaci čtenářek – Metráček, s ilustracemi Luďka Bárty. Podle prvního dílu natočil režisér Josef Pinkava film, jenž se jmenuje stejně jako kniha a má dodnes své věrné divačky.

metracekJitka Pažoutová je milá, kamarádská dívka, která má „pár“ kilo navíc. Kamarádkám to nevadí, zato ji to trápí. Hlavně při tělocviku. Proto se rozhodne, že se stůj co stůj dostane do družstva, které za její školu pojede bojovat do okresního města v soutěži základních škol ve vybíjené. Podaří se jí to. Jenže díky její nepřehlédnutelné postavě začnou diváci na celé družstvo pokřikovat: „Metráčci…“ Tohle hanlivé označení pro ně vymyslel fešák z Rybínova – Petr. Zůstane Jitka u sportování? Jak to bude s Petrem dál? Odpoví vám první díl dvoudílného dívčího románu s názvem Nemožně tlustá holka. Ve druhé části studuje Jitka střední zdravotnickou školu. Ztratila pár kilo, vyhrála několik závodů ve vrhu koulí a je beznadějně zamilovaná. Pro svou lásku dokonce dokáže nemožné – ukradne v nemocnici, kam chodí na praxi, podpůrný lék efedrin. Najde odvahu přiznat se k této krádeži a nenechat vinu na spolužačce? Dokáže se vymanit z jednostranně se vyvíjejícího vztahu? To vám prozradí druhý díl Kosti jsou vrženy.

Ukázka z knihy Metráček:

Kdyby zachvátil naši rodinu uragán, tajfun nebo jiný přírodníživel, jistě by to nezpůsobilo takové následky, jako když se objevilave dveřích teta Lída. Přijela v sobotu odpoledne, přivezla spoustuvšelijakých balíčků a sáčků, měla dvě veliké kabely, nějakoukrabici a nemožné řeči. Táta jí podal ruku, zeptal se, co dělá strýček Pepa, a prohlásil, že musí odejít, protože má v továrně velmi důležitou poradu. „Prosím tě, Jaromíre, teď? V sobotu?“ divila se teta. „U nás jsou schůze i v neděli!“ prohlásil táta docela bezostyšně a šel na pivo. „To je hrozné, kam my to vedem!“ vrtěla teta hlavou. Pak dlouhovypravovala o svých patnácti nemocech, o Robertovi (můj bratranec), který je zrovna teď někde v Itálii, vypočítala asi padesát neznámýchvlidí, kteří umřeli, a stejný počet žen, kterým se narodilo děťátko,maminku to muselo asi moc zajímat, protože se neustále divila a žasla. Snědla jsem zatím oříškovou čokoládu, kterou mi teta přivezla. Náhle stočila teta svou pozornost ke mně. Bylo to hrozné. Nejdříve si všimla, že mám vlasy, obě nohy a ruce, že jsem povyrostla, ztloustla, že si stříhám nehty, sčesávám obočí, jen jsem si neměla nechávat ostříhat vlasy, to je veliká škoda, Robertovi se líbí u žen dlouhé vlasy, neušlo jí ani to, že mám nahoře v jedničce novou plombu.
Pak se zeptala maminky, kdy se do toho dají. Měla na mysli můj kostým. Maminka poznamenala, že by snad bylo dost času až zítra. Teta však byla nezmar. Poručila přinést látku, rozplývala se chválou nad její kvalitou, házela mi ji přes ramena kolem krku, motala si ji přes široké boky, připomínala mi svým výkonem artistu mezinárodního formátu. „Ušijeme ti kostýmek, Jituško, jedna radost!“ slibovala. „Ale já kostým nechci!“ prohlásila jsem. „Proč bys, Jitunko, nechtěla kostýmek. Vždyť je to originál anglická látka. Víš, jak se ti to bude nosit?“ „Kostým nechci. Už jsem ti to, mami, řekla!“ „Co tě, moje kočičko, napadlo? Kostým je moderní, všude se to nosí. Náš Robert říkal, že v cizině kostýmy moc letí.“ „Tak ať v tom chodí Robert!“ odsekla jsem, protože mě to doopravdy začalo rozčilovat. Nebudu přece chodit v něčem, co je tak dobré pro čtyřicetiletou milostpaní. „Nebuď hubatá, Jitko!“ okřikla mě maminka. „Buď ráda, co dostaneš!“ Sklonily se opět nad módními časopisy, aby vybraly vhodný model. „Já v tom chodit nebudu!“ „Ale proč, prosím tě?“ otázala se znovu nasládle teta. „Protože v tom vypadám jako basa! odpověděla jsem a šla jsem si lehnout do obývacího pokoje na válendu. Snažily se mě ještě přesvědčit, dokazovaly mi přednosti kostýmu, zůstávala jsem však chladná.


Tuto knihu Metráček koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství XYZ.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !