Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Můj život s Daphne du Maurier

27. 11. 2009 | Knižní tipy
Název knihy: Můj život s Daphne du Maurier
Autor: Flavia Leng
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2009
Rozměry: 208 x 136 mm
Počet stran: 216 str. + 24 str. čb.fotopříloha
Cena: 249 Kč


Daphne du Maurier, m. j. autorka knihy Mrtvá a živá, patřila k nejúspěšnějším britským spisovatelkám minulého století. Ale jaká byla v soukromí? Jaká to byla manželka a matka? Jedna z jejích dcer, Flavia Leng, vzpomíná na své dětství s matkou žijící ve světě, kam její okolí nemělo samozřejmý přístup. Daphne du Maurier byla především vynikající a velmi plodnou spisovatelkou, teprve pak manželkou a matkou.

Snažila se sice svým třem dětem a manželovi (generálovi anglické armády) vytvořit domov, zázemí, kde by všichni rádi pobývali a kam by se rádi vraceli, ale její tvorba ji od nich neustále odváděla. V určitých obdobích matka psala muj-zivot-s-daphne-mauriertak intenzivně, že jsme si připadali jako vetřelci, vysedávala ty dny v „chatce“, dřevěném domku na konci trávníku, a my jsme odtud slyšeli klapot psacího stroje. Pobývala ve svém vlastním světě, kde jsme nebyli vítáni. Její touha po volnosti a prostoru byla větší než touha po nás. Ztrácela se nám z dohledu, přecházela do své bájné země, mimo náš dosah. Přenášela se do dávných časů a vzdálených míst zalidněných postavami svých knih, vzdálených našemu dětskému chápání. Otec krčil rameny, povzdechl si a poznamenal: „Vaše maminka žije ve snu.“ A my jsme čekali a těšili jsme se na kouzelný okamžik, kdy náhle bude zase znovu s námi, přestane hledět někam do dáli a její hezká tvář ožije radostí a smíchem, takže bleskurychle zapomeneme na pocit opuštěnosti a na odmítnutí."

O autorce:

Flavia Leng (nar. 1937) je druhou dcerou slavné britské spisovatelky Daphne du Maurier. Vzdělání získala u soukromých učitelů a v anglikánském klášteře a poté studovala umění v Paříži. Po návratu do Londýna navštěvovala kurzy herectví. V devatenácti letech se provdala za důstojníka britské armády a žila s ním a se synem Rupertem na venkově. Ve volném čase malovala a vytvářela rovněž obálky pro knihy své matky. Po rozvodu v roce 1972 pracovala jako umělecká restaurátorka a později se zabývala mapami a starými tisky. V roce 1981 se znovu vdala a nyní žije v jihozápadní Anglii, kde se s manželem věnuje zahradničení.

Ukázka z knihy Můj život s Daphne du Maurier:

Rebecca (Mrtvá a živá) a já jsme byly počaty v roce 1936 zhruba v tutéž dobu, ale zatímco román byl plánovaným a důkladně promyšleným dílem, já jsem nepochybně vznikla omylem. V té době rodiče pobývali v Egyptě, kde můj otec, tehdy plukovník, velel druhému praporu královské granátnické gardy v Alexandrii.
Matku tamní život čím dál víc unavoval; nesnášela vedro, nekonečné koktejly a společenské večeře v kasárnách Mustafa, které pohlcovaly tolik jejího času. Stýskalo se jí po Anglii a milovaném Cornwallu, po vlahém dešti a zelené krajině. V mysli se jí rojily nápady na novou knihu, a kdykoli mohla, ulehla do stínu v zahradě pronajatého domu a poznamenávala si nápady do malého černého zápisníku. Toužila po tom, aby ji ochladila slaná mořská bríza a odvála lepkavé, vlhké vedro. V duchu viděla rozlehlé šedé panské sídlo, nádhernou zahradu prostírající se k rozeklanému cornwallskému pobřeží, krásnou tmavovlasou ženu, pohledného sklíčeného muže, plaché mladé děvče… Matka nezbytně potřebovala čas a energii, aby všechno vylíčila, potřebovala se vyvázat z domácích a společenských povinností.


Tuto knihu Můj život s Daphne du Maurier koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Motto.

PetraC
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pokud se někdo vrhne intenzívně do toho, co je mu blízké, ostatní jde stranou. Ona byla dobrou spisovatelkou, dcera podědila geny. Kdoví, jaký mají názor její potomci.
Obrázek uživatelky
profil
Cornwall je moc fajn. Místo stvořené pro tvůrce love stories.
Obrázek uživatelky
profil
mám moc ráda a díky ní jsem si Cornwall zamilovala. Jak je vidět, za všechno se musí platit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles