Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Michael Carr-Gregg - Psychické problémy v dospívání

24. 02. 2012 | Knižní tipy
Název knihy: Psychické problémy v dospívání
Autoři: Carter, Michael Carr-Gregg
Nakladatelství: Portál
Brožovaná vazba
Počet stran: 144 str.
Cena: 235 Kč

Dospívání – raná puberta a adolescence – je období, když už se mladý člověk necítí jako dítě, a přitom ještě není dospělý. Je to období plné emocí, které někdy zaplaví nejen dospívajícího člověka, ale i jeho okolí, a většinou samy odezní.

Pokud se ale u dospívajícího projeví deprese či porucha příjmu potravy, problém s přijetím vlastního těla, úzkosti nebo úvahy o sebevraždě, měli bychom mu bez váhání podat pomocnou ruku. Psychické problémy však mohou zůstat skryty, nemusíme o nich vědět a naše dítě se pak trápí. Kniha nabízí rady, jak poznat, že se s dospívajícím „něco děje“ Psychicke problémy v dospívánía že to „něco“ není běžným projevem dospívání, ale že se jedná o vážné obtíže.

Autor v knize vysvětluje, jak vypadají běžné projevy dospívajících, a velmi přístupnou formou objasňuje psychické obtíže, s nimiž se dospívající mohou potýkat. Publikaci doprovodila předmluvou Jana Kocourková. Kniha je určena pro rodiče, učitele a vychovatele dospívajících, psychology, kteří pracují s dospívajícími dětmi a mládeží.

O autorovi:


Michael Carr-Gregg působí jako poradenský psycholog, na Novém Zélandu a v Austrálii založil sdružení pro skupinovou terapii pro dospívající CanTeen. Je ženatý a je otcem dvou dětí. V Portálu vyšla jeho kniha Puberťáci a adolescenti.

Ukázka z knihy:


Komunikace s dospívajícím dítětem

Jestliže máte o svého syna nebo dceru obavy, musíte si nejprve připravit půdu k tomu, abyste si s nimi mohli promluvit. Pro mladé lidi v období dospívání jsou nejdůležitější vztahy s vrstevníky a to,aby mezi ně dobře zapadli. Je normální, že zkoušejí překračovat hranice nastavené dospělými, a návod k tomu, jak se chovat, hledají u svých kamarádů a v médiích. Když se rodiče sice snaží respektovat rostoucí touhu svého potomka po samostatnosti a nezávislosti a zároveň se mu však stále pokoušejí zajistit fyzické i citové bezpečí, může to vést ke značným neshodám.

Za starých časů lidé sedávali kolem ohně a vyprávěli svým dětem příběhy, jimiž jim předávali informace i moudrost a vytvářeli vzájemné pouto, které většinou přetrvávalo celý život. Dnes si bohužel často myslíme, že na tohle už není čas, protože máme hodně práce. Nekomunikujeme se svými dětmi a pro ty se potom hlavním zdrojem moudrosti stávají kamarádi, učitelé, Wikipedie a YouTube.

Komunikace s dospívajícími je obtížná, zejména jsou-li popudliví, uzavření, úzkostní nebo zmatení. Je možné, že jste se doposud při jednání s nimi dopouštěli chyb. Nikdy však není pozdě. Můžete začít tím, že tyto omyly uznáte a rozhodnete se je napravit. Když přiznáte, že jste se mýlili, dospívající vám snáze uvěří, že mu skutečně chcete naslouchat, porozumět a pomoci. Paul Swets, autor knihy The Art of Talking with Your Teenager (Umění komunikace s dospívajícím dítětem), tvrdí, že slyšet je něco jiného než naslouchat.

A stejně tak mluvení nemusí vždy znamenat komunikaci. To, jak váš posluchač rozumí tomu, co říkáte, závisí pouze ze sedmi procent na slovech, která použijete. Tón hlasu se na účinku sdělení podílí 38 procenty a to, co při mluvení děláte (nonverbální sdělení, které vysíláte), dokonce neuvěřitelnými 55 procenty.

Když chcete dospívajícího přimět ke komunikaci, musíte se živě zajímat téměř o všechno, co zajímá jeho, od jeho oblíbené hudby až po počítačové hry. Jak říká profesor Greg Whelan: „Jestli si se svými dětmi neumíte povídat o hudbě, kterou mají rády, jak s nimi chcete mluvit o sexu a o drogách?“ Rodiče si musejí udělat čas a ptát se svého dítěte na jeho názory a pocity týkající se nejrůznějších věcí. Velmi prospěšné je používat místo druhé osoby osobu první.

Více informací nejen o této knize Michael Carr-Gregg - Psychické problémy v dospívání se dozvíte také na stránkách nakladatelství Portál.

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle